Share
Spectacol optic al naturii: Un curcubeu dublu a răsărit pe cerul municipiului Baia Mare! Când se formează mai exact și ce este acest fenomen meteo!

Spectacol optic al naturii: Un curcubeu dublu a răsărit pe cerul municipiului Baia Mare! Când se formează mai exact și ce este acest fenomen meteo!

Spectacol optic al naturii: Un curcubeu dublu a răsărit pe cerul municipiului Baia Mare! Când se formează mai exact și ce este acest fenomen meteo!

Un fenomen meteorologic spectaculos și-a făcut apariția pe cerul municipiului Baia Mare și proximitatea acestuia în seara zilei de 10 mai. Evident rețelele de socializare au fost inundate cu imagini ale acestuia.

Curcubeul apare de obicei după furtună în sezonul cald, însă primele apariții în anii recenți în Maramureș s-au înregistrat încă din luna februarie. Spre exemplu, primul curcubeu din Maramureș, în 2022, a putut fi admirat în 17 februarie în Sighetu Marmației și apropierea municipiului.

Anul trecut, aproximativ pe vremea aceasta, un curcubeu minunat și tot dublu ca astăzi, 10 mai, a putut fi admirat în Baia Mare și proximitate în 13 mai, așadar iată-ne cu explicațiile! Ar fi de zis încă din capul locului că în Baia Mare a plouat astăzi, cantitatea de precipitații fiind însă una mică, dar acest lucru s-a întâmplat în jurul orelor 13.00-14.00. În jurul orei 19.00, însă, un front atmosferic de mici dimensiuni a traversat Masivul Gutâi, de la NV la SE, fără să lase picuri de ploaie în Baia Mare. Dar cu toate acestea, în lumina apusului, s-a văzut curcubeul. Mai exact, curcubeul este un fenomen optic și meteorologic atmosferic care se manifestă prin apariția pe cer a unui spectru de forma unui arc colorat atunci când lumina soarelui se refractă în picăturile de apă din atmosferă. De cele mai multe ori curcubeul se observă după ploaie, când soarele este apropiat de orizont. În condiții bune de lumină, în fața peretelui de ploaie, un curcubeu secundar este vizibil deasupra curcubeului principal. Acesta este mai slab din cauza dublei reflexii a luminii în picăturile de apă și are o secvență de culori opusă.

Curcubeiele naturale apar, de obicei, atunci când cerul se înseninează rapid după o ploaie, iar soarele se află la o altitudine mică. Din acest motiv, curcubeiele sunt observate de obicei pe cerul vestic, dimineața, și pe cel estic, seara. Totodată, fenomenul nu se poate forma vara, la prânz, deoarece soarele se află la punctul maxim pe cer. Cele mai spectaculoase apariții ale curcubeului au loc atunci când jumătate din cer este încă întunecat cu nori de ploaie, iar observatorul se află într-un punct cu cer senin în direcția Soarelui.

Rezultatul este un curcubeu luminos care contrastează cu fundalul întunecat. Se pot observa curcubeie destul de des într-un jet de apă, în special în fântâni si cascade. În cazuri speciale, se pot observa mici curcubeie la capătul valurilor mării.

Termenul de curcubeu dublu este folosit atunci când arcul format de razele dublu reflectate din picătura de apă, este vizibil lângă curcubeul principal. Acesta este întotdeauna format, ba chiar exista teoretic o infinitate de curcubeie pe lângă cel principal. În practică, datorită slabei concentrații de lumină după prima reflexie, și datorită răspândirii mai mari pe suprafața cerului, curcubeul secundar poate fi observat doar în cazuri speciale. Acesta are ordinea culorilor inversată deoarece, dacă la curcubeul principal unghiul arcului scădea de la rosu la albastru, in cazul acesta creste de la rosu la albastru, mai arată specialiștii meteorologi. Multe superstiții și legende despre curcubeu transmit un mesaj pozitiv, dar multe altele sunt negative și transmit teama omului simplu față de un fenomen care nu era deloc înțeles în vremurile vechi. Spre exemplu, chinezii credeau că un curcubeu este întins pe cer de un dragon și poate fura gândurile oamenilor. În alte țări, era de rău augur să arăți cu degetul spre curcubeu, să nu te lovească vreo năpastă. Iar în Peru, oamenii intrau în case, de teama curcubeului pe care îl vedeau mai degrabă ca pe un fenomen înșelător, decât ca pe o frumusețe a naturii. La români, însă, curcubeul este brâul lui Dumnezeu și aduce veste bună pentru recolte. Dacă era roșiatic, se făcea vin bun, dacă era verzui, creștea porumbul înalt, dar dacă era albăstrui, putea să aducă secetă și foamete. Tot pe la noi se mai spune că minunatul arc multicolor de pe cer își trage frumusețea din apele curgătoare sau din râurile care străbat ținutul. Cine ajungea la apa din care bea curcubeul, avea să fie fermecat și el, sănătos, frumos și puternic, întinerea pe loc și avea mult noroc în viață, arată și libertateapentrufemei.ro. Vezi Video Curcubeu AICI!

C.Ț.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu