Share
Politiștii locali vor fi obligați să participe la cursuri. Dacă nu le vor absolvi, vor fi buni de plată

Politiștii locali vor fi obligați să participe la cursuri. Dacă nu le vor absolvi, vor fi buni de plată

Un nou proiect de lege al poliției locale îi va obliga pe aceștia să urmeze cursuri de formare profesională. Noile măsuri se află deocamdată în dezbatere publică și prevăd, printre altele, recuperarea de la polițiștii locali a costurilor aferente cursurilor pe care nu le-au absolvit.

Procesul de școlarizare și formare continuă este reglementat prin diverse dispoziții ale proiectului legislativ aflat în dezbatere publică pe site-ul ministerului Dezvoltării, cu scopul de a asigura o pregătire adecvată și actualizată a personalului polițienesc.

Astfel, conform documentului, ocuparea funcției publice de polițist local este condiționată de îndeplinirea unor criterii stricte, iar candidații vor trebui să satisfacă atât condiții generale, cât și unele specifice, inclusiv deținerea permisului de conducere categoria B.

Concursul de ocupare a postului va include mai multe etape de evaluare, cum ar fi testarea psihologică, probă fizică, examenul medical și verificarea cunoștințelor de specialitate, arată Avocatnet.ro.

După numirea în funcție, polițiștii locali vor fi obligați să urmeze programe de formare inițială și continuă, în funcție de domeniul lor de activitate (ordine publică, circulație etc.). Programele de formare inițială se vor desfășura în instituții de învățământ din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) având ca scop acumularea cunoștințelor și deprinderilor practice necesare exercitării funcției de polițist local.

Noua măsură prevede că ”programele de formare inițială în domeniul ordinii publice și circulației rutiere ce se desfășoară în cadrul MAI, au durata de 4 luni”.

Excepție de la prevederile referitoare la participarea la aceste cursuri vor face „polițiștii locali care provin din structurile de ordine și siguranță publică ale MAI, precum și cei care au urmat un program de pregătire inițială într-o instituție de învățământ din cadrul MAI, pentru care durata cursurilor de formare inițială va fi redusă la jumătate”.

Legea trebuie adoptată în Parlament, pentru a putea fi aplicată.

 


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu