Gheorghiţă: Avem deficit de doze de 117.000. Din 28 ianuarie, se amână cu 10 zile persoanele programate care deservesc zone esenţiale - 5 ore în urmă
Oficial: Deschiderea unui cont pe o reţea socială pe numele altei persoane este infracţiune. Decizie ÎCCJ pornită de la un site pentru adulți - 5 ore în urmă
Performanță superbă: Băimăreanul Patric Iluț a luat patru medalii de aur la etapa de campionat mondial de snowboard (FOTO) - 7 ore în urmă
Vremea exactă în Maramureș, miercuri, 27 ianuarie - 10 ore în urmă
Amintirea unui furt istoric: Șapte ani de la dispariția calcitului de Herja, una dintre cele mai valoroase piese ale Muzeului de Mineralogie Baia Mare - 13 ore în urmă
ISJ Maramureș: Informare cu privire la întocmirea planului de școlarizare pentru clasa a IX-a, anul școlar 2021-2022 - 13 ore în urmă
Traseul Baia Mare-Londra, refăcut după 426 ani: Filmul „The Silversmith”, premiul pentru cel mai bun film la Europe Film Festival UK (VIDEO ȘI FOTO) - 13 ore în urmă
Va sta după gratii aproape 3 ani după ce a comis infracțiuni la regimul rutier - 14 ore în urmă
Bărbați cercetați pentru furturi calificate; Aceștia au furat un motofierăstrău și un generator electric - 14 ore în urmă
Depistat de polițiști în timp ce conducea sub influența băuturilor alcoolice și fără a deține permis de conducere - 14 ore în urmă
Retro Special: „Dulciurile aveau, atunci, o cu totul altă aromă”. Ce delicatese consumau maramureșenii în vremea Epocii de Aur
În Epoca de Aur, dulciurile aveau altă aromă, relatează cei care au copilărit în vremea socialismului. Iar asta pentru că multitudinea de produse expuse, în prezent, pe rafturile supermarketurilor, nu se putea compara, sub nicio formă, cu cele care puteau fi achiziționate din magazinele comuniste,
Cei care au trăit vremurile povestesc că mai căutate erau cofetăriile. Aici, tinerii socializau și, involuntar, se îndulceau.
„Savarinele, doboșurile, eclerele, cremeșurile. Toate erau la mare căutare, în special în zilele de duminică. Pentru puțină dulceață la pachet, putea fi cumpărată, cel puțin pe timp de vară, înghețata casată, fabricată din lapte. Sau, în orice sezon, erau comercializate, produsele din ciocolată, așa cum ar fi ciocolata Lebăda sau cele cu gust din rom, cum era Alin. Ultimul sortiment îmi amintește că o consumam cu plăcere, întrucât avea un gramaj destul de redus, însă niciodată nu lipsea celebra ciocolată cu rom”, a relatat Ioana M.
„Ca dulciuri, erau și bomboanele, de obicei „vărsate” și care se lipeau între ele. Aveau diferite arome, de mentă, de cacao, numite amandine, de lapte sau umplute cu fel și fel de gem. Pe piață erau și caramelele lipite cu tot cu ambalaj, pe care le mâncam, uneori, și așa, dar și biscuiții Gigel, Codruț sau Chindia. Însă, Regina Biscuiților era, desigur, celebra Eugenia, mult mai unsuroasă decât acum. Nu lipseau, ca dulciuri, halvaua cu cacao, ciocolata Cibo sau pufarinul, nuga sau napolitanele. Dacă magazinele erau goale, pentru că se întâmpla să nu găsești mare lucru, puteai să găsești un desert simplu dintr-o combinație de zahăr și cacao, consumat cu ligurița”, povestește Ioana M.
După o porție de dulce de prăjitură, nu putea lipsi, de exemplu, o sticlă de suc. „Era Lămâița și un sortiment de suc de brad, acestea fiind produsele cele mai ieftine. Dar cele mai consumate, dar ușor mai scumpe, erau Brifcorul și Pepsi, al doilea care exista și atunci, și Cico, sucul Frucola, fără conservanți și uneori fermentat. La modă era și achiziționarea unei sticle de sirop, concentrat îndoit cu apă și sifon, pentru a rezulta un suc făcut acasă”, a explicat Ioana M.
C.Ț.
Material apărut și în proiectul „Baia Mare de altădată”