Share
Cum evităm să mâncăm în exces de sărbători. Refuzăm politicos, sau gustăm puțin, chiar dacă ne va face rău

Cum evităm să mâncăm în exces de sărbători. Refuzăm politicos, sau gustăm puțin, chiar dacă ne va face rău

De sărbători, mesele sunt pline cu bucate alese, prietenii și rudele, se vizitează între ei, iar invitația la masă este o constantă n toată această perioadă. Nu de puține ori, mesele în familie sau între prieteni se termină cu indigestii, uneori chiar la spital. Pentru că ospitalitatea maramureșeană este foarte bine cunoscută.

Odată ce ai trecut pragul casei, gazda nu te va lăsa să pleci fără să te fi așezat la masă. În Maramureș, dacă refuzi să guști din bucatele puse pe masă, se consderă că jigneșt gazda. „Ești măreț”, adică mândru și ca să eviți să ofensezi gazda, va trebui cel puțin să guști puțin.

Gazdele au de obicei o serie întreagă de argumente cu care vor încerca să te convungă să mănânci, fie că vrei, fie că nu vrei. „Nu știi cât îs de bune, sunt numai carne”, când vine vorba despre sarmale. „E friptură din porcul nostru, crescut de noi. E carne proaspătă, doar ce am tăiat porcul”, dacă invitația este pentru friptură. „Doar un păhar de pălincă, pentru poftă de mâncare” sau „să nu transpiri”, sună initația la un păhărel de tărie.

Interdicțiile medicale îi pot crea dificultăți

Pentru unele persoane însă, aceste invitații vin cu un preț foarte mare. Unii au interdicții medicale de a consuma alcool, grăsimi sau prăjeli. În astfel de cazuri, codul bunelor maniere spune că poți refuza mâncarea elegant, motivând că ești deja sătul și mulțumind gazdei. Dacă, totuși, gazda insistă, poți să guști puțin, ca să nu se simtă ofensată.

Foto Gabriel Motica
Foto Gabriel Motica

Dar pentru un diabetic, de exemplu, acest „gust puțin” dintr-o prăjitur de exemplu poate duce la o dereglare serioas a nivelului de zahăr din sânge. Desigur, în funcție de stadiul bolii, efectul poate fi mai mult sau mai puțin grav.

Nutriționiștii spun însă că, dacă avem interdicție la un anume fel de mîncare, este necesar să o refuzăm, chiar dacă o facm la modul cel mai elegant.

„În zona Maramureșului, Crăciunul este specific pentru bucatele alese și tradițiile care se păstrează de la an la an. Însă masa de Crăciun a devenit și un prilej de îngrijorare pentru cei care se confruntă cu kilogramele în plus sau cu afecțiuni cardiovasculare, diabet zaharat, reflux gastroesofagian sau alte boli ale sistemului digestiv și care în această perioadă se pot confrunta cu hipertensiune, hiperglicemie, episoade de pirozis (arsuri la stomac), indigestii și colică biliară, în urma alimentației excesive, pline de sare, zahăr și grăsimi”, explică nutriționista Denisa Alb din Baia Mare. Ea recomandă refuzul alimentelor, pentru a evita orice probleme de sănătate ce ar puta surveni.

Nutriționist: recomand refuzul elegant

„Recomand, pe cât posibil, evitarea grăsimilor din carnea grasă, ouă umplute, mezeluri, brânzeturi grase și patiserie. Printre factorii perturbatori este și consumul de alcool, deoarece stimulează depozitele de grăsimi, deshidratează și crește apetitul. Frecvența face diferența. Consider că echilibrul este cheia succesului”, mai spune ea.

Nutriționista mai recomandă să fim atenți la cantitatea de alimente ingerate, să nu faceme xcese alimentare și să avem o hidratare corespunzătoare. „Controlați porțiile și dați organismului timp să digere alimentele pe care le-ați consumat, evitând astfel supraalimentarea. Apreciați ospitalitatea, dar alegeți doar ceea ce este potrivit pentru voi. Mâncați încet și bucurați-vă de ce aveti în farfurie și de companie. Păstrați-vă obiceiurile alimentare sănătoase și alegeți alimente care îi fac bine corpului vostru, care vă onorează sănătatea și papilele gustative”, conchide nutriționista Denisa Alb.

Psihologii spun că fiecare trebuie să-și impună limitele

Psihologul spune că noi suntem cei care impunem limitele. „Vezi ce accepți și ce nu accepți, dacă știi că nu-ți face bine, urmezi un tratament sau ai o anumită boală”, spune psihologul clinician Dana Crișan. „Întrebarea care se pune este: eu ce nevoi am? Îmi produc mie rău ca să-i fac altuia pe plac? Sau îmi impun propriile mele limite? Dacă știu că nu-mi fac bine sarmalele și cârnații sau alte mâncăruri greu de digerat sau care nu-mi fac bine, nu mă gândesc neapărat la considerentul politețe sau la ce i-ar face plăcere gazdei”, explică ea.

„Mă gândesc dacă eu am o boală precum diabet, o afecțiune cardiovasculară sau una de digestie – chiar dacă sunt tranzitorii – trebuie să am un set de limite. Mă distanțez, refuz politicos. Nu refuz categoric, dar țin cont de limitele mele”, mai explică ea.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu