Share
Persoane cărora nu merită să le răspundeți la ”bună ziua”

Persoane cărora nu merită să le răspundeți la ”bună ziua”

Într-o singură zi (sâmbăta trecută), două octogenare din Baia Mare au fost victima hoților care apelează la metodele de  operare denumite – generic – “împrietenirea“ sau “bună ziua”. Acestea reprezintă principalele metode prin care infractorii se apropie de persoanele vârstnice, le distrag atenția sau le șantajează emoţional, în scopul pătrunderii în locuință și sustragerii bunurilor. Pornind de la aceste nefericite cazuri, poliția face o serie de considerații și recomandări atât pentru persoanele vârstnice, cât și pentru aparținătorii acestora.

Considerații. Persoanele vârstnice reprezintă un grup vulnerabil, expuse la infracțiuni și probleme de siguranță care sunt, preponderent, de natură economică. Iar riscul de victimizarea e crescut de o serie de factori specifici vârstei: vulnerabilitatea cauzată de slăbirea simțurilor fizice; obiceiul de a păstra bijuterii și sume mari de bani în casă; singurătate.

Recomandări. Cetățenilor care au în familie sau în cercul de cunoștințe/vecini persoane vârstnice, să-și rezerve câteva minute pentru a sta de vorbă cu aceștia, pentru a-i informa despre potențialele pericole în ceea ce privește siguranța lor și a bunurilor pe care aceștia le dețin.

 


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu