Share
Recomandarea psihologului: Maramureșenii, sfătuiți să scape de anxietate făcându-și scopuri zilnice; să vedem și partea bună: izolarea ne poate dezvolta personal

Recomandarea psihologului: Maramureșenii, sfătuiți să scape de anxietate făcându-și scopuri zilnice; să vedem și partea bună: izolarea ne poate dezvolta personal

În contextul pandemiei COVID-19, maramureșenii (și nu numai) sunt sfătuiți să ia măsuri speciale pentru a nu cădea în depresie. Recomandările vin acum.

Să ne facem scopuri în fiecare zi!

„În această perioadă, suntem tentați să ne trăim zilele, lăsându-ne conduși de emoțiile noastre în loc să ne ghidăm comportamentele după scopuri bine definite, în funcție de ce scrie în agendă. Dacă devenim „prizonierii emoțiilor” noastre, vom trăi în funcție de ce spun știrile sau materialele de pe internet, intrând în haosul mental, cu multă teamă, disperare și deprimare. Scopurile creează ordine și structură în mintea noastră și ne ghidează comportamentul către rezultate. Să ne scriem agenda de pe o zi pe alta, menționând ce vom face în fiecare oră și să ne ținem de asta!” – a declarat Lia Baias, psiholog în Baia Mare.

Exemplu propus

8-8:30= Micul- dejun
8:30-9:00= Dansez
9-13= Lucrez la birou
13-13:30= Prânzul
14- 16= Citesc din cartea „Sensul vieții” ( Victor Frankl)
16-17= Vizitez un muzeu online

Să trăim zilele după agendă, în ordine, nu după știri și stări, în haos mental!

Daniel David, unul din profesorii psihologului Lia Baias din facultate, ne ghidează către gândirea sănătoasă în această perioadă pentru a simți emoții negative, dar sănătoase în loc de emoții negative și nesănătoase.

Spre exemplu:

În loc de:
„E groaznică/cumplită epidemia de coronavirus și nu pot suporta asta.”
Putem gândi:
„E neplăcut că există epidemia de coronavirus și pot să-i fac față respectând recomandările autorităților.”

În loc de evaluarea globală:
„Totul este rău, nu este nimic bun în perioada asta.”
Putem gândi:
” Sunt lucruri plăcute și neplăcute în această perioadă. De exemplu, azi am observat cât de călduros e soarele, m-a îmbrățișat copilul, am putut să-mi rezolv sarcinile la servici.

Luați-vă pastila psihologică de sănătate mentală în fiecare zi!

Să accesăm știri și informații corecte o dată, de două ori pe zi!

„Putem fi tentați să căutăm, să citim informații ori să auzim știri despre coronavirus exagerat de mult, în fiecare oră sau de mai multe ori pe zi. Acest comportament ne face să fim în alertă continuă ca și cum am fi alarma stricată a unei mașini, care detectează constant pericolul și ne face să simțim multă panică, îngrijorare și disperare. Astfel, corpul și mintea noastră vor intra într-o stare de neliniște permanentă și nu mai putem observa lucrurile bune sau neutre din jurul nostru” – a explicat psihologul băimărean Lia Baias.

Recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății este să accesăm informații o data, de două ori pe zi și numai din surse oficiale și de încredere.

Exemplu:

Voi citi informații despre COVID- 19 la ora 12 și 18, timp de 10-15 minute, de pe siteul Ministerului Sănătății.

Să ne dezvoltăm personal!

„Unul din profesorii mei de suflet, Mircea Miclea spune așa: „criza e ca un reactiv chimic: scoate la iveală toate caracteristicile ascunse pe care le avem. În criză, ticăloșii camuflați devin și mai ticăloși, fricoșii – și mai fricoși, narcisiștii – și mai narcisiști. Dar criza oferă și șansa enormă a dezvoltării personale, a descoperirii și trăirii valorilor în care merită să credem.”. Astfel spus, pandemia de coronavirus este și o perioadă de criză personală când putem învăța să fim mai buni decât eram înainte de criză” – a explicat Lia Baias.

Să exersăm răbdarea față de noi și față de ceilalți!
Să ne îngăduim a ne greși și a le greși celorlalți!
Să ne întărim răbdarea față de noi și față de cei din jur!
Să învățăm să respectăm reguli!
Să ne descoperim cu bine și greul fiecăruia! – sfaturile psihologului.

Cătă ȚINEGHE


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu