Share
Urmări coronavirus: Maramureșenii din diaspora, indeciși dacă să vină în concediu acasă

Urmări coronavirus: Maramureșenii din diaspora, indeciși dacă să vină în concediu acasă

Dacă până acum românii din diaspora abia așteptau să fie vară ca să vină în România, anul acesta este puțin diferit. Coronavirusul a schimbat multe lucruri…

DirectMM.ro a contactat câțiva maramureșeni plecați în străinătate, pentru a afla dacă în acest an își vor petrece concediul în țara natală. Unii spun că nu vor veni, ații se mai gândesc. Pe de altă parte, sunt și persoane care își înving temerile și vin în România.

„Ieșim afară findcă se poate acum. Nu mai e carantină, dar mereu suntem cu mască sau și cu mănuși uneori în unele locuri publice. Eu frecventez mult trenul și nu avem voie să stăm unul lânga altul, să stăm mai aproape de 1 m sau fară mască. Avem flacoane de gel sanitar puse peste tot.

În magazine nu pot intra decât un maxim de persoane, la fel ca în toate locurile publice, cum ar fi băncile etc. Am mers la mare, dar pe plajă privată, și am avut 2 m distanță față de celelalți. La fel e și la restaurant.

Nu o să venim acasă în vara asta presupun, pentru că e situația asta și nu știm dacă o să se impună din senin, din nou, ceva măsură restrictivă. Dacă am veni în august și în mijlocul concediului s-ar închide iar tot sau s-ar impune carantina, nimeni nu are un concediu așa lung încât să își permită să stea în carantina aici și acolo.

Din păcate se schimbă lucrurile în așa puțin timp încât e riscul prea mare, mai ales pentru noi care avem toți contracte de muncă și nu ne permitem să ne riscăm locul. Deși ar fi super să venim, mai ales după spaima asta. Ar fi plăcut să stăm iar împreună cu familia, rudele și prietenii. Dar cred că va trebui să așteptăm ca situația să se mai liniștească, mai ales că unii din familie sunt predispuși la probleme respiratorii, aici avem un control medical non-stop, nu știu cum ar putea fi în România”, spune Daniela S. din Italia.

„Noi am veni în România, însă nu știu ce vom face până la urmă, mai ales că Austria impune carantina obligatorie pentru români. Ne este dor de casă și de cei dragi! Sperăm să se îndrepte lucrurile, însă cred că va mai dura…”, spune și Andreea din Austria.

„Noi venim acasă. Abia așteptăm. Cât despre coronavirusul ăsta nu știu ce să zic. Câteodată parcă mi frică, câteodată nu. Nu o să ieșim nu știu cât, asta e sigur. Mai bine suntem precauți. Venim cu avionul eu cu copiii, căci cu mașina e mult prea departe pentru ei. Noi cât putem ne protejăm, apoi ce a fi, a fi. Nu putem sta izolați o viață”, a declarat o altă maramureșeancă stabilită în Franța.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu