Share
Stăm chiar foarte bine: 95% din maramureșeni sunt înregistrați oficial în cadrul recensământului populației și locuințelor. Termenul este 31 iulie!

Stăm chiar foarte bine: 95% din maramureșeni sunt înregistrați oficial în cadrul recensământului populației și locuințelor. Termenul este 31 iulie!

Stăm chiar foarte bine: 95% din maramureșeni sunt înregistrați oficial în cadrul recensământului populației și locuințelor. Termenul este 31 iulie!

Mai sunt doar câteva zile din acțiunea de recenzare a populației și locuințelor din țara noastră, ediția numărul 13 din istorie, realizată în anul 2022. Față de alții, aparent stăm foarte bine.

Conducerea Direcției Județene de Statistică Maramureș, arată că procentul a depășit în 20 iulie pragul de 90% din populația estimată, iar astăzi, 27 iulie, vorbim despre depășirea pragului de 95%, fapt care ne poziționează bine față de alte județe.

„Avem mai multe fenomene demne acum de luat în considerare. Spre exemplu, avem circa 10 unități administrativ-teritoriale, unde procentul de recenzare a depășit 100% din populația estimată, ceea ce arată că avem o creștere a populației. Sunt și localități unde se profilează a fi o scădere. Spre exemplu, la nivel urban, cea mai mare scădere pare să o aibă Sighetu Marmației. Există și perspective mari de creștere în orașul Borșa. Însă, datele obținute acum vor fi verificate și validate, pentru că ar putea fi și unele erori, cauzate de CNP-uri dublate, adică persoane recenzate de două ori. Aceste cifre statistice obținute acum sunt în comparație cu populația estimată de noi, va trebui să vedem exact situația clară și bineînțeles completă. Punctele fixe de recenzare s-au dovedit a fi benefice, întrucât au venit mulți să se recenzeze, din teama de a nu fi sancționați”, arată pentru DirectMM.ro Marius Pop, directorul adjunct al Direcției Județene de Statistică Maramureș.

Așadar am putea avea surprize interesante oferite de recensământ. Am putea avea o creștere considerabilă a populației unităților administrativ-teritoriale din jurul marilor aglomerări urbane. Adică am putea avea scădere în Baia Mare, dar creștere în orașele și comunele situate în imediata apropiere. La fel de bine, am putea avea surprize de scăderi mari de populație în unele localități și creșteri semnificative în altele. Conducerea orașului Borșa și-a manifestat intenția de a solicita autorităților centrale să devină municipiu, dacă toate cerințele și criteriile impuse de legislație vor fi respectate. „Pentru prima dată în istoria orașului Borșa, în urma recensământului populației și a locuințelor, suntem pe punctul de a depăși cifra de 30.000 de locuitori, devenind astfel „municipiu”, al doilea oraș ca număr de locuitori din Maramureș. În Borșa s-au dezvoltat mult afacerile conexe activității de turism, de la prelucrarea fierului, producția de încălțăminte, mobilier, până la fabricarea materialelor de construcție. Împreună, ne-am transformat într-un pol de dezvoltare pentru această parte de județ, cu impact și pentru localitățile limitrofe”, arată primarul Sorin Ion Timiș. Acesta arată că va face o solicitare către autoritățile centrale de îndată ce acțiunea va fi gata și vom avea cifrele oficiale. Din informațiile sale, Borșa ar avea circa 31.000. Vom reveni cu amănunte!

C.Ț.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu