Share
Sfânta Liturghie Arhierească la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare.  Cinci ani de la înfiinţarea Grupului Psaltic „Theologos” (GALERIE FOTO)

Sfânta Liturghie Arhierească la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare. Cinci ani de la înfiinţarea Grupului Psaltic „Theologos” (GALERIE FOTO)

Duminică, 15 noiembrie, ziua în care a început Postului Naşterii Domnului, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească pe esplanada Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, înconjurat de sobor de preoţi şi diaconi.

Sfânta Liturghie Arhierească

Din soborul de preoţi şi diaconi au făcut parte Arhim. Dr. Casian Filip, eclesiarhul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, Pr. Viorel Bud, Pr. Florin Hoban, inspector şcolar pentru Religie, Pr. Drd. Claudiu Ciascai, Pr. Ovidiu Bontoş, de la Spitalul Judeţean de Urgenţă, Pr. Adrian Morar, inspector social,  Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial, Arhid. Ionuţ Todorca, consilier eparhial, Arhid. Vlad Verdeş, inspector eparhial pentru catehizarea tineretului, Diac. Lucian Burnar, secretar eparhial, Arhid. Ionuţ Pleş, Diac. Valeriu Vana, de la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime”.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul Psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, înfiinţat şi condus de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu, în urmă cu cinci ani, la această Sfântă Liturghie fiind marcarea evenimentului aniversar.

Un număr mare de credincioşi a venit să se roage împreună cu soborul la această Sfântă Liturghie, la care au fost respectate regulile de distanţare fizică şi purtarea măştii de protecţie.

Cuvântul de învăţătură

În loc de obişnuitul cuvânt de învăţătură rostit de Chiriarhul locului, a fost citită Scrisoarea pastorală adresată tuturor credincioşilor din Patriarhia Română de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Lectuura ei a fost făcută de Arhim. Dr. Casian Filip, consilier eparhial social-filantropic şi misionar şi eclesiarh al Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare. Această scrisoare pastorală a fost citită în această duminică în toate sfintele locaşuri de închinare din întreaga Eparhie a Maramureşului şi Sătmarului.

Grupul Psaltic „Theologos” la cinci ani de existenţă

O noutate pentru Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, în urmă cu cinci ani, a constituit-o apariţia la răspunsurile de la Sfintele Liturghii a melosului psaltic sau bizantin, cum mai este cunoscut. Acest lucru în făcea nimeni altul decât Grupul Psaltic „Theologos” al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului, înfiinţat, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin, în urmă cu cinci ani, adică în toamna lui 2015, de către Arhid. Prof. Adrian Dobreanu, care, mare iubitor şi practicant de muzică psaltică, mai înfiinţase un grup psaltic la Sibiu.

De atunci, de acum cinci ani, muzica psaltică a fost auzită tot mai des la Sfintele Liturghii Arhiereşti, şi nu numai, din Eparhie, astfel că acum a devenit o obişnuiţă, Grupul Psaltic „Theologos” fiind ascultat atât în Eparhie, cât şi în ţară, la diferite evenimente liturgice, precum şi cu alte ocazii, la care este invitat.’

În această duminică, a venit un moment al unui bilanţ la o jumătate de deceniu de activitate, drept pentru care a fost invitat să dea şi răspunsurile la Sfânta Liturghie Arhierească.

„Vrem să arătăm preţuire şi apreciere faţă de Grupul Psaltic „Theologos”, de tradiţie bizantină, pe care l-a alcătuit Părintele Profesor Adrian Dobreanu, profesor de muzică la Seminarul Teologic „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare. A preadat şi religie în municipiul Baia Mare. Se trage din ţinutul Neamţului, din zona mănăstirilor, unde se cântă această muzică şi dorim să le arătăm preţuire şi cinstire şi să le mulţumim că de 5 ani împodobesc Sfintele Liturghii prin cântarea lor şi ne-am armonizat cu Ortodoxia românească prin faptul că se cântă la strană muzica aceasta de tradiţie psaltică românească. Sunt în grup peste 25 de membri: preoţi, diaconi, teologi şi mulţi mireni, care lucrează în diferite domenii de activitate şi iubesc muzica aceasta. Îl rugăm pe Dumnezeu ca la aceşti cinci ani să mai adauge încă 25 şi încă mulţi, mulţi ani înainte, ca să împodobească Sfintele Noastre Liturghii. Ne-au fost foarte de folos la sfinţirile de biserici, unde ne ducem, pentru că slujbele sunt foarte lungi şi ei cântă puţin mai ritmat, se câştigă puţin din timp, cel puţin o jumătate de oră, decât când cântă corurile tradiţionale. Au fost cu noi la toate sfinţirile de biserici şi Sfintele Liturghii şi de anul acesta şi la hramurile de mănăstiri.”

Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a conferit Părintelui Arhidiacon Profesor Adrian Dobreanu Ordinul „Preot Nicolae Gherman”, scos cu ocazia Anului omagial a pastoraţiei părinţilor şi copiilor în Patriarhia Română. Grupului Psaltic „Theologos” i-a fost conferită Medalia „Preot Nicolae Gherman”, care are pe ea imprimat chipul preotului Nicolae Gherman, cu copila Anuţa.

„Am constituit un ordin pe care l-am consacrat personalităţii Preotului Nicolae Gherman, tată a 10 copii, fiind cel care a întemeiat Mănăstirea Rohia, în amintirea fiicei sale Anuţa, al zecelea copil, trecută la Domnul la doar 10 ani. Ordinul este o cruce frumoasă, cu elemente maramureşene. A fost un familist adevărat, s-a ocupat şi de copii, şi de învăţământ”, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.

Au fost citite numele tuturor membrilor Grupului „Theologos”, cărora li s-a conferit şi câte o diplomă aniversară: Pr. Scripciuc Danciu Iulian, Pr. Donca Vasile Cornel, Pr. Pop Ioan, Andrău Adrian, Andrău Alexandru, Andrău Vlad, Bercea Ioan, Pop Ioan Chirilă, Pop Mircea Ioan, Moiş Ioan, Paul Florin, Vlad Ioan Florin, Babici Robert, Peto Mihai, Oşan Dorin, Cârnu Fabriţio Romeo, Pop Silviu Dănuţ, Boda Răzvan Alexandru, Leordean Gheorghe Vasile, Mihali Toma Ştefan, Buda Ioan Sorin, Tocaci Florin Bogdan, Doban Claudiu Mădălin, Sitariţi Vlad Maxim, Dragotă Dorin Emilian, Mătieş Ştefan, Silaghi Ionuţ George, Erdeli Andrei, Ţiple Mihai.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu