Share
Secretul din Perdasdefogu, micul oraș italian cu 10 oameni care au ajuns la 100 de ani. Explicațiile găsite de oamenii de știință

Secretul din Perdasdefogu, micul oraș italian cu 10 oameni care au ajuns la 100 de ani. Explicațiile găsite de oamenii de știință

Un orășel izolat de munte de pe insula italiană Sardinia, care are mai puțin de 2.000 de locuitori, a stabilit un record mondial de longevitate, având nu mai puțin de 10 rezidenți care au ajuns la venerabilă vârstă de 100 de ani, arată digi24.ro.

Vittorio Lai, care este poreclit „Pistol”, și-a sărbătorit ziua weekendul-ul acesta. La cei 100 de ani ai săi este însă foarte activ: conduce zilnic și ocazional merge la vânătoare de mistreți. Piuccia Lai va împlini și ea 100 de ani săptămâna aceasta și este, de asemenea, cât se poate de activă. Femeia călătorește des cu avionul la Milano, unde își vizitează copiii.

Între Vittorio și Piuccia nu există nicio legătură de rudenie, însă se cunosc bine, pentru că au trăit toată viața lor în orășelul Perdasdefogu, care numără doar 1.765 de locuitori, relatează The Guardian. Sardinia se numără printre cele cinci regiuni ale lumii cu concentrații mari de persoane care au atins vârsta de 100 de ani, pe insulă trăind în momentul de față 534 de centenari. Însă Perdasdefogu este un caz cu totul ieșit din comun, pentru că aici numărul centenarilor este de 16 ori mai mare decât media națională.

Perdasdefogu a devenit cunoscut în toată lumea în 2012. Atunci, familia Melis, formată din nouă frați și surori, a intrat în Guinness World Records ca fiind cei mai bătrâni frați în viață din lume, având în total 818 ani. Cel mai longeviv cetățean al orașului a rămas Consolata Melis, cea mai mare dintre frați, care a murit în 2015, la 108 ani. În prezent, cel mai în vârstă locuitor al orașului este Antonio Brundu, care va împlini 104 ani în martie. Atunci când unul din cetățenii din Perdasdefogu împlinește 100 de ani se organizează câte o petrecere la care participă tot orașul. Dar din cauza restricțiilor, Vittorio Lai a avut sâmbătă doar câțiva invitați. Presa italiană a fost, însă, prezentă. Vittorio le-a povestit reporterilor că a vânat primul lui mistreț la vârsta de 13 ani, într-o vreme în care „vânătoarea salva orașul de foame.” A mai spus că în viața lui a avut „sute” de locuri de muncă „Am fost cioban, muncitor, hamal și bucătar, dar fără să știu să gătesc.” Soția lui, Maria, are 97 de ani.

Piuccia Lai își va sărbători ziua pe 21 februarie, la Milano, unde se va întâlni cu primarul, Giuseppe Sala. „Am trecut prin foamete și am votat pentru prima dată pe 2 ianuarie 1946. Am întâlnit 10 papi, de la Pius al X-lea la Bergoglio.” Oamenii de știință care au studiat „fenomenul Perdasdefogu” au găsit mai multe explicații pentru longevitatea cetățenilor orașului: aerul curat, stilul activ de viață, dietă cu multe legume proaspete. Piuccia Lai a spus că nu se ridică niciodată de la masă cu stomacul plin, mănâncă puțină carne și bea puțină cafea, mai arată sursa citată în acest articol.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu