Share
Ziua 4! Straniu Crăciun la frontiera Maramureșului: Patru cetățeni ucraineni extrași de forțele speciale! Încă doi, căutați mâine, de responsabili!

Ziua 4! Straniu Crăciun la frontiera Maramureșului: Patru cetățeni ucraineni extrași de forțele speciale! Încă doi, căutați mâine, de responsabili!

Ziua 4! Straniu Crăciun la frontiera Maramureșului: Patru cetățeni ucraineni extrași de forțele speciale! Încă doi, căutați mâine, de responsabili!

Intervenția continuă și în a treia zi de Crăciun în munții înalți ai Maramureșului. Șeful SPJ Salvamont Maramureș, Dan Benga, a petrecut ore în șir cu unul dintre ucraineni, după ce, din cauza condițiilor meteorologice, intervenția aeriană nu a mai permis ridicarea cu elicopterul, așa cum s-a întâmplat în cazul celuilalt, care îl însoțea.

Dan Benga arată că a aflat că tânărul are 22 ani și este din Termopil. A supraviețuit cu ketchup și brânză topită pe munte. Între timp, echipajul de salvare s-a îndreptat către ei. S-a coborât pe noapte de pe munte, intervenția în cazul celor doi încheindu-se cu succes, în jurul orei 02.00. „Adineauri am ajuns la masina(ambulanta) cu ucraineanul de 22 ani. Am reusit pana acum sa scoatem 4 oameni care sunt in viata din grupul de 6. Mai sunt 2 pe munte accidentati dar din pacate nu avem coordonatrle clare pentru ei. Astazi am avut 14 colegi de la Salvamont (la actiunea asta)care au venit dupa mine(asta inseamna spiritul Salvamont si echipa !!) pana la un moment dat pana unde am reusit sa il cobor eu pe baiatul de 22 ani. A fost cea mai grea actiune….A durat mai bine de 60 ore”, arată Dan Benga.

Așadar, 4 ucraineni au fost salvați, mai sunt 2 pe munte. În cazul lor se continuă acțiunea de căutare, dar mâine, vremea fiind nefavorabilă. „Polițiștii de frontieră maramureșeni își continuă misiunile de supraveghere pe întreaga zonă de responsabilitate, implicit în zona de competență a SPF Valea Vișeului, conform atribuțiilor și angajamentelor asumate de către instituția noastră.De asemenea, vom oferi sprijin tuturor forțelor angrenate în activitatea de căutare și salvare a cetățenilor ucraineni atunci când salvatorii montani vor relua căutările. În continuare, Poliția de Frontieră Română primește sprijinul Inspectoratului General al Aviației, prin punerea la dispoziție a unui elicopter MAI pentru survolarea zonei, la fel și din partea Agenției Frontex – prin aeronava de survolare. Dar aceste acțiuni depind exclusiv de condițiile meteorologice, care în acest moment sunt nefavorabile”, astăzi, arată Oana Pîrcălab, purtătorul de cuvânt al ITPF Sighetu Marmației. Așadar, pentru a doua zi la rând, se va utiliza echipaj și de la Agenția Frontex, dotat cu aparat de termoviziune.

Trebuie să remarcăm și că acești cetățeni ucraineni au intrat în România, după ce călăuzele ucrainene le-ar fi cerut bani pentru a-i escorta, dar i-ar fi lăsat baltă la granița cu România. Iar cei rătăciți au constatat că pe partea românească e un adevărat infern alb, despre care ei nu știau. Astfel, s-au trezit pierduți pe versanți, în zăpadă consistentă și în condiții de ceață persistentă. Vom reveni cu amănunte!

C.Ț.

Citește și

Actualizare! Crăciun foarte lung la frontiera Maramureșului: 2 cetățeni ucraineni, extrași de forțele speciale! Încă 4, căutați acum de responsabili!


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu