Share
Un milion de euro, vizați pentru două centre de îngrijire a persoanelor vârstnice, situate în Mireșu Mare și Satulung

Un milion de euro, vizați pentru două centre de îngrijire a persoanelor vârstnice, situate în Mireșu Mare și Satulung

Comuna Mireșu Mare în parteneriat cu ASSOC Baia Mare – având ca partener scandinav pe Focus Care Academy AS – aplică pentru obținerea de  fonduri norvegiene necesare proiectului „Prezent și viitor în satele maramureșene” („Present and future in Maramureș villages”). Practic se urmărește înființarea a două centre pentru persoane vârstnice în Mireșu Mare și Satulung. Finanțarea norvegiană vizată este de 1.000.000 de euro, destinați cumpărării a două clădiri adecvate, dar și pregătirii persoalului implicat în serviciile de îngrijire pentru persoane vârstnice.

Pentru a spori șansele de aprobare a finanțării, o mică delegație maramureșeană – alcătuită din Ioan Mătieș (primarul comunei Mireșu Mare), Florian Sălăjeanu (președinte ASSOC) și Alexandru Șereghi (manager proiect) – s-a deplasat săptămâna trecută în Norvegia, la partenerul scandinav. Întâlnirea a fost utilă pentru întocmirea corespunzătoare a documentației ce însoțește cererea de finanțare, incluzând și vizitarea a două centre de îngrijire rezidențială pentru vârstnici, situate în apropiere de Trondheim.

„Au fost activități bilaterale benefice și necesare. S-au identificat soluții pentru realizarea unui transfer de experiență în domeniul îngrijirilor pentru persoane vârstnice, dar și informații legate de sustenabilitatea dezvoltării unor servicii sociale care să respecte standardele de calitate în domeniu” – a declarat Alexandru Șereghi.

”Suntem în faza de depunere a aplicației, dar sunt convins că vom obține banii pentru acest proiect” – e încrezător primarul Ioan Mătieș, un campion al proiectelor derulate într-un singur mandat.

Thomas Martin Wiggen (CEO Focus Care Academy AS) a vorbit despre proiectul pe care deja îl derulează în România, la Iași. Acolo a fost dezvoltat un model de training, care oferă pregătire complementară pentru elevii Școlii de asistenți medicali. Pregătirea e asigurată de profesori români, instruiți în Norvegia pentru o perspectivă practică a modelului de îngrijire norvegiană (în special, îngrijirea paliativă).

Costurile deplasării în Norvegia au fost suportate de Fondul Român de Dezvoltare Socială (FRDS), care susține proiectul încă din etapa premergătoare depunerii aplicației.

 


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu