Share
De Sfântul Nicolae, hramul de iarnă de la Mănăstirea Rohia

De Sfântul Nicolae, hramul de iarnă de la Mănăstirea Rohia

Vineri, 6 decembrie PS Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească  Mănăstirea Rohia –  stareţ arhim. dr. Macarie Motogna, exarhul mănăstirilor – cu ocazia hramului Paraclisului de iarnă al sfântului locaş de închinare.

Părintele Nicolae (Gherman de la Rohia) a fost ctitorul mănăstirii, primul ierarh care a târnosit, în 1926, întâia  biserică a mănăstirii. Nicolae (Ivan) a fost și Episcopul  Clujului, care a oficiat prima slujbă de târnosire. Acestea au fost două dintre argumentele pentru care, în 1996, s-a decis ca materialele din vechea biserică să fie folosite încea nouă a mănăstirii, iar paraclisul de la demisolul bisericii, să poarte hramul Sfântul Nicolae. Aşa s-a întâmplat, prin voia lui Dumnezeu, ca Mănăstirea Rohia să aibă şi hramul Sfântul Ierarh Nicolae.

”Un sfânt mare şi bun, blând şi milostiv, pe care Dumnezeu l-a dăruit Bisericii lui Hristos pentru a fi model de păstorire, pildă de iertare şi iubire, pildă de milostivire”- a subliniat PS Părinte Iustin, în cuvântul său de învățătură.

Sâmbătă, 7 decembrie, Mănăstirea Rohia a găzduit colocviul ”Poetul Ioan Alexandru şi Maramureşul”, la care au participat oameni de cultură şi iubitori ai operei marelui poet, cel  care mult a iubit  Mănăstirea Rohia şi întreg judeţul, pentru care a scris ”Imnele Maramureșului”.

Lasă un comentariu