Respect și credință pentru munți și izvoare la Băiuț - 2 minute în urmă
Colegiul „Vasile Lucaciu” găzduiește competiția oficială de precalificări First Tech Challenge, Maramu’ Division, din cadrul campionatului Blue Horizon Championship - 13 minute în urmă
Câți vizitatori a avut Planetariul Baia Mare în 2024 - 1 oră în urmă
La Sighetu Marmației s-a organizat atelierul „Eminescu – Arhitectul viziunilor de lider” - 3 ore în urmă
Public numeros la lansarea noilor numere ale revistei de patrimoniu cultural „Memoria Ethnologica”; Elevii Școlii Populare de Artă au oferit și mai multă culoare evenimentului - 3 ore în urmă
Ziua Culturii Naționale: 175 ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu - 4 ore în urmă
Maramureșeanca Silvia Timiș, alături de alți artiști români, în turneu în America - 14 ore în urmă
Cele mai tari filme pentru pasionatii de ruleta - 15 ore în urmă
Proiect de suflet în Parohia Ortodoxă „Șesu-Mănăstirii” Rozavlea – „Nicio lună din anul 2025 fără rugăciune și binecuvântare în casa credincioșilor noștri” - 18 ore în urmă
Recitați o strofă din Eminescu și intrați gratuit la muzeu - în urmă
Un teatru care deschide ochii în Maramureș: Inițiativa educațională a avut un succes semnificativ! Impresiile pozitive venite din rândul tinerilor!
Un teatru care deschide ochii în Maramureș: Inițiativa educațională a avut un succes semnificativ! Impresiile pozitive venite din rândul tinerilor!
În aceste zile, spectacolul „Van Dan – 10 ani de sânge murdar” s-a jucat la Borșa, Vișeu de sus și Sighetu Marmației, pentru aproximativ o mie de elevi, arată inițiatorii acestei inițiative. Sponsorii evenimentelor au fost: Asociația ASSOC și Baroul Maramureș.
Mai mult, nu mai este știre nouă, faptul că drogurile sunt în fiecare localitate în care există liceu. Iar acest lucru a generat demersul despre care facem vorbire. Dragoș Călin este regizorul acestui proiect. Iar el a făcut publice câteva dintre emoțiile și concluziile după primele reprezentații.
Răspunsurile
„Vorba unui tânăr din Sighet: – Nu mai poate opri nimeni drogurile, dar măcar să fie mai puțini tineri afectați, măcar atât să se reușească. S-au pus foarte multe întrebări, după spectacol. Mulți au rămas și după ce sesiunea s-a terminat. În fiecare localitate, rămânea câte un grup de tineri care încă mai dorea să discute despre această temă, cu dileme delicate… În România, vina se împarte către oricine (tineri, părinți, profesori), dar cel mai puțin către stat… Un profesor mi-a zis așa: – Cum pot eu, simplu dascăl, opri să intre drogurile în școală când poliția nu le poate opri să intre în oraș? Și suntem o localitate mică, mai toți ne cunoaștem între noi…
Datoria
Eu, Vali V. Popescu și Răzvan Dan Dragu am mers acolo cu drag să ne facem datoria. Eu și Vali cu spectacolul, Răzvan cu răspunsul la întrebări. Am fost atât de bine primiți… Cu așa prietenie ne-au așteptat oamenii după spectacol… Au fost 3 săli pline ochi, cu tineri extraordinar de atenți la ce se întâmplă pe scenă. Am fost profund emoționat! Mulțumesc celor care au depus eforturi mari să se întâmple acest proiect! Mă bucură mult să văd că Inspectoratul Școlar Județean Maramureș se arată foarte deschis la genul ăsta de proiecte. Nu e lucru mic! Abia aștept să mergem din nou în localitățile din Maramureș. La întoarcerea spre Baia Mare, am avut încontinuu acest gând: ce energii și vibrații frumoase stârnește dorința de a contribui cu bine la ceea ce se află în jurul nostru… Teatrul aduce oamenii Aproape!”, arată astfel regizorul inițiativei.
C.Ț.
Citește și