Share
Vlad Severus Paşca, medicul care l-a îngrijit pe ÎPS Iustinian, a primit o  distincţie de primă importanţă a Episcopiei (GALERIE FOTO)

Vlad Severus Paşca, medicul care l-a îngrijit pe ÎPS Iustinian, a primit o distincţie de primă importanţă a Episcopiei (GALERIE FOTO)

A devenit o tradiţie ca în luna ianuarie a fiecărui an,  Ierarhii maramureşeni să oficieze împreună o Sfântă Liturghie la Mănăstirea Rohia. Pentru 2020 a fost aleasă duminica de 19 ianuarie, când Biserica Ortodoxă îi sărbătoreşte pe Sfinţii Macarie cel Mare Egipteanul şi pe Sfântul Macarie Alexandrinul.

MULȚI CREDINCIOȘI DIN MULTE LOCURI. Au venit la Mănăstirea Rohia credincioşi din toate satele Ţării Lăpuşului, din Baia Mare, din Cluj-Napoca, din Sighetu Marmaţiei, din zona Năsăudului, precum şi din satul Breaza din judeţul Bistriţa-Năsăud (satul de naştere al Părintelui stareţ Macarie Motogna şi al Părintelui Arhidiacon Nifon Motogna, administratorul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”). O bună parte dintre credincioşii care au venit să se roage la mănăstire împreună cu soborul nu au încăput în sfânta biserică, aşa că au urmărit Sfânta Liturghie şi s-au rugat în curtea mănăstirii sau în Paraclisul „Sfântul Nicolae”, situat cu un nivel mai jos, în subsolul bisericii noi.

HIROTONIRE. În timpul Sfintei Liturghii a fost hirotonit întru preot tânărul diacon Ioan Man, ca misionar pe seama Protopopiatului Lăpuş. Preotul Ioan Man este absolvent de studii superioare, lucrează într-un serviciu care este compatibil cu slujirea la Sfântul Altar şi este nepot al vrednicului de pomenire Arhim. Serafim Man, mare duhovnic al Rohiei şi fost stareţ al acestei Sfinte Mănăstiri.

EVANGHELIA RECUNOȘTINȚEI. ”Evanghelia din duminica aceasta poartă numele de Evanghelia recunoştinţei, pentru că fiecare dintre noi trebuie să fim recunoscători în primul rând lui Dumnezeu, părinţilor şi tuturor acelora care trăind în viaţă au avut o influenţă pozitivă  şi duhovnicească un gând curat pentru noi. Tuturor acestora – recunoştinţă” – a spus PS Părinte Timotei, în cuvântul său de învățătură.

DISTINCȚIE. Dr. Vlad Severus Paşca, membru în Adunarea Eparhială şi medic de familie al obştii Mănăstirii Rohia, care de multe ori vine în mijlocul călugărilor şi cel care l-a îngrijit pe Înaltpreasfinţitul Justinian Arhiepiscopul până la venerabilă vârstă de 96 de ani a fost distins cu Ordinul „Crucea Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul din Maramureş” şi cu Medalia Omagială „Justinian Arhiepiscopul”.

1 Comentariu în această postare

  1. Medicul si-a facut doar datoria! asta este menirea lui profesionala si pt acest fapt nu trebuia distins cu ordine si diplome bisericesti. Derapajele de acest gen decredibilizeaza si mai mult BOR , a carei imagine este si asa alterata si in scadere. Medicul putea sa refuze dar oportunismul si fala ne omoara…nu-i asa Doctore?!

    Răspunde

Lasă un comentariu