Iulia Ioana Vlad a obținut locul III la Festivalul Concurs Național „Florica Ungur” - 4 ore în urmă
Festivalul „Tradiții Chiorene” din Săcălășeni ajunge la cea de-a XIV-a ediție - 4 ore în urmă
Au început cursele estivale la aeroportul maramureșean - 4 ore în urmă
Până în 16 iunie: Sunteți invitați să vedeți expoziția „Cyanotype – Experimente plastice în cianotipie” - 4 ore în urmă
Trenurile Soarelui vor asigura legături directe din toată ţara cu staţiunile de pe litoral, din 16 iunie - 4 ore în urmă
Punerea pietrei de temelie: Sfântă Liturghie Arhierească la Biserica având hramul „Duminica Sfinților Români”, din Lăschia; PS Timotei este prezent - 5 ore în urmă
Cățelul de la Mogoșa: Povestea unui blănos ajuns simbol al supraviețuirii în stațiunea turistică; Calea de la abandon la adopție, cum poți să ajuți - 5 ore în urmă
Psiholog Psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Gestionarea în viață a situațiilor sau veștilor proaste, sfaturi esențiale; Cum le primim și cum acționăm - 6 ore în urmă
Polițiștii avertizează: Infractorii care operează prin metoda acoperişul și-au reînceput activitatea - 9 ore în urmă
Lansarea „Societății de socializare” la Baia Sprie - 9 ore în urmă
S-a emis azi statistica: În tot Maramureșul analiza specialiștilor români arată că avem aprovizionare cu apă optimă sau foarte apropiată de normal!
S-a emis azi statistica: În tot Maramureșul analiza specialiștilor români arată că avem aprovizionare cu apă optimă sau foarte apropiată de normal!
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a publicat datele actualizate cu hărți a țării noastre cu rezerva de umiditate din sol în fiecare regiune în parte din țară.
În Maramureș vorbim despre aprovizionare optimă în cea mai mare parte. Ceva mai ridicată este în estul ariei naturale maramureșene, dar și în centrul ariei care înseamnă județul nostru. Aproape de optim avem în extremitatea vestică a județului Maramureș.
La data de 17 noiembrie 2022, rezerva de umiditate în stratul de sol 0-20 cm, în cultura grâului de toamnă, prezintă valori satisifăcătoare, apropiate de optim sau optime, în Maramureș, Crișana, Banat și Transilvania, în cea mai mare parte a Olteniei, local în nordul, estul și vestul Moldovei, sudul, estul și izolat în nord-vestul Munteniei. Conținutul de apă din sol se încadrează în limite scăzute (secetă pedologică moderată) și deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică și extremă), în Dobrogea, pe suprafețe agricole extinse din Muntenia, local în sudul, centrul și estul Moldovei, izolat centrul Munteniei.
În decursul a aproape un an, din decembrie până în noiembrie 2022, în Baia Mare, am avut doar trei zile în care cantitatea de precipitații a depășit 40 l/mp în decurs de 24 de ore. Ajunul Crăciunului, 24 decembrie, circa 43 l/mp (ninsoare, lapoviță, ploaie), în 9 august, 44,97 l/mp (evident, doar ploaie) și 2 septembrie 43,43 l/mp, cu continuare în 3 septembrie. Am avut și două zile, 9 și 10 septembrie 2022, cu circa 27,7 l/mp și 29,7 l/mp. În primele 14 zile ale lunii septembrie, în Maramureș, pe arii extinse, au căzut 70-90 l/mp. Ploile din august, dar mai cu seamă cele de la începutul lunii septembrie, au refăcut necesarul de apă din sol, ba chiar a generat un surplus în septembrie. Am avut un octombrie cu 40-50 l/mp total lunar și o primă jumătate a lunii noiembrie, cu accent pe zilele acestea, cu aproape 30-40 l/mp. Vom reveni cu amănunte!
C.Ț.