Share
Prim-rabinul Comunității Evreiești din România a vizitat Seiniul  (GALERIE FOTO)

Prim-rabinul Comunității Evreiești din România a vizitat Seiniul  (GALERIE FOTO)

Pe vremuri, orașul Seini a avut o comunitate evreiască înfloritoare. Chiar dacă Sinagoga a fost atestată în anul 1904, în capătul de vest al cimitirului evreiesc din localitate, pe o piatră funerară muşcată de timp stă înscris anul 1500.
Marți, după Ziua Internaţională de comemorare a victimelor Holocaustului – care în 27 februarie marchează eliberarea lagărelor de concentrare naziste şi sfârşitul Holocaustului  – Seini-ul a primit vizita Prim-rabinului Comunităților Evreiești din România, Rafael Shaffer. Vizita sa este cu atât mai importantă acum, după ce la finele anului trecut s-a reușit achiziția sinagogii din Seini,  în vederea reabilitării și amenajării ca muzeu al evreilor din Ardeal.
“Am vizitat holul Primăriei, pe ale cărui fresce este pictată Sinagoga. Am arătat cele două plăci comemorative, dezvelite anul trecut, cu cei 76 de elevi evrei deportați în anul 1944. Am vizitat Sinagoga și cimitirul evreiesc. Înaltul oaspete a fost foarte mulțumit de intențiile noastre și de tot ceea ce am făcut, asigurându-ne cu sprijinul și susținerea dânsului” – a arătat Gabriela Florica Tulbure, primarul orașului Seini. (C.Ț.).
â

Lasă un comentariu