Share
Doi deputați rămași fără permis au propus ca șoferii să poată alege perioada de suspendare a carnetului, iar legea a trecut de Senat

Doi deputați rămași fără permis au propus ca șoferii să poată alege perioada de suspendare a carnetului, iar legea a trecut de Senat

Senatul a adoptat tacit pe 16 septembrie o iniţiativă legislativă prin care şoferii pot alege perioada de suspendare a permisului auto într-un interval de un an de la data contravenţiei. Excepție fac „faptele deosebit de grave care reprezintă pericol social, fiind săvârșite cu vinovăție și care sunt prezentate de legea penală și sunt pedepsite de aceasta – infracțiuni”, se arată în expunerea de motive. Adoptarea tacită se datorează faptului că termenul prevăzut pentru dezbateri a fost depășit, legea nu a fost votată și, drept urmare, proiectul de lege va fi trimis către Camera Deputaților, camera decizională în acest caz .

Inițiatorii acestei legi depuse la Senat în martie 2019 sunt deputații Ştefan-Alexandru Băişanu și Adrian Mocanu, care sunt cunoscători în domeniu, fiind pățiți. Polițiștii din Vrancea i-au reținut permisul de conducere lui Băișanu pentru trei luni, după ce a fost prins circulând cu 117 km pe oră în localitate. Iar Adrian Mocanu avea și el permisul suspendat, după ce a lovit o fată pe trecerea de pietoni în Buzău.

Dar nu aceste aspecte sunt invocate în argumentarea proiectului de lege:motivația lor. Ei consideră că „astfel vin  în ajutorul șoferilor profesioniști – și nu numai – care se aleg cu suspendarea permisului de conducere, iar pentru o încălcare minoră a unei reguli de circulație nu mai pot lucra și rămân fără pâine”.

Consiliul Economic și Social a dat un aviz nefavorabil, argumentând că autorii ar fi trebuit să solicite modificarea legislației privind circulația pe drumurile publice, nu să propună o altă lege. Și Consiliul Legislativ și Comisia pentru Drepturile Omului a avizat nefavorabil acest proiect legislativ. Nici Guvernul nu l-a susținut, considerând că prin adoptarea acestei legi nu s-ar mai realiza scopul educativ și preventiv al sancțiunii contravenționale.

Lasă un comentariu