Share
Special DirectMM: Retro 1Iunie: Și în Maramureș Ziua Copilului aducea mulțimea de serbări speciale, în care liderii și cei mici erau protagoniștii!

Special DirectMM: Retro 1Iunie: Și în Maramureș Ziua Copilului aducea mulțimea de serbări speciale, în care liderii și cei mici erau protagoniștii!

Special DirectMM: Retro 1Iunie: Și în Maramureș Ziua Copilului aducea mulțimea de serbări speciale, în care liderii și cei mici erau protagoniștii!

La fel ca alte sărbători, și ziua de 1 Iunie, dedicată copiilor de pe întreg mapamondul, era un bun prilej pentru conducerea comunistă a României, de a elogia realizările mărețe ale regimului.

Nu exista școală, grădiniță sau altă instituție școlară unde șoimii și pionierii patriei să nu participe activ la tot soiul de serbări, unde erau intonate cântece specifice acelor timpuri, în care lait motivul era același: partidul și Ceaușescu.

Șoimii, ca și pionierii, purtau uniformele specifice, călcate și apretate de mămici. La 1 Iunie erau sărbătoriți copiii de grădiniță și cei din clasele I-IV. Ei primeau diverse premii de Ziua Internațională a Copilului, când se desfășurau activități în curtea școlii sau în centrul orașului – de la cărți la plastilină, acuarele pentru cei mai mici și diplome pentru elevii mai mari. „Fiecare întreprindere oferea cadouri copiilor. Se dădea chiar și o anumită sumă de bani. Cheltuielile erau suportate din fondul special de cotizații al sindicatelor. Apoi, existau magazine care aveau oferte speciale la haine sau elemente vestimentare pentru cei mici. Puteai să cumperi chiar și la jumătate de preț față de altă perioadă a anului”, povestește băimăreanca Ioana M. De altfel, nu exista an în care Casa de Cultură din Baia Mare să nu găzduiască, cu ocazia zilei de 1 Iunie, o serbare sau un spectacol în care copiii dădeau diverse reprezentații, îndrumați de educatorii sau învățătorii de la instituțiile în care studiau.

În legătură cu o astfel de manifestare, cotidianul local maramureșean „Pentru Socialism” conseamna: „Marți, în sala Casei de cultură a sindicatelor din Baia Mare, am asistat la un fermecător dans al florilor. Micii artiști, dovedind reale calități, fac parte din cercul de balet organizat de această prestigioasă instituție de cultură. Programul consacrat zilei de 1 Iunie a încîntat și răsplătit strădaniile părinților. Plini de candoare, frumoși sau expansivi, întreprinzători sau meditativi, copiii exprimă, de fapt, ce avem mai bun în noi înșine”. (cotidianul „Pentru Socialism”, din 1 iunie, 1972). În această zi, se făceau vizite la casele de copii școlari, unde se împărțeau cadouri. De asemenea, erau organizate expoziții cu articole dedicate copiilor.

În Baia Mare, de obicei magazinul „Romarta” desfășura o astfel de manifestare, concretizată printr-o expoziției cu vânzare care cuprindea articole executate de către comisiile de femei. Printre exponate se puteau găsi rochițe, fustițe, pantaloni, pernițe brodate, goblenuri, milieuri, coșulețe din nuiele etc.

Ceaușescu voia cu orice preț ca populația țării să crească foarte repede într-un timp foarte scurt, lucru care ar fi dus, în opinia fostului dictator, și la creșterea puterii ca stat. Pe 1 octombrie 1966, Ceaușescu a dat decretul 770, prin care interzicea tuturor femeilor să întrerupă sarcinile, cu câteva excepții: dacă sarcina punea în pericol viața femeii, dacă unul dintre părinți suferea de o boală transmisibilă ereditar sau dacă mama prezenta invalidități grave, dacă femeia avea peste 45 de ani sau născuse deja patru copii ori dacă sarcina era urmarea unui viol sau incest. În toate discursurile legate de generațiile tinere, Ceaușescu vorbea și accentua faptul că partidul și statul comunist „înconjoară cu cea mai caldă dragoste și grijă părintească copiii patriei”. „Datorită politicii de înaltă răspundere pentru vigoarea națiunii, pentru dăinuirea poporului român, populația țării a crescut față de anul 1965 cu peste 4 milioane de oameni”, remarca Nicolae Ceaușescu într-unul din discursurile sale. Aberantul decret a adus numeroase drame printre femeile din România, care erau oricând expuse și în pericol să fie arestate dacă erau prinse că făceau un avort. În 1985 a fost interzisă și vânzarea de anticoncepționale în farmacii.

C.Ț.

*Acest material s-a publicat și în proiectul Baia Mare de altădată


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu