Share
În Copalnic-Mănăștur, un proiect destinat copiilor rromi: ”Împreună pentru educație”  (GALERIE FOTO)

În Copalnic-Mănăștur, un proiect destinat copiilor rromi: ”Împreună pentru educație” (GALERIE FOTO)

Peste 150 de elevi de etnie rromă ai școlilor din comuna Copalnic-Mănăștur au participat, la mijlocul săptămânii trecute, la un proiect destinat conștientizării importanței educației, a rolului acesteia în formarea tinerei generații. Copiilor și părinților aflați în sala Căminului Cultural din Copalnic-Mănăștur li s-au prezentat exemple ale unor oameni de succes, care au pornit de jos și, prin muncă și perseverență, au ajuns să-și realizeze visele. Prof. Loredana Mihaly le-a vorbit elevilor despre Anina Ciciu, o tânără de etnie rromă, absolventă a Universității Sorbona, iar prof. ing. Vladimir Bardai, reprezentantul Asociației ”Young Roma” le-a prezentat câteva date relevante despre etimologia cuvintelor ”țigan” și ”rrom”. Primarul comunei, ing. Vasile Mihalca, a punctat faptul că, la nivelul comunei, relația cu etnia rromă este una armonioasă, existând peste 30 de căsătorii mixte. Așa cum a afirmat prof. Olivia Coțofan, directorul Școlii Gimnaziale ”Vasile Gheție” Berința, proiectul își propune reducerea absenteismului și a abandonului școlar în rândul copiilor de etnie rromă și urmărește  totodată dezvoltarea stimei de sine și pregătirea pentru viață a copiilor acestei etnii, cu vârste curpinse între 3 și 15 ani. Grupul țintă este format din 11 cadre didactice și 100 de elevi.

Obiectivele specifice ale proiectului:

  • înființarea unui post de mediator școlar la nivelul comunei Copalnic-Mănăștur
  • realizarea unui plan de mentorat pentru elevii de etnie rromă din clasele VII-VIII, în vederea susținerii lor pentru admiterea în învățământul liceal
  • cunoașterea istoriei rromilor
  • sensibilizarea comunității locale cu privire la dificultățile întâmpinate de etnia rromă
  • reducerea absenteismului în rândul elevilor acestei etnii.

Despre importanța valorificării abilităților artistice a tinerilor rromi, despre șansa lor de a fi cooptați în proiecte care să le pună în valoare potențialul creativ le-a vorbit celor prezenți prof. Emilia Lupșa, directorul-adjunct al Școlii Gimnaziale ”Augustin Buzura”, dar și Dana Buzura-Gagniuc, din partea Fundației Culturale Augustin Buzura. ”Câștigătorul proiectului România Mobilementary, realizat de  Fundația Culturală Augustin Buzura, în  parteneriat cu școala noastră este un copil de etnie rromă, care a realizat un film foarte frumos cu ajutorul telefonului mobil. Acest fapt vă poate mobiliza și pe voi” – a apreciat prof. Emilia Lupșa. Atmosfera a fost una a dialogului și a bunei dispoziții, iar din program n-au lipsit dansurile tradiționale. Proiectul se va desfășura în perioada noiembrie 2019-iunie 2020, iar activitățile viitoare vor consta în work-shop-uri, ore de lectură, prezentare de oferte educaționale.

Proiectul ”Împreună pentru educație” a reunit într-un parteneriat o serie de instituții de învățământ din Maramureș: Inspectoratul Școlar Județean Maramureș ● Centrul de Resurse și Asistență Educațională Maramureș ● Școala Gimnazială ”Augustin Buzura” Copalnic-Mănăștur – Structura Gimnazială ”Vasile Gheție” Berința ● Primăria Comunei Copalnic-Mănăștur ● Biblioteca Județeană ”Petre Dulfu” Baia Mare ● Asociația ”Young Roma” Maramureș ● Asociația de Părinți ”Vasile Gheție” Berința ● Școala Profesională Dumbrăvița (D. G. B.).

Lasă un comentariu