Share
Vreme capricioasă: Ninsori și lapovițe, vânt, viscol și răcire accentuată în Maramureș. Au fost emise o informare meteo și un cod galben

Vreme capricioasă: Ninsori și lapovițe, vânt, viscol și răcire accentuată în Maramureș. Au fost emise o informare meteo și un cod galben

Vreme capricioasă așteptată în mare parte din țară, inclusiv în Maramureș, în orele următoare. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) au emis, în acest sens, o informare și o atenționare de tip cod galben.

Informarea va fi valabilă în intervalul 5 martie, ora 14.00 – 6 martie, ora 16.00. Fenomene vizate: răcire accentuată, precipitații mixte, intensificări ale vântului, ninsori viscolite la munte.

În intervalul menționat, vremea se va răci accentuat, la început în nordul și nord-vestul țării, iar sâmbătă (6 martie) și în celelalte regiuni. Vor fi precipitații, vineri (5 martie) în nordul, vestul și centrul țării, iar sâmbătă (6 martie) mai ales în sud. În zonele joase de relief vor fi ploi, ce se vor transforma treptat în lapoviță și ninsoare, astfel încât în Maramureș, Moldova și Transilvania vor predomina ninsorile, iar în Oltenia, Muntenia și Dobrogea vor fi precipitații mixte. La munte vor fi mai ales ninsori și se va depune strat nou de zăpadă, iar vântul va avea intensificări cu viteze în general de 60…90 km/h, viscolind temporar zăpada. Intensificări ale vântului se vor înregistra și în restul teritoriului, cu viteze în general de 45…55 km/h și, trecător, 70 km/h.

ANM a emis și o atenționare de specialitate de tip cod galben, care va viza zona de munte a regiunii noastre. Aceasta va fi valabilă în intervalul 5 martie, ora 16.00 – 6 martie, ora 16.00. Fenomene vizate: ninsori moderate cantitativ, viscol. În intervalul menționat, la munte va ninge moderat cantitativ (15 – 20 l/mp) și se va depune strat nou de zăpadă, local mai consistent, la început în nordul Carpaților Orientali, apoi mai ales în Carpații de Curbură și estul Carpaților Meridionali. Vântul va avea intensificări cu viteze de 70…90 km/h, iar la peste 1700 m, rafalele vor depăși 100 km/h și va fi viscol, iar vizibilitatea va fi redusă. În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie a anunțat că va actualiza prezentul mesaj.

În Maramureș, răcirea se va resimți mai puțin decât în alte zone și va fi mai evidentă pe timpul nopții. Maximele de vineri vor fi de la 3 la 7-9 grade, iar minimele de vineri spre sâmbătă de la -3 la 1-3 grade. Sâmbătă, maximele vor fi de la 1-3 la 7 grade, iar minimele de la -9, -7 la -3 grade. Duminică, maximele vor fi de la 1-3 la 7 grade, respectiv de la 3 la 7-9 grade, în funcție de zonă, iar minimele de la -9, -7 la -3 grade. Precipitațiile sub formă de ploaie, lapoviță și ninsorare, tot în funcție de zonă, vor fi mai prezente vineri până către seară, după care aria se va strânge către zona montană și vor dispărea din areal treptat, astfel că cerul va deveni mai mult senin.

C.Ț.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu