Share
Statistică oficială: Maramureșul, printre cele mai ploioase regiuni din țara noastră, în mai. Valori termice sub normalul perioadei. Vezi ce arată specialiștii

Statistică oficială: Maramureșul, printre cele mai ploioase regiuni din țara noastră, în mai. Valori termice sub normalul perioadei. Vezi ce arată specialiștii

Ca și vreme, luna mai a acestui an s-a încadrat ca fiind printre cele mai capricioase. Ca temperatură, a fost sub mediile multianuale, dar ca și priceipitații a fost peste acestea. Să detaliem prin intermediul analizei publicate de Administrația Națională de Meteorologie (ANM)!

Cantitatea totală de precipitații din luna mai 2021 a avut valori ridicate, peste 50 mm, în Transilvania, Maramureș, Crișana, Oltenia, în cea mai mare parte a Munteniei și a Banatului, precum și pe areale extinse din Moldova și Dobrogea. Cantităţi de precipitaţii sub 50 mm au fost înregistrate în centrul, estul și sud-vestul Moldovei, în vestul Banatului, nord-estul și sud-estul Dobrogei, Delta Dunării și izolat, în sudul Olteniei și estul extrem al Munteniei. Cea mai mare valoare a cantităţii totale de precipitaţii din luna mai 2021 a fost de 392,4 mm, înregistrată la stația meteorologică Stâna de Vale.

Abaterea cantității de precipitații a fost pozitivă în cea mai mare parte a țării. Cea mai mare valoare a abaterii pozitive a fost 158,0%, la stația meteorologică Stâna de Vale. Regimul pluviometric a fost deficitar pe areale extinse din Moldova, local, în Muntenia și Delta Dunării și izolat, în Banat și Oltenia. Regimul pluviometric a fost foarte deficitar izolat, în Moldova și în Carpații Orientali. Acesta a fost excedentar pe areale extinse din Maramureș, Transilvania, Banat, Crișana, Oltenia, Muntenia și în zona montană și local, în nord-estul Moldovei, nordul, vestul și centrul Dobrogei. Regimul pluviometric a fost foarte excedentar și extrem de excedentar doar la unele stații meteorologice din zona montană și din Muntenia. În rest, regimul pluviometric s-a încadrat în limite normale.

Cantitatea maximă absolută de precipitații a lunii mai a fost depășită la stația Stâna de Vale, unde s-a înregistrat o cantitate de precipitații de 392,4 mm față de cantitatea lunară maximă absolută de 362,5 mm. Cantitatea maximă absolută de precipitații căzută în 24 de ore a fost depășită la Stâna de Vale, unde s-a înregistrat o cantitate de precipitații de 181,6 mm față de cantitatea de precipitații căzută în 24 de ore maximă absolută de 79,8 mm. Temperatura medie a lunii mai 2021 a avut valori cuprinse între 0,5 °C, la stația meteorologică Vf. Omu și 17,9 °C, la stația meteorologică Zimnicea. Cele mai mari valori, peste 16 °C, s-au înregistrat în cea mai mare parte a Munteniei, Olteniei și Dobrogei, în sudul și estul Moldovei și izolat, în sudul Banatului. Cele mai mici valori, sub 2°C, s-au înregistrat pe crestele montane înalte. Abaterea temperaturii medii a aerului din luna mai 2021 față de mediana intervalului de referință standard (1991-2020) a fost negativă în aproape toată țara. Cea mai mare valoare a abaterii negative a fost 1,9 °C și s-a înregistrat la stațiile meteorologice Oradea și Holod. Analizând încadrarea în clase de severitate a anomaliilor termice, se poate observa că regimul termic a fost rece pe areale extinse din Banat, Crișana, Transilvania, Maramureș, în jumătatea nordică și sudul extrem al Moldovei, local, în Muntenia și Oltenia și izolat, în unele zone montane.

Regimul termic a fost foarte rece local, în Maramureș și Crișana și izolat, în Banat și Transilvania. În restul țării regimul termic s-a încadrat în limite normale. Temperatura minimă absolută a lunii mai a fost depășită la stația meteorologică Bechet, unde s-a înregistrat o temperatură de 1.0 °C față de temperatura minimă absolută a lunii mai de 1,6 °C, conform ANM. În Maramureș a fost așa: normal termic la deal și câmpie, sub în zonele montane. În ceea ce privește cantitățile de precipitații avem o problemă: abaterea negativă s-a simțit cu precădere în Munții Rodnei. Ca și cantitare de precipitații, valori foarte mari înregistrăm patru zone: Poiana lui Dumitru (între Baia Mare și Sighetu Marmației), zona Săpânța-Sarasău, nord-estul extrem adică porțiuni din zona Poienile de sub munte, respectiv sud-estul extrem adică granița Maramureș-Bistrița-Năsăud.

C.Ț.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu