Share
Furajul și/sau păsările migratoare – presupusele cauze ale apariției gripei aviare la Seini

Furajul și/sau păsările migratoare – presupusele cauze ale apariției gripei aviare la Seini

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Maramureș s-a reunit și azi, 16 ianuarie, în ședință extraordinară pentru a gestiona situația gripei aviare de la Seini.

„Focarul a fost izolat, gestionăm situația și monitorizăm zilnic evoluția bolii în fermă. Pentru a preveni extinderea virusului gripei aviare am stabilit să luăm măsuri restrictive în zona focarului pentru a proteja fermierii. Platforma zootehnică de la Seini va fi securizată și vor fi instituite două filtre permanente (la calea de acces din E58 spre ferme, respectiv din E58 spre străzile și drumurile secundare din zona focarului). Se vor limita și cunoaște cu exactitate persoanele care intră în ferme. Aceste filtre vor fi realizate cu sprijinul polițiștilor, jandarmilor și polițiștilor locali”- a spus prefectul Nicolae-Silviu Ungur.

Primele 7500 de păsări au fost incinerate       

În focar au fost eutanasiate deja peste 7500 păsări. A fost adus un incinerator mobil, iar procesul de incinerare a acestora va continua până în data de 19 ianuarie – a precizat dr. Nicu Chiș de la DSVSA Maramureș. Șeful Inspectoratului de Poliție al Județului Maramureș, comisar șef de poliție Liviu-Constantin Grozavu a precizat că, în zona de protecție stabilită, se realizează controale în traficul rutier și sunt supravegheate transporturile de păsări, ouă și furaje.

S-a reamintit faptul că populația nu trebuie să se îngrijoreze, virusul H5N8 neafectând sănătatea oamenilor. Populația e rugată să respecte măsurile de profilaxie recomandate de către medici și personalul medical din centrele de permanență.

Posibile cauze ale apariției bolii

Contactat de DirectMM.ro, prefectul județului Maramureș, Nicolae-Silviu Ungur, a spus că se caută, în continuare, cauza care a condus la apariția gripei aviare. „Ar fi câteva supoziții. Există acea variantă a furajului. Din câte am aflat, acesta a fost adus din Ungaria, ori în Ungaria există focare de gripă aviară, la fel cum sunt și în Slovacia. Practic, zona de risc cuprinde o parte din România, însă, paradoxal, Maramureșul nu se afla în interiorul ei. Însă, culmea, furajul rămas în fermă nu prezenta probleme. O altă variantă ar fi cea a păsărilor migratoare. Clima schimbată ar fi adus înspre Maramureș păsări care, în mod normal, nu veneau în județ. Un lucru care ar fi favorizat asta e prezența Someșului în apropiere de Seini. Însă, momentan, nu știm sigur ce a generat întreaga situația, însă încă se fac verificări” – a explicat Nicolae-Silviu Ungur. (C.Ț.)


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu