Share
Noutăți pentru șoferi: rovinieta se poate plăti prin SMS în mai multe situații

Noutăți pentru șoferi: rovinieta se poate plăti prin SMS în mai multe situații

Un nou ordin de ministru permite șoferilor care conduc autoturisme să plătească rovinieta și prin SMS, și în cazul celei pentru zece zile, nu doar pentru o zi, cum era până acum.

Mai exact, odată cu publicarea Ordinului MTI 959/2024 în Monitorul Oficial, se modifică Ordinul 1.463/2018 privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea de către Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere — S.A. a tarifului de utilizare și a tarifului de trecere, cunoscute ca taxa de drum – rovinieta și taxa de pod.
Astfel, normele stabilesc acum că rovinieta se achită în avans pentru perioade de valabilitate de: o zi, șapte zile, zece zile, 30 de zile, 60 de zile sau 12 luni.

De asemenea, normele arată că, prin SMS, rovinieta se achită numai pentru vehicule înmatriculate în România, data și ora de început a valabilității rovinietei fiind data și ora confirmării de către distribuitor a emiterii acesteia, astfel:

  • pentru perioada de valabilitate de o zi și 10 zile, în cazul autoturismelor și vehiculelor de transport marfă cu o masă mai mică sau egală cu 3,5 tone;
  • pentru perioada de valabilitate de o zi, în cazul celorlalte categorii de vehicule.

Până acum, prin SMS se putea plăti doar rovinieta pentru mașinile mici înmatriculate în România și doar pentru perioada minimă de utilizare, respectiv pentru o zi.

Prețul rovinietei e stabilit în funcție de categoria vehiculului și de perioada pentru care se plătește. Odată cu apariția OG 14/2024, au fost stabilite actualele tarife pentru rovinietă. De pildă, pentru autoturisme, prețul este de 2,5 euro pentru rovinieta valabilă pentru o zi, iar pentru vehiculele de tonaj mare, valoarea maximă la care poate ajunge această taxă este de 1.210 euro, cu valabilitate pentru un an.

 

 


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu