Share
Statistică oficială: Sunt zone în Maramureș, în care cantitatea de precipitații a depășit 250 l/mp în perioada 1 iunie – 7 iulie. Cum stăm cu rezerva de apă din sol (DOCUMENTE)

Statistică oficială: Sunt zone în Maramureș, în care cantitatea de precipitații a depășit 250 l/mp în perioada 1 iunie – 7 iulie. Cum stăm cu rezerva de apă din sol (DOCUMENTE)

În mod evident, nu mai e niciun secret pentru nimeni că luna iunie a fost a cincea lună cea mai ploioasă din 1961 și până în prezent, în România.

Cantitatea medie la nivel național în această lună este de 131,4 l/mp. Maramureșul a fost cea mai ploioasă regiune, cu o medie de 177,9 l/mp, față de 101,1 l/mp, cât e media multianuală a intervalului 1981-2010.

Însă, episoade cu ploi am avut și după 1 iulie, episoade mai active înregistrându-se în zilele de 4 și 7. S-a ajuns în situația în care tot arealul de la colțul nord-vestic al județului Maramureș până în estul extrem, incluzând centrul și, local, sudul și sud-estul, să fie incluse în categoria 251-279 l/mp în intervalul 1 iunie – 7 iulie. Urmează „o bretea”, care înconjoară zona cea mai afectată, care a fost inclusă în categoria 201-250 l/mp în același interval de timp menționat. Vestul, sud-vestul și local sudul județul Maramureș se află, cu ploile căzute, în 1-7 iulie, în categoria 151-200 l/mp. Asta înseamnă că precipitațiile din ultima săptămână „au îngroșat” statsitica simțitor, conform unui document oficial al Agenției Naționale de Meteorologie (ANM).

Tot ANM a făcut publică și situația rezervei de umiditate în stratul de sol de până la un metru în cultura neirigată de porumb, după aceste episoade succesive de ploi mai mult sau mai puțin însemnate cantitativ. În cea mai mare parte a județului Maramureș, aprovizionarea este apropiată de optim. Cel mai bine stă la acest capitol sud-vestul extrem, către limitele cu Satu Mare și Sălaj, unde aprovizionarea este optimă. La polul opus se află colțul sud-estic, aflat la granița cu județul Bistrița-Năsăud, unde aprovizionarea este satisfăcătoare.

Cătă ȚINEGHE

Citește și

Statistică oficială: Maramureșul, cea mai ploioasă regiune din țară în ultima lună. Iar ultima lună e în topul celor mai ploioase din ultimii 60 de ani (DOCUMENTE)

 

Lasă un comentariu