Share
Semnal de alarmă: ”Rezerviștii au îmbătrânit, iar puțini tineri aleg o carieră militară!”

Semnal de alarmă: ”Rezerviștii au îmbătrânit, iar puțini tineri aleg o carieră militară!”

Începutul anului a adus un conflict politic major între USA și Iran, determinându-i pe americani să riposteze printr-un atac cu drone. Astfel tensiunea s-a accentuat foarte mult, ajungându-se până la a se lua în calcul posibilitatea unei a treia conflagrații mondiale. Cum România deține obiective strategice ale NATO pe teritoriul său, au apărut și voci care au lansat ipoteza că și țara noastră ar putea deveni țintă a radicalilor musulmani. Ne-am adresat unor oameni a căror viață se confundă cu Armata Română, pentru a ne spune cum văd ei lucrurile

“Nu cred că își poate permite nimeni  – nici măcar vreuna dintre Marile Puteri – să provoace un al treilea război mondial, ba chiar se vor feri să o facă.  Scutul de la Deveselu reprezintă un punct strategic bine definit, prevăzut tocmai pentru a opri bombe; nu este imposibil să se tragă în acea zonă, fiindcă mulți nu s-au împăcat cu ideea construirii acestei baze pe teritoriul românesc.  Însă, eu tot nu cred într-un război mondial, într-o mobilizare generală, într-o luptă corp la corp, ca pe vremuri. În acest context trebuie să punctez faptul  că nu avem suficienți rezerviști. Au cam îmbătrânit cu toții! Cam puțini tineri aleg o carieră militară, fapt despre care s-a mai discutat în ultimii ani” – a declarat generalul de brigadă Haralambie Cacină. Acesta a luptat în al doilea război mondial, iar acum – la  venerabila vârstă de 97 de ani – este președintele Asociației Veteranilor de Război din Maramureș.

Mr. (r) Alexandru Pop  (65 de ani) nu crede că islamiștii ar avea intenții teroriste în țara noastră: ”Pe teritoriul României avem nu numai scutul de la Deveselu, ci și, spre exemplu, baza de la Kogălniceanu, care are cel mai performant radar din zona Balcanilor. E adevărat că mai sunt baze și în Polonia, însă al nostru este cel mai modern. Eu nu aș zice, totuși, că – și dacă ar fi să intrăm în sfera unor potențiali inamici pentru islamiștii – ei ne vor urmări pe noi, românii” (C.Ț.).

Lasă un comentariu