Share
Focar de gripă aviară confirmat la Seini; 18.000 de găini vor fi incinerate

Focar de gripă aviară confirmat la Seini; 18.000 de găini vor fi incinerate

Proprietarul unei ferme de găini ouătoare din Seini a anunțat, încă din 6 ianuarie, că îi mor păsările. Două zile mai târziu, o echipă complexă s-a deplasat la fața locului, existând suspiciuni de gripă aviară. Două zile mai târziu, o echipă complexă s-a deplasat la fața locului și a prelevat probe. Ieri, 14 ianuarie, Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală din București a confirmat virusul  de gripă aviară de tip H5N8.

Virusul nu afectează sănătatea oamenilor

Patologia tulpinii acestui virus indică faptul că gripa aviară nu este transmisibilă la om – au dat asigurări  specialiști de la Ditrecția de Sănătate Publică, (DSP) și Direcția Sanitar-Veterinară și Siguranța Alimentelor (DSVSA). Virusul H5N8 nu afectează sănătatea oamenilor, așa încât populația e rugată să nu intre în panică și să respecte măsurile de profilaxie recomandate de către medici.

“Situația este gestionată de către specialiști, s-au luat măsurile necesare de prevenție pentru răspândirea bolii, respectiv măsurile de biosecuritate. Păsările bolnave vor fi eutanasiate, incinerate. S-a procedat la distrugerea furajelor și a celorlalte materiale purtătoare de virus” –  a precizat prefectul Nicolae-Silviu Ungur, președintele Comitetului Local pentru Combaterea Bolilor (CLCB) Maramureș, comitet întrunit de urgență.

Măsurile specifice culminează cu incinerarea păsărilor bolnave

Despre boală, respectiv despre măsurile specifice care trebuie respectate, reprezentații DSVSA au informat populația, medicii veterinari, societățile comerciale cu același profil din zonă, dar și  personalul medical. A fost stabilită zona de protecție și zona de supraveghere a păsărilor, cu monitorizarea de către specialiști. Este restricționată mișcarea păsărilor din zona de protecție, în conformitate cu legislația europeană. S-au sistat de la comercializare produsele societății. După eutanasiere și curățenia mecanică, se va proceda la efectuarea dezinfecției și dezinsecției, conform manualului operațional. Virusul H5N8 nu afectează sănătatea oamenilor și rugăm populația să nu intre în panică și să respecte măsurile de profilaxie recomandate de către medici.

Toate fermele de păsări din Seini sunt monitorizate

“Avem cinci ferme de păsări, răspândite în tot orașul și, în prezent, toate sunt  monitorizate. Perimetrul unde s-a constatat focarul este complet închis,  iar cele 18.600 de păsările ale ferme afectate vor fi incinerate. Primăria Seini are un atomizor, cu care dezinfectează mijloacele de transport” – a precizat  Gabriela Florica Tulbure, primarul de Seini.

”În această după amiază, se va începe acțiunea de incinerare. Avem, în acest sens, pregătit, un incinerator mobil. Încă nu deținem informații cu privire la modul în care a ajuns virusul la această fermă. Acest lucru va fi scos în evidență de ancheta epidemiologică, iar ea durează câteva zile. În funcție de ancheta aceasta, comisia va oferi și despăgubirile aferente, întrucât gripa aviară se află pe lista bolilor pentru care se fac despăgubiri,  Ouăle sunt produsele obținute de la acea fermă cu găini ouătoare. Ori, prima repercusiune la apariția bolii este faptul că găinile nu mai fac ouă.  Sigur că noi am procedat în a lua lista tuturor firmelor care achiziționează ouă de la acea fermă, pentru a fi siguri că nu au ajuns în comerț ouă provenind de acolo. Eu spun că șansele sunt spre zero să avem ouă de la găini de la acea fermă în magazine, dar noi facem verificări. Însă, să nu uităm că mai sunt încă patru ferme în Seini, pe care le monitorizăm și acolo nu au fost probleme” –  a explicat Sirtonius Sima, purtătorul de cuvânt al DSVSA Maramureș. (C.Ț.)

 

 

Lasă un comentariu