Share
Un film de succes: O peliculă băimăreană a obținut în weekend o reușită senzațională! Povestea unui argintar a atras maramureșenii la cinematograf!

Un film de succes: O peliculă băimăreană a obținut în weekend o reușită senzațională! Povestea unui argintar a atras maramureșenii la cinematograf!

Un film de succes: O peliculă băimăreană a obținut în weekend o reușită senzațională! Povestea unui argintar a atras maramureșenii la cinematograf!

În 20 ianuarie 2023, filmul „În umbra lui Shakespeare” (The Silversmith) a avut premiera la Cinema City Baia Mare. Ecranizarea romanului omonim, avându-l pe băimăreanul Walter Übelhart în dublă calitate, cea de autor și scenarist, a fost realizată cu participarea și sprijinul „prietenilor cărții”, rezultatul fiind unul surprinzător.

Filmul de lung metraj îl are ca regizor pe dr. János Tárkányi și ca producător pe Coralia-Monica Übelhart. Filmul a fost nominalizat și premiat la zeci de Festivaluri Internaționale de Film de pe șase continente (inclusiv în casa cinematografiei mondiale, Hollywood). Cei prezenți au avut ocazia de a merge într-o călătorie fascinantă pornită din Evul Mediu băimărean și ajunsă pe spirala timpului în zilele noastre, într-o poveste despre argint, bresle, alchimie, legende, vrăjitoare și căutarea lor pe coridoarele istoriei.

Publicul

Mulți băimăreni au răspuns pozitiv acestei oportunități. Ca atare, la Cinema City, proiecția filmului s-a făcut, la premiera din 20 ianuarie, în două săli, întrucât cererea de bilete s-a dovedit a fi foarte mare. „Mulțumim celora care și-au răpit din timpul lor pentru a veni la premiera filmului nostru în Cinema City. În spatele oricărui film este o muncă imensă și cei care au făcut acest lucru știu bine asta. Filmul este o oglindă magică pentru a transforma visele invizibile în imagini vizibile. Pentru a ne vedea chipul folosim o oglindă, pentru a ne vedea sufletul putem folosi filmul, pentru a simți cu ce parte a sufletului nostru vibrează.
Mulțumim echipei Alchimistilor care au făcut ca acest vis să devină realitate. Știu că a forma o echipa este doar începutul , să rămâi împreună este progresul și să lucrezi împreună este succesul. Dar mai știu că dacă vrei să scoți tot ce e mai bun din propriul tău potențial, trebuie să înveți să lucrezi cu colegii tăi și să faci o echipă! Munca în echipă te va ajuta să te descoperi!”, arată băimăreanul Walter Übelhart.

Programul

Orarul proiecțiilor filmului „În umbra lui Shakespeare”
1.Baia Mare Vivo Mall Cinema City în fiecare zi începând cu vineri 20 ianuarie 2023 de la ora 19.40.
2. Cluj-Napoca Iulius Mall Cinema City zilnic începând cu vineri 20 ianuarie 2023 de la orele 13.10, 15.20, 17.30 și 19.40 iar sâmbătă, duminica și marți va fi inclusiv și de la ora 11.00.
Biletele se vor putea rezerva de pe site-ul Cinema City sau de la cinematograf. Filmul rulează până în 26 ianuarie 2023.

Istoria

Filmul spune povestea lui Johannes Banfy Hunyades, băimărean de loc, născut în 1576, care s-a născut și copilărit aici. A urmat cursurile în Centrul Vechi al municipiului Baia Mare, după care a plecat în Londra și a devenit argintar.

Realizarea

Astfel, l-a cunoscut cu William Shakespeare, cu care a devenit prieten la cataramă și multe din scrierile celui din urmă l-au avut ca sursă de inspirație pe Johannes. Povestea este confirmată de argumente istorice, motiv pentru care se dorește, pe bună dreptate, punerea în drept a adevărului istoric și realizarea unui circuit a acestui personaj misterios, dar cât se poate de real. Există, deja, o carte scrisă de băimăreanul Walter Ubelhart și se numește “În umbra lui Shakespeare”. De aici pornește totul. În fapt, filmul se dezvăluie pe două planuri, trecut (Johannes) și prezent (Walter). De aici, se transpune întreaga poveste. “Eu am făcut scenariul, însă regia aparține lui Janos Tarkanyi. Acțiunea începe de la Baia Mare și merge până în Londra. Filmul are o oră și 38 de minute și este unul complex, cu 62 personaje. Sunt două planuri, trecut și prezent. Am avut norocul că două doamne din Sighet au realizat, pe baza unor cataloage, croielile costumelor din acea vreme. Un sprijiin substanțial privind costumee medievale au fost durnizate de Teatrul Municipal Baia Mare. Am filmat în tot Maramureșul, cel mai mult în Baia Mare. Este un proiect-gigant, cu voluntari figuranți și cu o mobilizare incredibilă. Suntem foarte mulțumiți de cum a ieșit. Am muncit timp de trei ani la acest proiect, iar nominalizarea nu poate decât să ne bucure. Am pus, cu toții, extrem de mult suflet în film și nu speram să iasă atât de bine”, arată pentru DirectMM.ro scenaristul Walter Ubelhart.

C.Ț.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu