Share
A plecat din Vișeu ca să câștige mai bine. După 12 ani de Italia nu au rămas de la ea nici bani pentru a fi repatriată în sicriu (GALERIE FOTO)

A plecat din Vișeu ca să câștige mai bine. După 12 ani de Italia nu au rămas de la ea nici bani pentru a fi repatriată în sicriu (GALERIE FOTO)

Drama românilor împinși de nevoi să plece la muncă în străinătate ia forme dintre cele mai tulburătoare, mai ales când masca vieții bune de afară cade la câte un necaz major. E și cazul Getei din Vișeu de Sus. Și-a căutat tot timpul locul și fericirea.

Pentru asta a mers mai întâi în celălalt capăt de țară, într-o comună (Pârvova) din Caraș Severin. S-a dus la soțul Nelu, luându-i numele (Nica) și urmându-și destinul. N-a nimerit într-un județ prea prosper și nici locurile de muncă nu erau pe toate gardurile. Ca de altfel, în multe ale părți din România de tranziție. Și ca în atâtea alte cazuri, soluția de criză a fost plecarea la muncă în străinătate. În urmă cu o duzină de ani a ajuns împreună cu soțul în Italia. Geta a găsit ceea ce se oferă de regulă româncelor strâmtorate: un post de îngrijitoare în La Spezia. Nu poți face mare cheag din salariul pentru un astfel de post. O boală necruțătoare i-a mâncat sănătatea și bruma  de economii. A încercat și o operație, dar era prea târziu. Metastaza se instalase. A murit la începutul acestei săptămâni, în 7 octombrie, la doar 41 de ani. Când să fie adusă acasă, ia bani de unde nu-s, mai ales că soțul traversa o perioadă fără angajament.

În străini, ca între străini

Cine să te ajute printre străini? Câteva prietene din La Speza s-au mobilizat pentru o chetă. Așa că tot acasă s-a apelat la un prieten din satul Lăpușnicel (parcă un diminutiv care să-i fi amintit Getei Nica de Maramureșul din care a plecat). El a găsit firma care să se ocupe de repatrierea rămășițelor, nu și cei 3500 de euro pentru aceste servicii, așa că a apelat  la omenia celor care o cunosc în zonă. Printr-o postare pusă pe pagina de socializare a primăriei –  ca să fie clar că e un anunț serios și o dramă de-adevăratelea –  cei care au cunoscut-o sunt rugați să depună bani în contul  RO76RZBR0000060021320983, deschis la Raiffeisen BANK, pe numele soțului, Nica Nelu Adrian.

Da, nu doar mașinile bengoase – fie ele și doar închiriate -, nu numai hainele sau parfumurile originale de firmă – fie ele și cumpărate ieftin de la cei care le fură de la sursă – etc., ci și astfel de situații fac parte din panoplia emigrantului român: muncește afară, ruinându-și sănătatea și  se trezește că un necaz îl poate afla fără să aibă măcar bani de înmormântare. E trist. Cu atât mai trist cu cât e vorba de realități dureroase, nu de ficțiuni mai mult sau mai puțin inspirate.

 

1 Comentariu în această postare

  1. Achim Alexandru

    Nu mai plecați dragi români . Haideți să ne realizăm visurile și viața în țară noastră frumoasă România! Noi oamenii cetățeni ai acestei țări putem face din țara noastră un loc unde să fim fericiți alături de copii nostri.

    Răspunde

Lasă un comentariu