Share
Scandalul „barierei silvice” în Poienile de sub Munte: Primarul Alexa Chifa ar încerca să medieze conflictul. Întâlnire pe temă, programată miercuri (VIDEO)

Scandalul „barierei silvice” în Poienile de sub Munte: Primarul Alexa Chifa ar încerca să medieze conflictul. Întâlnire pe temă, programată miercuri (VIDEO)

Situație extrem de tensionată în cătunul Luhei, comuna Poienile de sub Munte. Localnicii și pădurarii sunt într-un conflict deschis de luni de zile, un nou episod înregistrându-se chiar în preajma sărbătorilor de iarnă pe rit vechi.

Vara trecută, în Luhei, s-au înregistrat două situații conflictuale. Mai întâi, localnicii au protestat că li se fură pădurile și chiar au oprit un bărbat care a transportat lemn tăiat ilegal. După numai câteva zile, spiritele s-au încins din nou. Oamenii au protestat împotriva unei bariere montate de silvici și s-au plâns că pădurarii le blochează accesul către proprietăți.

Începutul anului 2021 a adus un nou conflict. Mărul discordiei, aceeași barieră instalată de silvici. Aproximativ 50 săteni din comuna Poienile de sub Munte s-au adunat în fața bariera instalată de pădurari în zona cabanei Coșnea din Luhei, pe care o considerată ilegală. A ieșit un scandal în toată regula, cu fluierături și huiduieli. A fost nevoie de intervenția poliției pentru a calma spiritele.

Pe Youtube chiar a fost postat un material video care atestă nemulțumirea oamenilor. Aceștia au reclamat faptul că pădurarul îngrădește libera circulație a poienarilor și emite sancțiuni de 3.000 de lei în cazul în care se circulă pe drumul forestier care duce, spun oamenii, inclusiv la proprietățile unora dintre ei. În descrierea materialului filmat, se precizează faptul că pădurarul a fost evacuat de poliție în urma protestului localnicilor.

Primarul comunei Poienile de sub Munte, Alexa Chifa, aflat în izolare la domiciliu după ce s-a întors din Marea Britanie, spune că a luat legătura cu unii dintre factorii implicați și că va avea loc o întâlnire a părților aflate în conflict miercuri, 13 ianuarie, care este, de fapt, și Ajunul Anului Nou pe rit vechi. “Am fost în Londra, motiv pentru care mă aflu în izolare acasă, conform procedurii în vigoare. Nemulțumirile sunt legate de accesul pe fondul forestier. Acolo nu mai sunt case după barieră, dar unii localnici spun că țin animale în acea zonă. Din câte mi s-a comunicat, nu ar exista probleme pe timp de zi, ci pe timp de noapte, atunci când nu li se permite accesul dincolo de barieră. Unii cetățeni reclamă faptul că ar fi fost sancționați, însă nu mi s-a comunicat exact pentru ce au fost amendați. Conform legii, personalul silvic poate aplica amenzi, însă le-am cerut oamenilor să ne comunice exact pentru ce au fost sancționați, pentru a vedea exact care este situația. Noi trebuie să fim mediatori, însă, totodată, trebuie să ne asigurăm că legile sunt respectate. Romsilva, prin ocolul silvic, administrează spațiul de după bariera.

Vom informa populația cu privire la restricțiile existente în această perioadă de pandemie. Nu știu exact ce au invocat cetățenii, însă le-am comunicat să atace sancțiunile dacă se simt neîndreptățiți. Miercuri, va avea loc o întâlnire la care va participa și viceprimarul, întrucât și atunci sunt încă în izolare”, a declarat, pentru DirectMM.ro, Alexa Chifa.

Așa cum am arătat și cu alte ocazii de-a lungul timpului, în Poienile de sub Munte s-au înregistrat mai multe conflicte legate de resursa importantă care este materialul lemnos. Așadar, în aceste condiții, subiectul este unul extrem de delicat pentru comunitatea locală, dar și pentru unele instituții abilitate. Vom reveni cu detalii!

DirectMM.ro


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu