Share
Borșeanul Bogdan Andrei Boncea muncea în Italia, visând să-și vindece fratele și să-și termine de ridicat casa. Dar totul s-a frânt printre străini, odată cu firul vieții lui (GALERIE FOTO)

Borșeanul Bogdan Andrei Boncea muncea în Italia, visând să-și vindece fratele și să-și termine de ridicat casa. Dar totul s-a frânt printre străini, odată cu firul vieții lui (GALERIE FOTO)

Visa la o casă a lui. Visa că-l va putea ajuta pe fratele – încă minor – să-și rezolve problema de sănătate de la coloană. Pentru asta muncea. Din greu. Fie acasă – unde era considerat un foarte bun și serios meseriaș – fie în străinătate. ”Italia este țara predilectă pentru emigrația românească, 1 din 3 români din diaspora locuind acolo (peste 1 milion)” – spune sec un raport internațional privind migrația (”Talent Abroad. A Review of Romanian Emigrants), recent publicat.

Borșeanul Bogdan Andrei Boncea era unul dintre cei 3 români din străinătate care lucra în Italia. De regulă, munci sezoniere. Câștiga bani acolo. Venea cu ei acasă ca să-și realizeze visul: o casă. Se apropia de 30 de ani și credea că a venit vremea pentru așa ceva. A început lucrările în aprilie 2018. Se bucura de fiecare etapă din construcția ei: de la săparea și turnarea fundației, la ridicarea pereților, la punerea scheletului pe acoperiș. Asta a apucat să facă dintr-o primăvara în alta. Pe pagina de socializare posta cu bucurie nedisimulată fiecare etapă. Când era rost de câștig în Italia, trăgea o fugă să mai adune bani la muncile sezoniere. Pentru casa de acasă. Pentru sănătatea fratelui de acasă.

Așa a făcut și în urmă cu o lună. A mers în Denno, în provincia Trento, la cules de fructe. Luni, 15 iulie, era – evident – la muncă. Două persoane se aflau pe remorca de recoltare. Nici acum poliția nu a deslușit exact ce s-a întâmplat . Cum de însoțitorul lui a apucat să sară, iar borșeanul a fost prins și strivit sub utilajul care s-a răsturnat. Eroare umană? Destin? Nici cercetările nu pot da un răspuns exact la aceste întrebări, puse împreună. La accidentul de muncă au intervenit prompt o ambulanță din Trentino și apoi un elicopter care l-a dus pe borșean la spital. Din păcate, nu s-a mai putut face nimic. Un destin frânt timpuriu, pe meleaguri străine, înainte de a-și vedea cu ochii visul de acasă:  fratele vindecat și casa ridicată.

O tragedie punctuală din drama pe care o trăiește o țară incapabilă să-și păstreze tinerii, valorile și, până la urmă, viitorul. Chiar și atunci când românii fac tot posibilul pentru a aduce în țară banii câștigați afară cu multe sacrificii, apar astfel de drame, ca un semnal celest către diriguitorii nației: ”Idioților, faceți-i fericiți pe români în țara lor!”

”Ai fost un suflet bun și mare pe pământ, care a avut puterea să lupte din greu cu viața asta cruntă! Un exemplu pentru noi toți! Acum Dumnezeu a avut nevoie de tine să veghezi asupra celor dragi. Nu te vom uita niciodată și mereu vei fi în inimile noastre” –  postează prietenul său Ale Mihaly, cu speranța că netul funcționează și ”dincolo de nori”, așa cum sună titlul ultimului film al regizorului italian Michelangelo Antonioni.

 

 

2 Comentarii în această postare

  1. GHEORGHE GADJA

    PĂCAT DIN PĂCATE SI EU AM PIERDUT UN COPIL AICI SĂPE TĂRÂMURI STRĂINE.STIU SI INTELEG PERFECT PRIN CE TRECE FAMILIA.DUMNEZEU SĂ LE DEA PUTERE SĂ TREACĂ CU BINE PESTE TOATE. “SINCERE CONDOLEANTE”……

    Răspunde
  2. Dumnezeu să te ierte .😭😭😭.prieten drag..vei rămâne mereu în sufletele noastre😭zbor lin spre cer Bogdan😭😭😭

    Răspunde

Lasă un comentariu