Share
Vreme de iarnă autentică: În județul Maramureș, nordul municipiului Baia Mare, în prezent, are stratul de zăpadă cel mai mare, de 41 cm! Iată care e cartierul!

Vreme de iarnă autentică: În județul Maramureș, nordul municipiului Baia Mare, în prezent, are stratul de zăpadă cel mai mare, de 41 cm! Iată care e cartierul!

Vreme de iarnă autentică: În județul Maramureș, nordul municipiului Baia Mare, în prezent, are stratul de zăpadă cel mai mare, de 41 cm! Iată care e cartierul!

Trafic rutier in conditii de iarna. Sectoarele de drumuri nationale au carosabilul curat si umed, cu exceptia DN18, in Pasul Prislop, unde intre km 152 si km 181 se gaseste pe partea carosabila un strat de zapada framantata cu grosimea de pana la 1 cm.

S-a intervenit pe sectoarele de drumuri nationale cu 25 utilaje si s-au imprastiat 176 tone de material antiderapant. Sectoarele de drumuri judetene au carosabilul curat si umed, cu exceptia unor tronsoane de drum din zona de munte care au carosabilul acoperit, pe alocuri, cu un strat de zapada framantata. Pe sectoarele de drumuri judetene s-a intervenit cu 36 utilaje si s-au raspandit 540 tone de material antiderapant. Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că pe DN 1C Baia Mare-Dej, la intrare în localitatea Recea, un utilaj de deszăpezire a ieșit în afara carosabilului, nefiind persoane rănite. Circulația rutieră se desfășoară alternativ, pe 1 fir, fiind valori ridicate de trafic. Au fost semnalate porțiuni cu polei în zonă. Se estimează reluarea normală a circulației în 30-45 de minute. Pe DN1C Baia Mare – Seini, o cisternă a ajuns în șanț. Pe DN1C Baia Mare – Dej, un autobuz cu călători a ajuns în șanț. Din fericire, nu s-au înregistrat victime în niciunul dintre cele trei cazuri. Ar mai fi de spus faptul că din nou s-a intervenit cu greutate pentru deszăpezire, fapt care a încins spiritele în trafic, însă și cantitatea de zăpadă căzută a fost una consistentă. Dar asta nu scuză lipsa de intervenție a responsabililor, care s-ar putea trezi iar cu sancțiuni.

Cerul este acoperit. Ninga slab in zona de munte, iar in zonele joase si zonele depresionare cade burnita. Vizibilitatea este redusa de ceata, sub 50 de metri pe DN18, in Pasul Prislop, intre km 167 si km 173. Vantul prezinta intensificari in zona inalta de munte unde viscoleste ninsoarea si spulbera zapada. Stratul de zapada masura pana la 40 cm la statia meteo Iezer,41 cm la Firiza, 34 cm in Pasul Gutai, 33 cm la Cavnic, 28 cm in Baia Borsa, 24 cm in Poiana Borsa, 23 cm la Targu Lapus, 18 cm in Baia Mare, 17 cm la Ocna Sugatag, 16 cm la Sighetu Marmatiei. Debitele si nivelurile cursurilor de apa au fost variabile. Gheata este prezenta la malurile raurilor Tisa, Viseu, Vaser, Cisla, Ruscova, Iza, Mara, Cosau, Lapus si Cavnic. Sunt poduri de gheata cu ochiuri pe cursul raurilor Barsau si Nistru. Curg sloiuri de gheata pe raurile Suciu si Somes. Vremea va fi usor mai calda decat normalul termic al perioadei. Cerul va fi temporar noros. In cursul zilei temporar vor cadea precipitatii sub forma ploaie, lapovita si ninsoare, favorizand izolat depunerea de polei, iar noaptea trecator va ninge slab. La munte, izolat cantitatile de apa vor fi insemnate. Local se va depune strat nou de zapada, mai consistent in zona de munte. Vantul va sufla slab la moderat cu intensificari locale indeosebi ziua cu viteze la rafala ce pot depasi 40…50 km/h, mai sustinute in zona montana inalta de pana la 70 km/h, viscolind ninsoarea. Temperaturile maxime vor fi cuprinse intre -5 la 3-4 grade, iar cele minime intre -9, -7 si -3, -1 grad/ grade. Izolat vor fi conditii de ceata.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare de specialitate de tip cod galben valabilă în intervalul 28 ianuarie, ora 10.00 – 29 ianuarie, ora 08.00. Fenomene vizate: viscol. Zone afectate: la munte, la altitudini de peste 1700 m. În intervalul menționat, la munte, în special la altitudini de peste 1700 m, vântul va avea intensificări, cu rafale ce vor depăși 80…100 km/h, va fi viscol, zăpada troienită și vizibilitatea redusă. Notă: Vineri (28 ianuarie), pe arii restrânse, intensificări ale vântului vor fi și în zonele mai joase de relief din Transilvania și Oltenia, cu viteze de 45…55 km/h. Așadar vor fi și ninsori însemnate cantitativ pe arii extinse și în zonele joase de relief. Începând din noaptea de sâmbătă spre duminică (29/30 ianuarie), vântul va avea intensificări în cea mai mare parte a țării, dar îndeosebi la munte, unde va fi viscol. În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie arată că va actualiza prezentul mesaj în dimineața zilei de sâmbătă (29 ianuarie). Vom reveni cu amănunte!

C.Ț.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu