Share
„Tradiții maramureșene… în aste vremuri cu baiuri” – un nou proiect al CJCPCT „Liviu Borlan”

„Tradiții maramureșene… în aste vremuri cu baiuri” – un nou proiect al CJCPCT „Liviu Borlan”

La începutul pandemiei și a stării de urgență, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradițonale (CJCPCT) „Liviu Borlan” Maramureș a început un nou proiect.

„Am gândit o rubrică numită «Tradiții maramureșene… în aste vremuri cu baiuri», prin intermediul căreia dorim să le transmitem – prin texte, fotografii, înregistrari audio și video – celor care ne urmăresc ce fac maramureșenii de prin sate acum, în perioada aceasta de izolare.

Ținând cont că nu mai putem face cercetare etnologică așa cum făceam odinioară, cutreierând satele și intrând în casele oamenilor, am transformat munca noastra obisnuită în «tele-cercetare», comunicâand cu maramureșenii așa cum ne-au permis timpurile: prin telefon, prin rețele de socializare, prin email.  N-am vrut să ne ținem departe de lumea satului nici acum, când aceasta a renunțat la obiceiuri fără de care greu s-ar fi putut imagina vreodată.

Găzdoaiele ne-au vorbit despre cum cos, cum samână și ară, cum dorovăiesc prin case, pregătindu-se pentru Paște, cum își pun flori în grădinuță, cum gătesc. Am creat, astfel, și o colecție de «mancăruri de post în vreme de pandemie».

Dincolo de obiectivul de cercetare, proiectul nostru a mai urmărit ceva. Să oferim niște vorbe de încurajare și de leac de aici, din Maramuresul tradițional, într-o perioadă în care primim zilnic știri triste sau alarmante”, spun reprezentanții CJCPCT „Liviu Borlan”.

Rezultatele tele-cercetării pot fi văzute atât pe facebook (https://www.facebook.com/culturatraditionala/), cât și pe website-ul https://www.cultura-traditionala.ro/tele-cercetare/. Acestea sunt câteva dintre „episoadele” cele mai populare de până acum:


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu