Share
Tineri în pelerinaj cu căruțele la bisericile de lemn din Maramureș

Tineri în pelerinaj cu căruțele la bisericile de lemn din Maramureș

Pentru că 2019 a fost declarat „Anul omagial al satului românesc”, iar situația satelor din țară este una îngrijorătoare, Preasfințitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a inițiat un proiect menit să evidențieze frumusețea valorilor culturale și spirituale ale satelor din Maramureș. Mai exact, în perioada 16 – 20 august, sub genericul „Drumul catedralelor de lemn din Maramureș”, mai mulți tineri băimăreni vor merge într-un pelerinaj, cu căruțele, la bisericile de lemn din județ.

“Pentru realizarea acestui proiect vor fi implicați 50 de tineri din Baia Mare cu rezultate deosebite la învățătură sau care au adus o contribuție deosebită la organizarea activităților cu și pentru tineret în anul 2018 și peste 800 de tineri din comunitățile rurale incluse în traseul ce urmează a fi parcurs. La fiecare biserică, tinerii drumeți vor fi întâmpinați de grupurile tinerilor din comunitatea respectivă, iar cu acest prilej se va prezenta istoricul bisericii, se va săvârși o slujbă de pomenire în memoria ctitorilor și se va lua pământ în urne special pregătite, care urmează a fi depuse în spațiul muzeal din incinta Catedralei Episcopale «Sfânta Treime» din Baia Mare. Întregul program va fi înregistrat video, urmând a se realiza un material documentar cu privire la bisericile de lemn din județul Maramureș și contribuția lor la dezvoltarea comunităților. De asemenea, se va realiza un album foto cu instantanee din cele cinci zile de drumeție”, explică reprezentanții Biroului de tineret al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.

Pelerinajul se va desfășura pe traseul Rogoz – Plopiș – Breb – Budești – Sârbi – Bârsana – Glod – Poienile Izei – Botiza – Rozavlea – Ieud – Bogdan Vodă – Săliștea de Sus – Moisei – Borșa, iar cazarea pelerinilor se va face la familii din comunitățile vizitate.

Foto: Daniel Pop

Lasă un comentariu