Share
Topul salariilor din România: Maramureșul, în coada listei la nivel național, la fel ca anul trecut. Ce indică statistica oficială

Topul salariilor din România: Maramureșul, în coada listei la nivel național, la fel ca anul trecut. Ce indică statistica oficială

Maramureșul se situează pe un loc deloc onorant în clasamentul salariilor la nivel național. O arată raportarea făcută publică de Institutul Național de Statistică.

Județul nostru nu numai că se afla în coada clasamentului, dar acum cuantumul a și scăzut pe fondul pandemiei COVID-19, conform buletinului aferent lunii aprilie, cel mai recent.

Specialiștii explică faptul că primul efect al crizei generate de noul coronavirus a fost vizibilă în buzunarele angajaților. Unele zone au fost mai lovite decât altele, astfel că s-au dat naștere la schimbări în clasamentul pe județe. Maramureșul a rămas constant în ceea ce privește această ierarhie. A rămas tot la coadă. Cel mai mult au scăzut salariile nete în județele Arad (scădere de 10,9% într-o singură lună), Satu-Mare (scădere de 10,4%), Bistrița-Năsăud (scădere de 8,7%), Cluj (scădere de 8%) și Maramureș (scădere de 6,4%), potrivit unei analize Money.ro. Salariul mediu net a scăzut în 32 de județe și București și a crescut în 9, Gorj înregistrând cea mai mare creștere, de 4,7%.

Bucureștenii sunt primii în topul celor mai mari salarii din țară. Un angajat din Capitală a câștigat în luna aprilie 4.246 de lei. Pe locul doi se află Clujul, cu un venit de 3.950 de lei. Timișul se află pe locul 3 cu un salariu de 3.372 de lei, iar pe locurile 4 și 5, se situează Sibiu și Ilfov cu salarii de 3.185, respectiv 3.154 de lei. În ceea ce privește coada clasamentului, cele mai mici salarii nete din România, la nivelul lunii aprilie, au fost câștigate în: Suceava (1.326 de lei), Maramureș (2.342 de lei), Bistrița (2.385 de lei), Covasna (2.395 de lei), Satu Mare (2.420 de lei).

În luna aprilie 2020, nivelul câştigului salarial mediu net a scăzut faţă de luna precedentă ca urmare a încetării activităţii sau a intrării în şomaj tehnic a multor agenţi economici, a nerealizărilor de producţie ori încasărilor mai mici (în funcţie de contracte/proiecte), a remunerării parţiale a salariaţilor din unele activităţi economice. De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost determinate disponibilizările de personal cu câştiguri salariale mai mari faţă de medie, din unele activităţi economice, a explicat money.ro. Situația este surprinzătoare și dacă raportăm salariile nete din aprilie 2020 la cele din aprilie 2019. Spre exemplu, în urmă cu un an, Teleorman se afla pe ultimul loc în topul salariilor, urmat de Harghita, Maramureș, Vrancea și Bihor. În 2020, doar Maramureș se regăsește în lista județelor cu cele mai mici salarii, fapt care ne-ar putea da de gândit.

La o analiză a buletinului aferent lunii aprilie 2020, publicat de Direcția Județeană de Statistică Maramureș, se observă că acest câştig salarial mediu nominal net a fost de 2.342 lei, în scădere cu 6,3 – 6,4% faţă de luna precedentă. Pe sectoare ale economiei, câştigurile medii salariale nete au fost în agricultură, silvicultură şi piscicultură de 1.949 lei, în industrie şi construcţii de 2.076 lei şi în domeniul prestărior de servicii de 2.642 lei.

Raportul Direcției Județene de Statistică Maramureș oferă informații și despre câștigul salarial mediu nominal brut, de asemenea aferent lunii aprilie 2020. Acesta a fost de 3.797 lei, în scădere cu 6,2% faţă de luna precedentă. Pe principalele sectoare ale economiei, câştigurile medii salariale brute au fost de 3.277 lei în agricultură, silvicultură şi piscicultură, de 3.203 lei în industrie şi construcţii şi de 4.454 lei în domeniul prestărilor de servicii.

C.Ț.

 


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu