Share
Gigi Chindriș, încă un tânăr maramureșean care și-a dat viața pe câmpuri de muncă străine

Gigi Chindriș, încă un tânăr maramureșean care și-a dat viața pe câmpuri de muncă străine

Când mai citim despre războaiele nației, nu se poate să nu întâlnești expresiile: ”și-au dat viața/au căzut/au murit  pe câmpuri de luptă străine”. Dar asta era în vreme de război. Suntem – Slavă Domnului – în timpuri de pace, dar expresia se întâlnește tot mai des, cu o mică modificare: ”au murit pe câmpuri de luptă străine”. Căci tot mai des aflăm de români care-și încheie prea timpuriu viața, în timp ce sunt plecați la muncă în străinătate. Și, de regulă, e vorba de români aflați în floarea vârstei, care merg afară să-și facă puțin cheag, pentru  a-și ridica o casă, a-și întemeia o familie, a trăi bine, așa cum greu se poate la noi.  S-a întâmplat duminică, 6 octombrie, și cu tânărul de 28 de ani, Gigi Chindriș din Săliștea de Sus. S-a întâmplat în Franța,  într-un accident de mașină, fiind singurul care a murit dintre cei trei ocupanți  ai ei, toți români.

Mașina s-a lovit de un copac și s-a răsturnat

În noaptea de sâmbătă spre duminică (5-6 octombrie), pe la ora 2.00, trei români – de 20, 28 și 35 de ani – circulau cu mașina îpe direcția Thouars-Parthenay (pe RD 938). Prin Lageon (vezi foto stânga), roțile au mușcat din acostament, șoferul a pierdut controlul direcției, mașina s-a lovit de un copac și s-a răsturnat. Gigi Chindriș a murit, polițiștii crezând inițial că el ar fi condus mașina. Ceilalți doi români au fost transportați la urgența spitalului Nord Deux-Sèvres.

Scăpând cu leziuni ușoare, au fost externați duminică pe la prânz, reținuți și audiați, cu ajutorul unui interpret. A rezultat că șoferul mașinii era românul de 20 de ani și că acesta nu era nici băut, nici sub influența substanțelor psihoactive. Un martor susține că mașina ar circulat cu viteză, dar nimic nu e confirmat încă, iar cercetările continuă. Tânărul conducător auto e acum acuzat de omor din culpă. În pofida acuzației grele, șoferul a fost pus în libertate azi dimineață, 8 octombrie,  considerându-se că prezintă suficiente garanții, din moment ce are domiciliu și loc de muncă în Deux-Sèvres. Evident și și celălalt pasager a fost lăsat liber – consemnează publicația franceză La Nouvelle Republique.

Pasager pe ”locul mortului”

S-a constatat că victima a stat în mașină pe locul mortului (scaunul din dreapta șoferului. Tânărul de 28 ani, care și-a încheiat socotelile cu viața în Franța e din Săliștea de Sus. Gigi Chindriș  plecase în străinătate ca să-și câștige o pâine mai bună. În Franța lucra la o fermă din Thouars, era apreciat pentru seriozitate și hărnicie și-și făcuse prieteni francezi chiar din localitate. O dovedesc și mesajele în limba franceză postate pe pagina de socializare a maramureșeanului: Antho Tutu Proust (Repose en paix, Gigi Chindris), Pierre Baptiste (Repose en paix mon pote – ”odihnește-te în pace, amicul meu”).

Dar valul cel mare de condoleanțe curge din Maramureș.  Și conturează un fenomen îngrijorător: nu doar că pierdem tineri din țară, ci îi pierdem și de pe lumea asta; o lume nedreaptă, din moment ce permite să ne fie răpiți tocmai tinerii buni.

Apel umanitar

Pentru a se aduna banii necesari repatrierii trupului neînsuflețit, familia a cerut ajutor  pe paginile de socializare.  Donațiile zse pot depune în contul  RO11BRDE250SV03418812500, deschis la BRD, pe numele Mihai Chindriș (fratele lui Gigi).

2 Comentarii în această postare

 1. Dumnezeu as il ierte,am lucrat cu el la acelas loc de munca,ba chiar l-am invitat la Paris anul trecut am mers impreuna cu niste amici de ai mei si ei au avut cuvinte de lauda la adresa lui un om cu bun simti si saritor ajuta pe altii la nevoi.Condoleante familie Gindris

  Răspunde
  • Pușcaș Marias

   Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească în pace pe consăteanul nostru !!! Familiei sincere condoleanțe din partea noastră a Săliștenilor plecați prin lumea întreagă pt.o viață mai bună !!! Dumnezeu să dea putere familiei să treacă peste așa grea încercare !!!

   Răspunde

Lasă un comentariu