Minaur a pierdut în fața campioanei Serbiei - 2 ore în urmă
Înot: David Popovici, campion european la 100 m liber, cu nou record mondial - 2 ore în urmă
Accident rutier cu victimă între localitățile Săpânța și Câmpulung la Tisa; Cum s-a petrecut totul - 3 ore în urmă
Vremea exactă în Maramureș, duminică, 14 august - 5 ore în urmă
36 de pompieri români, cu nouă mijloace tehnice, continuă misiunea de stingere a incendiului din Sud-Vestul Franței - 9 ore în urmă
Mănăstirea Moisei se pregătește de hram; Care este programul slujbelor - 9 ore în urmă
„Lasă Doamne dor!” – noul cântec al Paulei Seling este inspirat din folclor (VIDEO) - 9 ore în urmă
Folk: Va avea loc a X-a ediție a Festivalului Concurs Național „Floare de colț” - 9 ore în urmă
Baia Mare Science Festival va avea loc la mijlocul lunii septembrie - 10 ore în urmă
Arhid. Adrian Dobreanu: Sfârșitul tuturor furtunilor vieții să ne găsească în picioare! - 10 ore în urmă
Sculptorul Florin Paul din Rozavlea, distins cu Diploma Omagială a Anului 2022; „Sculptura a fost un dar primit de la divinitate”
În 20 iulie, cu ocazia hramul Mănăstirii Dragomirești, maramureșeanul Florin Paul a fost distins cu Diploma Omagială a Anului 2022. Aceasta i-a fost înmânată de Preasfințitul Părinte Episcop Iustin, pentru toate lucrările săvârșite în cadrul lăcașului monahal.
Florin Paul e din Rozavlea, iar meseria lui e să lucreze cu lemnul, să-i dea viață. Florin e și cântăreț, fiind membru al Grupului psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.
La vârsta de 16 ani a descoperit secretele acestui meșteșug, de unul singur. De atunci a continuat să-și perfecționeze munca până în prezent, dedicându-și totodată timp și Bisericii. Sculptura, spune meșterul, a fost un dar primit de la divinitate, dar pe care îl folosește tot pentru a-L slăvi pe Dumnezeu.
„Sculptura este o ramură a artelor plastice care își propune să creeze imagini artistice în trei dimensiuni, prin cioplirea sau modelarea unui material.
Deși mulți cred că sculptura este adresată văzului, în realitate această formă de artă se adresează tactilului. La fel ca în orice artă plastică, sculptura este un mod de a exprima trăirile interioare.
De asemenea, sculptura a fost folosită de-a lungul timpului pentru a împodobi numeroase edificii religioase și piesele mobilierul liturgic (altare, dulapuri pentru depozitarea obiectelor legate de liturghie etc.)” – precizează maramureșeanul.
Credința și dragostea față de Dumnezeu l-au făcut pe Florin Paul să-și dedice o parte din munca sa bisericii. Acesta a realizat numeroase lucrări și sculpturi care au contribuit la înfrumusețarea bisericilor de pe Valea Izei. Lucrările sale au ajuns în special la Mănăstirea „Sfântul Proroc Ilie” din Dragomirești unde meșterul a executat închinătoare, uși, ferestre.
O altă lucrare frumoasă a fost stema Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, sculptată în lemn, cu ornamente deosebite, care a fost oferită în dar Preasfințitului Părinte Episcop Iustin din partea membrilor Grupului psaltic „Theologos” în 2020, cu ocazia împlinirii a 5 ani de activitate muzicală.
Îl felicităm pentru toate realizările de până acum și îi dorim multă sănătate și spor la muncă în continuare!
L.C.H.