Respect și credință pentru munți și izvoare la Băiuț - 5 minute în urmă
Colegiul „Vasile Lucaciu” găzduiește competiția oficială de precalificări First Tech Challenge, Maramu’ Division, din cadrul campionatului Blue Horizon Championship - 16 minute în urmă
Câți vizitatori a avut Planetariul Baia Mare în 2024 - 1 oră în urmă
La Sighetu Marmației s-a organizat atelierul „Eminescu – Arhitectul viziunilor de lider” - 3 ore în urmă
Public numeros la lansarea noilor numere ale revistei de patrimoniu cultural „Memoria Ethnologica”; Elevii Școlii Populare de Artă au oferit și mai multă culoare evenimentului - 3 ore în urmă
Ziua Culturii Naționale: 175 ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu - 4 ore în urmă
Maramureșeanca Silvia Timiș, alături de alți artiști români, în turneu în America - 15 ore în urmă
Cele mai tari filme pentru pasionatii de ruleta - 15 ore în urmă
Proiect de suflet în Parohia Ortodoxă „Șesu-Mănăstirii” Rozavlea – „Nicio lună din anul 2025 fără rugăciune și binecuvântare în casa credincioșilor noștri” - 18 ore în urmă
Recitați o strofă din Eminescu și intrați gratuit la muzeu - în urmă
Muntele sfânt al Maramureșului, numit „Șatra”. Care este istoria mai puțin știută despre acest obiectiv turistic, unic și inedit (FOTO)
Maramureșul mustește de locuri incredibile, unele prea puțin descoperite de turiști, fie ei din străinătate, țară sau chiar din județ, culmea.
Muntele Sfânt din Maramureș este renumit în zonă pentru izvoarele sale făcătoare de minuni, legende cu haiduci și peșteri pline de comori, notează specialiștii din turism.
Unii cred ca forma acestuia, de trunchi de piramidă, nu ar fi una naturala ci că ar fi fost zidit de îngeri, mai ales ca este aceeași, din orice parte l-ai privi. Geologii confirmă însă că este vorba despre o formațiune geologică de origine vulcanică. Potrivit legendelor locale, pe Muntele Șatra, și-ar fi avut sălașul celebrul haiduc Pintea Viteazul și ortacii lui.
Fiu de nobil, Pintea Viteazul se răscoală împotriva stăpânirii și luptă pentru drepturile oamenilor de rând din Maramureș. Pe Muntele Șatra, numele haiducului îl poartă atât Izvorul lui Pintea cât și Fântâna lui Pintea, lângă cel dintâi ridicând-se Mânăstirea Șatra, iar lângă fântână, Schitul Șatra (sau Șătrița). Izvorul lui Pintea este doar unul dintre izvoarele cu puteri tămăduitoare de pe munte, conform legendelor. Fiecare firicel de apă care coboară pe pantele muntelui are puteri binefăcătoare, arată aceleași legende.
Despre Fântâna lui Pintea, se zice că în anumite zile din an „apa se făcea cum este untul” și că atunci avea puterea să vindece orice boală a celui care se ungea cu ea. Comorile adunate de Pintea și haiducii săi ar fi ascunse într-o peștera din inima muntelui. Peștera lui Pintea se deschide numai în noaptea de Înviere, iar cel ce intră în ea nu poate ieși decât peste un an, conform descrierii făcute de portalul de vizitare al Maramureșului. Așadar, veniți în vizită!
C.Ț.