Share
Vreme capricioasă în Maramureș până în 7 mai: Sunt așteptate în județ episoade cu ploi și intensificări de vânt, dar și ninsori la munte

Vreme capricioasă în Maramureș până în 7 mai: Sunt așteptate în județ episoade cu ploi și intensificări de vânt, dar și ninsori la munte

Încă un episod cu vreme capricioasă în țară. Agenția Națională de Meteorologie (ANM) a emis noi atenționări de specialitate care vizează și Maramureșul.

Mai întâi, trebuie să spunem că ANM a emis o informare meteorologică, valabilă în intervalul 5 mai, ora 15.00 – 7 mai, ora 20.00 în toată țara. Fenomene vizate: intensificări ale vântului, ploi moderate cantitativ și precipitații mixte la munte.

În intervalul menționat, în cea mai mare parte a țării temporar vor fi intensificări ale vântului, cu viteze la rafală în general de peste 45-55 km/h. La munte rafalele vor depăși 60-70 km/h și se vor semnala precipitații mixte. Local și temporar va ploua moderat cantitativ și vor fi perioade cu manifestări de instabilitate atmosferică (averse ce pot avea și caracter torențial, descărcări electrice și izolat căderi de grindină). În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 15-25 l/mp și punctiform 30 l/mp.

Pentru intervalul 6 mai, ora 06.00 – 7 mai, ora 20.00, a fost emis un cod galben de intensificări ale vântului și viscol valabil pentru zona montană înaltă. În intervalul menționat, în zona montană înaltă, vântul va avea intensificări cu rafale de peste 90-100 km/h, iar cu precădere în Carpații Meridionali, mai ales în noaptea de miercuri spre joi (6/7 mai) și pe parcursul zilei de joi (7 mai), va sufla tare, cu viteze de peste 110-120 km/h. Temporar, la altitudini de peste 1700 m, se vor semnala precipitații predominant sub formă de ninsoare și local va fi viscol, iar vizibilitatea va scădea semnificativ.

Un alt cod galben care ne interesează este unul de intensificări ale vântului. Acesta va fi valabil în intervalul 6 mai, ora 12.00 – 7 mai, ora 20.00. Zonele vizate sunt județele Satu Mare, Sălaj, Maramureș, Cluj, Bistrița-Năsăud, Mureș, Harghita, Covasna, Hunedoara, Brașov, Alba și Sibiu. În intervalul menționat, local și temporar vor fi intensificări ale vântului cu viteze la rafală ce vor depăși în general 55 și 65 km/h.

În Maramureș, ploi trecătoare sunt așteptate în a doua parte a zilei de 5 mai și în a doua parte a zilei de 6 mai. Cerul va fi mai mult noros. Vântul va prezenta intensificări.

Începând cu ziua de 7 mai, situația se va îmbunătăți. Aria ploilor se va restrânge încă din primele ore ale zilei de 7 mai, imediat după miezul nopții, urmând ca cerul să devină de la variabil la mai mult senin începând cu orele dimineții sau ale amiezii, în funcție de zonă. Maximele vor fi de la 7 la 9-13 grade, iar minimele de la 3 la 7-9 grade în Maramureș. Cu toate că cerul va deveni mai mult senin în a doua parte a zilei de joi, vântul își va face simțită prezența până către seară.

C.Ț.

 


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu