Share
A murit în accident de motocicletă, la patru zile după ce a scos-o la vânzare. Din păcate pentru el, nu s-a vândut la timp (VIDEO)

A murit în accident de motocicletă, la patru zile după ce a scos-o la vânzare. Din păcate pentru el, nu s-a vândut la timp (VIDEO)

În 25 august, un lăpușean de 25 ani din Borcut, plătea cu viața pasiunea sa pentru motocicletă, după ce – la o curbă în Pasul Tihuța – a pătruns pe contrasens și s-a izbit violent de un microbus.

Cu o zi înainte, alt pasionat de motociclete – Emanuel Macsim, un ieșean de 25 de ani, aciuat de câțiva ani în  Bârsana – posta pe pagina sa de socializare un anunț de vânzare a unei motociclete. ”Vând Speed Aprilia, 3000 lei. Este în perfectă stare de funcționare. Merge de rupe. Proba spune tot. Preț negociabil”. În dreptul anunțului, Google indică și codul poștal al localității în care a avut loc postarea – 437035 – parcă pentru a nu fi dubii că din Bârsana s-a făcut postarea. Nu s-a vândut imediat, așa că Emanuel a mai circulat cu ea aproape patru zile.

În 28 august, un comunicat al poliției anunța decesul lui Emanuel.”Din primele cercetări efectuate de polițiștii care au intervenit la accidentul mortal produs, azi pe D.J.185, pe raza localității Bârsana, au constatat următoarele:  un autoturism, condus de o femeie din localitate, care a semnalizat regulamentar intenția de a intra în curtea imobilului, a intrat în coliziune cu o motocicletă, al cărei conducător s-a angajat în depășire neregulamentară.  În  urma impactului, persoana de pe motocicletă, un tânăr de 25 de ani, din judetul Iași, a decedat.  Verificările efectuate au stabilit că acesta nu deținea permis de conducere și că, în  momentul producerii accidentului, nu purta cască de protecție”.

Prietenii lui Emanuel spun despre cel dispărut că era un băiat bun, harnic și se pricepea la reparat motoare. Le aduceau la el la reparat, iar uneori îi cereau să se ocupe și de vânzare.  Și nu înțeleg de ce îi ia Dumnezeu  pe băieții buni. ”Avea boala asta cu motocicletele, n-aveai cum să-l oprești. Dacă reușea să vândă repede motocicleta, astăzi Emanuel trăia” – recunoaște un prieten apropiat. Și prietenii și unii localnici nu înțeleg de ce conducătoarea auto, nici cumnatul ei sosit la locul accidentului, nu i-au acordat primul ajutor lui Emanuel. O filmare scurtă, dar cu mare impact emotional, îl arată pe tânăr chircit în șanț, gemând de unul singur. S-a stins după circa o oră de la impact.

Acuze de alterare a probelor de la accident, verificate sub coordonarea de șefului Serviciului Rutier Maramureș

Bârsana pare acum împărțită în două tabere inegale. O parte s-a solidarizat cu șoferița care le e consăteană și merg pe varianta ”mortul e de vină” și ”nu are rost să dezgropăm morții”. Altă parte cere să se facă dreptate și fiecare dintre cei implicați să plătească pentru ce a greșit. Ce reproșează aceștia. Dincolo de neacordarea primului ajutor, ei văd ca nefirească apariția cumnatului ei – agent de poliție în Sighet – la cinci minute de la producerea accidentului, îmbrăcat în civil. Nu pare ceva acuzabil: fiind în civil, a venit să vadă ce e cu ruda aflată la necaz. De aici încolo, acuzațiile sunt mai grave, iar conducerea IPJ Maramureș ”a dispus efectuarea cu celeritate a unor verificări punctuale, coordonate de seful Serviciului Rutier Maramureș, privind modul de gestionare a intervenţiei poliţiştilor la accidentul din Bârsana”.

Pe scurt, iată câteva acuze aduse agentului de poliție, cumnatul șoferiței:

  • a alterat din probe, dispunând mutarea mașinii în afara carosabilului (desi nu era de serviciu sau în misiune) și chiar încercând să șteargă urmele de frânare lăsate pe aspfalt de cauciucurile motocicletei
  • a determinat martori să facă declarații neconforme realității, în contradicție cu ce au povestit înainte celor prezenți

Există și nemulțumiri legate de modul de gestionare a intervenţiei poliţiştilor la accidentul din Bârsana:

  • s-a cercetat sau nu dacă șoferița s-a asigurat înainte de a efectua virajul la stânga?
  • de ce echipa de anchetă a venit abia la trei ore de la producerea accidentului și decesul victimei, pentru a face cercetări la fața locului?

”Da, nu avea carnet de conducere, nici cască de protecție. Pentru asta Emanuel trebuia să plătească, dar nu cu viața. După cum și șoferița trebuie să plătească, dacă se confirmă că nu s-a asigurat regulamentar înainte de a vira spre curtea casei sale. Nu vrem cercetări pe pile sau pe principiul s-o lăsam așa, că băiatul nu era de aici și era sărac, n-are  familia bani de mers prin tribunal. Vrem dreptate!” – spune un alt prieten.  Deocamdată niciunul nu vrea să-și decline numele, căci  se tem  că  – dacă se mușamalizează cazul -, agentul de poliție  își poate pune în aplicare amenințarea că îi va lăsa pe toți fără carnet (dacă e adevărată susținerea lor că a existat această amenințare). Oricum, există un interes maxim față de rezultatul verificărilor dispuse de conducerea IPJ Maramureș în acest caz.

Dar, peste toate, persistă chinuitoarea întrebare: de ce nu s-a vândut motocicleta repede?, cu credința că, în caz de vânzare, Emanuel nu avea ce să conducă și ar fi rămas în viață.

 Foto: @emanuel.macsim.1; video: Nicolae Iuga

 

 

 

 

 


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


2 Comentarii în această postare

  1. Eu din cea ce vad ca baiatu zace si masina e Mutata din locul acidentului si nimeni nui sa Nici un prim ajutor soferita si cumnatu ei nu sunt linga el de ce sunt ei preocupati ?Clar

    Răspunde
  2. poi la cum sunt politistii la noi in tara ce te mai mira? ca o venit cumnatu si o mutat masina?

    Răspunde

Lasă un comentariu