Share
Vine vreme capricioasă!: În Maramureș, început de aprilie cu atenționări de la meteorologi și hidrologi. Fenomene vizate, ploi, vânt și instabilitate

Vine vreme capricioasă!: În Maramureș, început de aprilie cu atenționări de la meteorologi și hidrologi. Fenomene vizate, ploi, vânt și instabilitate

De vreme capricioasă vom avea parte în Maramureș în orele următoare. Atât Administrația Națională de Meteorologie (ANM), cât și Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA), au emis avertizări de specialitate.

În fapt, vorbim despre ploi, vânt și instabilitate atmosferică și posibil pericol de inundații pe unele segmente. În Maramureș, vremea va fi instabilă cu precădere în noaptea de 1 spre 2 aprilie, dar și, pe arii mai restrânse, în cursul zilei de 2 aprilie.

ATENȚIONĂRI METEOROLOGICE

INFORMARE METEOROLOGICĂ

Interval de valabilitate: 01 aprilie, ora 21:00 – 02 aprilie, ora 21:00;
Fenomene vizate: ploi moderate cantitativ, instabilitate atmosferică, intensificări ale vântului.

În intervalul menționat, vor fi ploi mai ales sub formă de aversă, însoțite și de descărcări electrice, în noaptea de joi spre vineri (01/02 aprilie) și în prima parte a zilei de vineri (02 aprilie) în Maramureș, Crișana, cea mai mare parte a Transilvaniei și local în Banat și în Moldova, iar în cursul după-amiezii zilei de vineri (02 aprilie), în special în regiunile sud-estice. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși pe arii restrânse 15…25 l/mp, favorizând topirea parțială a stratului de zăpadă din zona montană. Izolat se va semnala grindină. Vântul va avea intensificări în majoritatea regiunilor, mai ales în cursul zilei de vineri (02 aprilie), local și temporar, cu viteze în general de 45…55 km/h, iar în zona înaltă a Carpaților Meridionali, cu peste 70…80 km/h.

Notă: Vremea se va răci accentuat, devenind deosebit de rece la sfârșitul săptămânii în cea mai mare parte a țării și, temporar, vor mai fi precipitații – ploi în zonele joase de relief și mai ales ninsori în zonele montane și submontane.

ATENȚIONĂRI HIDROLOGICE

FENOMENELE VIZATE:

Scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale COTELOR DE ATENŢIE.

BAZINELE HIDROGRAFICE AFECTATE:

Vişeu, Iza, Tur, Lăpuş, Someşul Mare.

MOMENTUL PRODUCERII FENOMENELOR VIZATE:

Data: 01.04.2021 ora 22:00 – 02.04.2021 ora 18:00

Având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală şi prognoza meteorologică pentru următoarele 24 de ore, ca urmare a precipitaţiilor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă din zona montană şi propagării se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale COTELOR DE ATENŢIE, după cum urmează:

COD GALBEN

În intervalul 01.04.2021 ora 22:00 – 02.04.2021 ora 18:00 pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior, Iza – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior, Tur, Lăpuş – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Maramureş şi Satu Mare), Someşul Mare – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Bistriţa Năsăud).

Specialiștii menționează că fenomenele hidrologice periculoase se pot produce şi pe afluenții de grad inferior ai râurilor marcate pe hartă.

În funcție de evoluția fenomenelor hidrometeorologice vom reveni cu actualizarea prognozei hidrologice.

C.Ț.

 


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu