Psiholog Psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Sfaturi de viață pentru părinții care vor să-și ajute copiii în perioada examenelor - 9 minute în urmă
54 de ani de la inundațiile catastrofale din Maramureș și Sătmar - 2 ore în urmă
Meșteri populari din Maramureș vor fi prezenți la Festivalul Tradițiilor Românești din Chișinău - 4 ore în urmă
18 mai: Ziua Internațională a Muzeelor - 4 ore în urmă
Noi sancțiuni pentru șoferii prinși băuți sau drogați la volan - 5 ore în urmă
Două cutremure slabe s-au înregistrat în județul Maramureș - 6 ore în urmă
În Fărcașa se organziează prima ediție a turneului de tenis de masă - 6 ore în urmă
Maramureșeanul câștigător al Cupei cu Corvinul Hunedoara se transferă la Sepsi - 6 ore în urmă
A XX-a ediție a Festivalului Internațional de Cântece și Jocuri Populare din Strâmtura are loc duminică - 7 ore în urmă
Micii producători, taxați pentru transportul propriilor produse la piață - 7 ore în urmă
Sfaturi importante pentru masa de sfintele sărbători
E știut faptul că masa de Crăciun este îmbelșugată. Ca atare, sunt necesare sfaturi importante ale specialiștilor pentru a evita situațiile nedorite în care să fim nevoiți să fim consultați de medicul de gardă.
Medicul Tudor Ciuhodaru atrage atenţia că, arată euronews.ro, este foarte important să fim atenţi ce, cât şi cum mâncăm la masa de Crăciun, mai ales dacă am ţinut post, pentru că, în caz contrar, avertizează el, sunt şanse mari de a ne petrece sărbătorile de iarnă în serviciile de urgenţă ale spitalelor.
„Dacă vreţi să petreceţi în familie sărbătorile de iarnă – Crăciunul şi Anul Nou – şi nu prin spitale, trebuie respectate câteva reguli simple, indiferent dacă aţi postit sau nu, adaptată patologiei de bază, adică nu dăm startul la supraalimentare de la primele ore ale dimineţii. Este obiceiul ca după slujba de Crăciun toată lumea să se aşeze imediat la masă. Mai bine aşteptăm orele prânzului, iar alimentele trebuie introduse treptat, nu toate deodată. Adică putem începe cu o salată de crudităţi, o garnitură de legume făcute la grătar, asezonate cu friptură, o felie de ananas crud, nu din conservă. Astfel este facilitată digestia”, a explicat, pentru Agerpres, dr. Tudor Ciuhodaru. Medicul recomandă celor care au ţinut post să fie precauţi atunci când se aşază la masa de Crăciun. „După perioada de post, mai ales dacă aveţi afecţiuni digestive cronice, încercaţi să reluaţi progresiv alimentaţia normală. Puteţi începe cu brânzeturi, legume, fructe, carne de pasăre, urmate, în cantitate medie, de ciorbă şi friptură”, a afirmat el. Potrivit acestuia, fiecare masă trebuie să conţină un aliment concentrat. „Considerăm concentrat orice aliment, cu excepţia fructelor şi legumelor.
Aşadar, friptura, sarmalele şi slănina nu se vor consuma la aceeaşi masă, ci separat. Trebuie asigurată cel puţin o jumătate de oră între felurile de mâncare, pentru a evita astfel senzaţia de suprasaturaţie sau sindroamele dispeptice”, a declarat dr. Tudor Ciuhodaru. Indiferent de starea noastră de sănătate, spune medicul, alcoolul trebuie consumat cu prudenţă. „Beţi cu capul, nu cu stomacul. Beţi mai ales în asociere cu mâncarea grasă specifică sărbătorilor noastre mai ales acum la sfârşit de an. Asta pentru a preveni pancreatitele, ulcerele, hemoragiile digestive, colicile biliare”, este sfatul medicului. O atenţie sporită la ce şi cât mănâncă în timpul meselor de sărbători trebuie să aibă persoanele cu afecţiuni digestive, boli metabolice, cum ar fi cei cu diabet, gută sau care au afecţiuni cardiace şi care trebuie să respecte regimul dietetic şi să evite dulciurile şi sarea. Mai mult, mâncarea în exces, mai spune acesta, ne poate afecta siluetele. Medicul atrage atenţia că nu trebuie să ne ascundem după medicaţie pentru a avea motive să mâncăm sau să bem în exces. Totodată, bolnavii cronici nu trebuie să îşi întrerupă tratamentul. „În plus, apariţia simptomelor digestive precum greaţă, vărsături, tulburări abdominale, tulburări de tranzit, febră sau frison ori cele cardiace, precum durerile precordiale, palpitaţiile, cefaleea, vertijul, necesită prezentarea de urgenţă la spital”, a arătat Ciuhodaru. Mâncarea în exces, mai spune acesta, ne poate afecta siluetele. Pentru a nu petrece multe ore la sală pentru a da jos kilogramele în plus, medicul recomandă ca de sărbători să mâncăm o cantitate mai mică de carne şi grăsimi şi mai multe salate şi fructe. „Rezervaţi mai mult timp pentru a petrece în aer liber, faceţi sport, mâncaţi mai puţină carne şi grăsimi sau veţi fi nevoiţi să ţineţi cure de slăbire mai târziu”, este sfatul medicului, mai arată sursa citată în acest articol.
C.Ț.