Share
Preotul care cere bani pentru înmormântare riscă să-şi piardă parohia

Preotul care cere bani pentru înmormântare riscă să-şi piardă parohia

Contribuţiile băneşti cerute de biserici nu trebuie percepute ca fiind sume sunt obligatorii, chiar dacă sunt afişate în mai toate parohiile. În realitate este vorba doar despre ajutoare financiare pe care oamenii le dau bisericii de bună voie și  pentru care trebuie să primească chitanţa. Preoţii nu au voie să pretindă aceste sume, iar dacă cer bani pentru înmormântări, riscă chiar să-şi piardă parohia.

Hotărârea Sfântului Sinod numărul 13.842/din 22 decembrie 2014 spune negru pe alb ca preotul care cere bani pentru înmormântare risca să-şi piardă parohia, fapt confirmat şi de Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Romane.

“Sunt sancţiuni care merg de la simpla mustrare, apoi verificări periodice, se ajunge la mutarea disciplinară din parohie a preotului respectiv sau, în cazurile extreme, care presupun multe greşeli acumulate în timp  – caterisirea” – a precizat, pentru bugetul.ro,  Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al Patriarhiei Române.

Peste tot există contribuţii pentru slujbele bisericeşti, valorile diferind de la o parohie la alta. Indiferent de suma afişată, oamenii trebuie să ştie că dau aceşti bani de bună voie. Toate cazurile în care sunt forţaţi să plătească pot fi reclamate Bisericii Ortodoxe Române (biroul.sesizari@patriarhia.ro).


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


143 Comentarii în această postare

  1. Pai la Bucuresti nici nu se uita la… Mort dacă nu ii dai cat cere??

    Răspunde
    • Peste tot este la fel, Pe 28 11 2019 a venit dascălul trimis de preot cu sacoșă plina cu lumînari cărbune rămîne candela și icoana de pus pe decedat toate cam pentru trei morți , numai vorbim de preț fără chitanță.La înmormântare îmi cere 400 și tăie chitanță de 100 Vorbesc despre parohia Romanu de BRĂILA ☹️

      Răspunde
      • Bueandră Zenovia

        Este urăt din partea unui preot sa ceara o anumită sumă de bani ,oricum omul se simte și da fiecare după posibilitățile lor financiare.

        Răspunde
        • Din credinta si de frica lui Dunnezeu ei cer bani aste la inmormantari ????

          Răspunde
          • Popescu ion

            Așa e peste tot nu le face nimeni nimic, cer ca înecații, se îmbogățesc peste noapte, ei nu plătesc taxe și impozite.

          • La noi taxa de înmormântare este de 700 -1000 indiferent daca esti bogat sau sărac.Purtatorul de cuvânt al patriarhiei romane spunea la televizor ca nu se percepe taxa pentru înmormântare. Este vorba despre parohia ortodoxă Rancaciov Dâmbovița.

        • Rusu Paula

          Dati detalii concrete! Nume, localitate, parohie.
          Referitor la sumele spuse de dumneavoastră mi se par foarte exagerate!

          Răspunde
          • Vi se par exagerate?asta e realitatea.80 lei un pachet de lumânări. Obligatoriu îl cumperi.plus cărbune, tămâie si o icoană ajungi 140lei. Atat am plătit anul trecut plus taxa la biserica pt.inmormantare 400lei,taxa obligatorie.

          • Pai dacă nu dai bani(contribuția) la biserica, nu îți îngroapă mortul pana nu te taxeaza. După caz la botez sau nunta te taxeaza. Ar trebuii ca în orice parohie sa boteze copilașii abandonați fără taxa de botez. Sunt parohii în care preoți cu suflet au refuzat sa primească taxa, fiind caz social. În parohia noastră nu se practica asa ceva, în afara de taxa iau și spaga

          • Interesați-va de preotul din comuna Corcova Mehedinți câți bani ia la o înmormîntare? Este strigător la cer!

          • Mohora Nutica

            Da. Astazi l-am inmormantat pe sot si mi-a cerut 900 ron, si mi-a dat chitanta pe 600 de ron.

          • Luminita

            La Rusetu Buzau am platiti 820 fara chitanță mi a murit sotul fulgerător in accident nu la interesat daca aveam bani sau nu

        • CVASILE MUNTEANU

          -NU VA MAI NECAJITI!DE LA CEL MAI MIC IN GRAD SI PANA LA CEL MAI MARE,TOTI SUNT NISTE HOTI!IN TARA ASTA ASA E,ASA A FOST SI ASA VA SA FIE IN VEAC!

          Răspunde
          • Hugo nidor

            Bun a seara tutturor in sat FAurei, comuna ULMU, Jud, CALARASI. Preotul pe nume Sorn. La o inmormintare cere 600 lei. Locurile de veci care tot el le vinde la localnici le revinde la alte persoane cu pret mult mai mare in tot cazul e un Preot foarte avar a vindut un clopat, pentru bani face orice isi bate joc de tota lumea locala, adica li se dau locuri de veci 80 cm, pe Preotul sorin, il interesesza bani iiiiii, aces om sa fie control at un pic mai amanuntit nul mai lasati sasi bata joc de oameni locali E provenit din Jud prahova. Pamantul Biserici unde se afla?

          • Pasarica Valeria

            Biserica a ajuns cea mai rentabila afacere. Prin comportamentul neomenesc al preotilor oamenii nu mai au incredere in biserica, se indeparteaza de credinta in Dumnezeu. Eu personal am avut o repulsie fata de preot la funerariile mamei mele, cand preotul a solicitat o suma ,,….,,, destul de mare ca taxa de inmormantare, si in plus sa platesc separat dascalul…. Cand traiesti un moment foarte trist ca pierdearea unui om drag, nu mai e nevoie de alte rautati din partea unui preot. Rolul lor este sa te ajute, sa te indrume nu sa te dojenesca sau sa te jacmaneasca. Rusine preotilor care nu au ,, har ,,

        • Catinca tanase

          Nu dare mimica te duci in cimitir si dai tu cu mana ta la cei saraci va salva domnului cimitirele sunt pline de saraci nu poiché ai ponendole per creste porcini si agibile loro e mare pacato

          Răspunde
      • Ivan Dumitra

        Cât este taxa pentru botez si cununia religioasă?

        Răspunde
      • La DNA ar trebui facute reclamati ca la biserica ortodoxa Romana este o legislatie bine facuta sa se spele bani, la ori ce biserica de pe glob te afi legea e la fel.

        Răspunde
      • Corect, cam în toate parohiile se procedează la fel, î-tisunt impuse lumânari de la biserica, tămâie, carbune(pachet pentru înmormântare) +taxa 400.

        Răspunde
      • Cred ca s-au trezit cu fata la cearșaf.Abia acum au vazut… Sa vezi tarife la morminte în Ilfov….

        Răspunde
      • Pai, reclamati, dragi oameni, ce mai așteptați!! Asa scrie asa facem !

        Răspunde
      • Abureala,, Dacă ar putea Domnul nostru Iisus i-ar caterisi aproape pe toti

        Răspunde
      • Pasarica Valeria

        Biserica a ajuns cea mai rentabila afacere. Prin comportamentul neomenesc al preotilor oamenii nu mai au incredere in biserica, se indeparteaza de credinta in Dumnezeu. Eu personal am avut o repulsie fata de preot la funerariile mamei mele, cand preotul a solicitat o suma ,,….,,, destul de mare ca taxa de inmormantare, si in plus sa platesc separat dascalul…. Cand traiesti un moment foarte trist ca pierdearea unui om drag, nu mai e nevoie de alte rautati din partea unui preot. Rolul lor este sa te ajute, sa te indrume nu sa te dojenesca sau sa te jacmaneasca. Rusine preotilor care nu au ,, har ,,

        Răspunde
      • La noi in Haieu com Sanmartin preotul e super om nu ia bani la mormantari dar e sfatul da nevasta-sa bani De coroana la mormantari apoi el cere bani inapoi ii platesti clopotele 50 de lei si apoi cere si bani De coroana care i-a dat nevasta-sa in total 100 de lei. Fara chitanta

        Răspunde
      • Oricum sunt multe de spus dar să îi așeze D.zeu între incornorati ca acolo le este locul(multi dintre ei te ung pe suflet si merită numele de părinți!

        Răspunde
      • Mie nu mi se pare ciudat ca se cere bani pentru înmormântare, mi se pare ciudat când ești întrebat dacă vrei sa bată clopotul, atunci plătești separat. Se poate înmormântare fără să bată clopotul?

        Răspunde
      • Ne a cerut 500 lei cu chitanta ( plus contributia la biserica) si s a supărat ca nu aveam lumînările la batiste si pachete din biserica,Hotărârea Sf.Sinod 13842/22.11.2014 spune că este „ajutor pt.biserica”!Cu draga inima al dam, dar, nu ne impune!Am avut înmormântarea pe 06.01.2021, si sa nu mai spun de cimitir cu toate că avem lucrare!

        Răspunde
      • Anda-Ioana

        Nu sunteti singuri… am patit.o la sf. Lunii iunie, cand am avut inmormantarea mamaei, parintele mi.a luat la banii ziceai ca e nunta nu inmormantare..incepand de la of. Slujbei de inmormantare ( chitanta cu numar,dar fara stampila)locurile de veci, curatenia si clopotul fara chitanta. In final am platut numai la biserica 1200 lei. Ma intreb oare,o persoana care nu are posibilitati ,de unde plateste acesti banii.. e furt pe fata. Te pri de in necaz si te arde…Biserica Sf. Constantin si Elena jud.Prahova

        Răspunde
      • Pretind destul Și cel din zona mea este un hot apleacă urechea pe la toate babele și la toți lingăi se interesează de toată lumea.Si pe deasupra e și mincinos.

        Răspunde
      • Costel

        O sa revin cu filmuleț sa vedeti cîți bani imi cere un părinte pt înmormîntare în 14 .05.2022 și cum imi cere 100 lei pe 20 de lumînări puse pe lîngă tron și restul în brațe..

        Răspunde
      • Dragjia

        400 este puțin..mie în 11 .05 2022 mia cerut 550 taxa înmormântare și 100 lumînări care nu stiu ce poti face cu ele ..ca pe lîngă sicriu sunt 20 maxim și asta undeva în Giurgiu…asta în context în care pe 08 11 2021 aceași chestie mia cerut și la mama…RUSINE..

        Răspunde
    • Păi atunci ce se întîmplă vor pleca toți la capsune în Spania caci toți cer bani la inmormintare dar taie chitanta unde e adevarul

      Răspunde
      • La noi în sat aproape ca nu te îngroapă daca nu ai bani pt mormimtare sau dacă nu ai plătit taxa biserici, nu baga mortul în biserică pînă nu plătește, familiari decedatului taxa biserici; iar mai nou preoteasa sta la masa ud se vinde lumînări cu o cutie care la fiecare sărbătoare ea strînge pomelnicul și cu bani pe coliva; sa nu care cunva sa nu dea cineva mai puțin decit a pus ea pretul pe colivă; noi plătim dublu față de celelalte sate din comună. Azi vi vrut din tot sufletul sa vina cineva si la noi sa ia masuri pt toate cele ce face preoteasa în biserica statului nu a ei cum spune că ea comandă.

        Răspunde
        • Doamna Marcela, în ce comuna se întâmplă asta? Dați nume fără ezitare.

          Răspunde
        • Aschiuță

          Degeaba va jeluiți aici dacă nu aveți curajul sa le spuneți direct! Preoții ar trebui sa știe ca cel mai bun mod de a transmite mesajul adevărului este prin EXEMPLU PERSONAL! Cum poți cere oamenilor sa fie corecți dacă tu pretinzi bani care nu ți se cuvin???

          Răspunde
    • Ganea marian

      Nici la buzau

      Răspunde
      • Teodosia, ai fff mare dreptate!
        Mulți nu conosc ce ai scris tu. Este fff adevărat ca exista și uscăciune ca peste tot dar sa nu generalizam.
        Preotul din satul meu este de milioane, nu a cerut bani la înmormântare, nici la noi și nici nu am auzit sa o facă prin împrejmuire, la pomana de 6 săptămâni ne-a adus lumânări și tămâie ce trebuiau plătite plus taxa de cult care este pt toată lumea, CV corect mi se pare.
        În satul nostru care este la 10 km de oraș toți când au nunti și botezuri fug la „oraș” popa în sat e bun la înmormântări și atât!

        Răspunde
      • Eu zic sa nu mai dăm niciun ban la preot pentru înmormântare, că să i băgăm în șomaj pe preoți și să nu aibă cine sa ne mai îngroape morții. E bine așa, nu?

        Răspunde
    • Sa va duceti la Margineni Slobozia la Ghiturin Gheorghe ca cere multi bani si a facut vile la 3 copii pe care II are si apartament in Bucuresti ,cel mai rau Popa ce exisata

      Răspunde
      • Dl Vasile Banescu de ce nu trimiteți aceasta hotărâre direct preoților din parohii? Pentru ca în realitate lucrurile stau cu totul altfel. Spre exemplu în unele parohii Îți dă chitanță cu suma pe care trbuie sa o plătești chiar înainte de ați duce mortul la groapa.!

        Răspunde
      • Hugo nidor

        Mai este unul, in sat,FAurei, Com ULMU JUD CALARASI. PE NUME POPA SORIN CERE BANIIIII PE TOATE PARTILE E PE MINA CU PAROHIA LEHLIU, SLOBOZIA. ISI BATE JOC DE TOTI LOCALNICI DIN LOCALITATEA FAUREI PREOTUL SORIN PROVENIT DIN JUD PRAHOVA.

        Răspunde
    • Ivan Dumitra

      Cât este taxa pentru botez si cununia religioasă?

      Răspunde
    • ciobanu vasile

      Acuzații de mită șî dații afară nu măsuri genul,mutare disciplinară sau mustrare scrisă…

      Răspunde
    • Așa este nu ai bani nu poți nici muri

      Răspunde
      • La noi in sat preotul cere la o înmormântare, daca te știe mai înstărit 4000 Ron fara sa mai taie chitanță. Daca nu dai bani la contribuție vine in curte la tine și te ia la bătaie că sa dai banii. Nu mai spun de nunți și botezuri.

        Răspunde
        • Cum il cheama pe preot? La ce parohie slujeste? De ce nu il reclamati la superiori BOR? Parca ar fi mafiot care cere taxa de protectie. Cum adica sa te ia la bataie? Toate contributiile catre biserici sunt benevole. Preotii au salarii platite de stat din contributiile noastre la buget.

          Răspunde
    • Maria Iacob

      Lacomia asta indeparteaza omul de biserica. La biserica trebuie sa te duci ca sa te rogi , nu sa te descotorosesti de bani. Am intampinat si eu niste probleme la o pomana de dezgropare. Preotul nu a tinut lumanarea in mana cat a citit rugaciunea, pe motiv ca nu era cumparata din biserica. Sa le vanda la pretul pietii si omul o sa cumpere din biserica. Ei le vand de 3 ori mai scump .

      Răspunde
    • James Hess

      Pai da, dar nici mortul nu se uita la el!

      Răspunde
    • Necredinciosilor, lasand deoparte abuzurile unor preoti – reale – luati la cunostinta urmatoarele: un crestin-crestin merge la sf slujba de duminica si sarbatori, participa activ, se spovedeste, se impartaseste de cel putin 4 ori pe an, participa la actiunile organizate de Parohie, participa benevol cu bani la sfintele slujbe, botez cununii, inmormintari etc., contributiile fiind stabilite de consiliul parohial in functie de specificul parohiei, asa fel incit sa se poata cumula un buget minim ptr. ca parohia sa plateasca taxele obligatorii la stat si sa poata functiona. Parintele preia banii, dar acestia se administreaza conform legii, in interesul credinciosilor. Se elibereaza chitanta obligatoriu, cu mentionarea exacta a sumei date benevol. Cei mai multi au si nu s-au topit de participat cu bani la Parohie. Cati bani dau toti pe lucruri neinsemnate zilnic, anual si se vaita ca ar participa cu citeva milioane o data in viata la o cununie, botez etc? Cati bani dau la lautari, mancare, bautura, ptr. burta? Zeci de milioane. Suflet nu au? Daca nu va convine, afara cu voi din Biserica, daca sunteti pagani si va vaitati ca participati si voi cu ceva la bugetul Sf biserici. Este o propaganda contra slujitorilor Bisericii, iar voi … puneti botul. Doar slujitorilor Bisericii le mai pasa de voi…

      Răspunde
      • Da,da și apoi se mai mira că sunt înmormântați că și câinii,in saci de gunoaie. Exact ceea ce cer unii prin aceasta defăimare a preotilor

        Răspunde
      • Ce taxe plateste biserica la stat? Am trait sa o aud si pe asta..Sunt preoti printre preoti. Eu nu am nici o problema cu duhovnicul meu. Am deshumat pe tata si l-am adus in orasul in care locuiesc acum. Preotul care a venit la slujba a refuzat sa ia bani pentru slujba facuta. I-a primit la insistentele mele si pentru ca i-am spus ca sunt donatie pentru biserica. Aici oamenii isi exprima supararea, frustrarea, experientele care poate i-au traumatizat in interactiunea preotii a caror fapte sunt incriminate. Nu putem trece cu vederea lucrurile care indeparteaza oamenii de biserica . Preotii sunt oameni si ei si pot gresii dar este datoria celorlalti preoti sa ii aduca pe calea cea buna sau sa ii indeparteze din randurile preotimii daca si-au uitat menirea.

        Răspunde
      • Aschiuță

        Omul care semnalează ABUZUL , și vad ca sunt destui, nu e neapărat necredincios. E deranjat de cerințele tot mai mari ale bisericii și de taxe impuse. Când preotul va fi un model de viețuire, nu un ACAPARATOR LACOM, oamenii vor pricepe….

        Răspunde
    • Doina Petrache

      Nu-mi vine să cred că există o hotărîre a Sfântului Sinod în legătură cu plata pentru înmormântarea!Mă intreb oare Preoții știu de această Hotărîre și mai ales cei care pretind sume destul de mari și neamurile sunt obligate să ia de la biserică foarte multe produse(lumânari,și altele)la preț de 2ori mai mare ca la magazin.

      Răspunde
      • Doina.Cred că asta este păcăleală pe față.Nu poate să fie adevărat.

        Răspunde
      • BALICA FLORICA

        Hotararea Sf. Sinod nr.13842/22,12,2014,, Preotul care cere bani pt inmormantare risca sa-si piarda parohia,,
        Dar adevarat se fac ca nu vad , Toti stiu dar nu fac nimic.

        Răspunde
    • Preotul e dupa oameni din sat, comuna etc… Dar dacă voi îl lăsati să facă ce vrea el, atunci face. Eu stau la țară în Maramures; al nostru Preot nu cere bani nici la nunți și botezuri, darmite sa ceara la înmormântări, Și e tânăr, are familie, dar e Preot, nu POPĂ, asa ca nu poate face popa ca e unul ce vrea biserica, nu e a lui cimitirul, nici ala, e a comunitatii, asa ca- o spun cu regret – dar voi sunteti de vina !

      Răspunde
    • Macovei Maria

      La Secuieni de Bacău a cerut preotul 600 lei,dascalul 200lei,paraclisierul 100 lei si clopotarul 50lei ,plus gropari 300lei! Este corect?????Asta s_a întâmplat pe 26 februarie 2020! Sa se sesizeze cineva!Astăzi la parastas a cerut 250 lei preotul ,100 lei dascalul si 50 lei clopotarul!??????

      Răspunde
    • Militaru Florea

      În comuna ZAMBREASCA DIN TELEORMAN PREOȚII PENTRU CA SUNT 2 CER CU NERUȘINARE BANI LA ÎNMORMÂNTĂRI CAT SI LA POMENI CAND VIN SĂ CITEASCĂ. NU LE DAI NU MAI VIN.VA ROG SA LUAȚI ATITUDINE FAȚĂ DE ACEȘTI NEMERNICI CA POPI NU SUNT.

      Răspunde
    • Azi am înmormântat o rudă și sa cerut de către preot 800 lei ,iar pentru dascăl 200 ,ai nu ai trebuie să dai ,hoție pe față, plătești anual contribuție, pomelnic, bani la pomeni pentru preot ,lumânări obligatoriu numai din biserică, cea mai ieftină 1 leu ,HOTI LA DRUMUL MARE,la un moment dat eviți biserică

      Răspunde
  2. Valentina Neagu

    Hai să fim serioși eu nu am văzut preot dat afară sau caterisit din cauză că a pus taxe astronomice pentru cununie și înmormântare …
    Așa i fi însă cine respectă regula ????

    Răspunde
    • Sa nu uitam ca din sumele cerute si impuse de preoți….o bună parte merge mai sus…

      Răspunde
    • Eu acum 11ani jumatate am nascut o fetita iar preotul din sat nu a vrut sa o boteze pt ca locuiam cu sotul la parintii mei si nu am platit contributia anuala (platise parintii dar vroia si de la noi desi locuiam in aceiasi casa).Si nu ingroapa mortii pana nu platesti contributia la zi plus taxa de inmormantare.Legile astea ca nu au voie sa ceara bani sant doar pe hartie.

      Răspunde
      • E furt pe fata! !! De aceea au salariu de la stat pentru a munci !!! Dar cum prostimea nu intelege, da banii la popa! !! Cine e dobitocul? Cine cere ori cine da ??

        Răspunde
      • Sa-l Chemi și să-i dai citeva pe cocoasa sa vezi cum cinta singur pe drum.

        Răspunde
      • Mai oameni buni, sa mori e mai scump decât sa trăiești și de ce zic asta. Tatăl meu a murit în urma cu 6 luni și preotul din Pantelimon n-a luat și pielea de pe noi e normal sa ceara o taxa de 600 de lei pt o înmormântare, in afara de clopot de capela și restul ce mai trebuie?

        Răspunde
    • La noi in sat se intampla la del preotul este isteric dupa bani ca sa FACA avere la copii te batjocoreste daca ñu i dai cat iti cere

      Răspunde
      • Am si eu o curiozitate: numai analfabeti scriu pe aici????

        Răspunde
        • Toata treaba sta in acei mari, din fruntea bisericii !!! Aceia sunt capul tilhariilor si a excrocheriilor!!! Caz concret: preot ortodox din BH, misionar, a fost invitat la slujba in sat vecin cu el in Ungaria, sat romanesc. Dupa doua zile a fost chemat la Episcopia din Oradea, unde a fost facut de catre episcopul de acolo ,cu ou si otet! !! De ce? Pt ca a oficiat o slujba,fara plata,si fara aprobarea episcopului !!! Acela se poate numi episcop??? Ori se poate numi EXCROC !!!! Asa e conducerea de la episcopia din Oradea !!!

          Răspunde
        • Tu esti popa?

          Răspunde
        • Noroc ca ești tu Ion un om citit și educat

          Răspunde
  3. Vasile Pădureanu

    Plătim cotizație 50 lei toată viața demurit murim doar o dată de Cununat în biserică la fel .Iar la Cununie îti ia 1500 sau 1000 de lei la înmormântare 1000 de lei iar chitanța o taie de 250 de lei …. așa că este o poveste de adormit copii ce spune purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române .

    Răspunde
  4. Am asistat la o înmormântare la care preotul a cerut 400 lei și i-a zis băiatului la cel decedat ca ii taie chitanță pe 100 lei. Nu sunt ei cei care ne învață să nu furam?

    Răspunde
  5. Hai sa fim seriosi.Daca aceasta hotărâre este din2014 de ce sa cer bani în continuare.A decedat tatăl meu un 2017 si ni sau cerut 400 de lei de înmormântare si 200 curățenia bisericii ca ne.am permis sa ducem mortul in biserica.

    Răspunde
    • Mitică I.

      Și cine vrei să curețe după voi în biserică?

      Răspunde
      • Dl Vasile Banescu de ce nu trimiteți aceasta hotărâre direct preoților din parohii? Pentru ca în realitate lucrurile stau cu totul altfel. Spre exemplu în unele parohii Îți dă chitanță cu suma pe care trbuie sa o plătești chiar înainte de ați duce mortul la groapa.!

        Răspunde
      • Mitică Tănăsoiu

        Mitică I,Dacă–ți vin musafiri si afară plouă , după ce pleacă, cine face curățenie?..Așa si cu popa în biserică(e locul lui de muncă,trebuie să curețe).

        Răspunde
      • Popa și preoteasa sau cine o vrea el, ca de-aia a luat banii.
        Când faci nunta, sau mergi la restaurant, la coafor sau oriunde altundeva așa-i ca nu adunați după voi nici nu plătiți în plus pt curățenie. Zic și eu…

        Răspunde
        • Biserica apartine tuturor .Toti trebuie sa participam .Nu este afacere ,proprietate particulara a parintelui.

          Răspunde
      • Ce bine ca prostia nu doare, Mitica !

        Răspunde
  6. Într, o comuna din Gorj preotul i, a luat vaca din curte unui cetățean și ia vândut,o pentru a,și lua banii pentru anmormântare,

    Răspunde
  7. Aida Costea

    Prețuri cât de cât acceptabile 400lei la noi se cere 2700-3000 lei pentru înmormântare și 700 lei pentru botez, iar obligatoriu 15lei pentru ca vine cu botezul, minim 3 lei de acatist, iar de împărtășit copilul 20lei.

    Răspunde
    • Nu cred ca este adevarat ce ai scris .

      Răspunde
    • Din start, nu cred ceea ce ai scris !
      Dacă totuși susții că ar fi adevărat poți spune detaliat despre ce locație și preot este vorba ( pentru identificare și verificare ).
      In acest caz ai și varianta de a înregistra o plângere la protopopiat ( eventual, cu drag, o poți posta ).
      Până la clarificarea situației…….doar baliverne….

      Răspunde
    • Cum să împărtășești copilul pe bani?

      Răspunde
  8. Mie mi-a lut 1500 de lei pentru o Înmormantare

    Răspunde
  9. Bogdan ion

    Domnilor noi suntem de vina că plătim ei sunt bugetari primesc salarii din taxele noastre pe care le plătim la stat plus ca fac cea mai mare evaziune fiscala și nui întreabă nimeni de nimic eu personal am cumpărat o icoana pentru cineva din străinătate ca ma rugat și am cerut bon fiscal sa dovedesc cit am plătit și mi s-a spus ca nu dau așa ceva nu au casă de marcat,atunci eu mă întreb de ce sunt bugetari de ce iau bani contribuabilii nu sunt ateu sau alta religie dar? nu merg la biserica nici la ale culturi cred în Dumnezeu am fost prin toată Europa nici unde nu am văzut oameni mai naivi ca noi sa te închini la niște oase ce scrie în Biblie sa nu te închini la chip cioplit omului și noi ce facem?

    Răspunde
    • Stii care este diferenta intre un drac si unul care declara ca el crede în Dumnezeu? Niciuna, prietene !!! Credinta se manifesta prin diverse modalitati, cum este si cea de a cinsti sfintele moaște. La mormintele celor dragi ai tai, mergi? Daca da, de ce? Ca să-ți arăți respectul față de ei. La fel facem si noi. Si apropos, noi nu ne închinăm oaselor, ci unui prieten cinstit de Dumnezeu. Nu impresionează pe nimeni cunoașterea diverselor culturi din lume. Nu a sti e impresionant, ci a pune în aplicare ceea ce ai invatat. Asa ca, încearcă sa-ti cunosti credinta in care te-ai nascut, intelege-o si apoi putem spune că un creștin este mai presus de un diavol prin faptul că își mărturisește credinta.

      Răspunde
      • Amin. Sunt ortodox, locuiesc intr-un cătun unde nu este decât o biserică romano-catolică, în urma cu un an am avut un deces in familie, o fetiță de doar 2 luni. Am întrebat părintele dacă o putem inmormanta în cimitirul din sat. Nu mi-a cerut nici macar bani pt locul de veci, m-a dus în cimitir și m-a întrebat „unde vrei?”. A ținut și slujba fără remunerație, în schimb eu am cumpărat un generator pt capelă și l-am donat bisericii. Mai sunt și preoți care slujesc cu credință.

        Răspunde
    • Nu critica până nu cunoști realitatea. Preoții nu sunt bugetari. Doar o parte din preoți nu toți preoții primesc bani de la stat și nu salariul ci doar o parte din salariu/indemnizație. În realitate preoții (/biserica) plătesc mai mult decât primesc.
      Trebuia să ceri chitanță nu bon fiscal. Are aceeași valoare fiscală, e cu ștampilă. Cunosc caz concret rezolvat cu chitanță, ce e drept, dată de preot pentru colportaj-obiecte bisericești.

      Răspunde
    • Ce salariu are un preot?

      Răspunde
  10. Toți iau bani. Unii zic cât vreți dv, dar se uita strâmb dacă e puțin. În toate bisericile sunt tarife dar femeia care vinde lumânări îți spune cât sa dai și cui. Vai de noi ca de ei e bine.

    Răspunde
  11. Nu mai vorbiti prostii…sa nu generalizam.Un preot nu are salariu ( are) dar …sunt atat de multe abonamente , taxe, carti bagate pa gat …ajungi sa ramai cu 800 ron din care cumperi lumanari si ajungi acasa cu NIMIC. Au familii si ei …daca nu sunt ajutati de enoriasi cu aceste ,,taxe,, care cred eu ca nu-s obligatorii ( omul da cat poate ) sunt cazuri izolate cand se impune o taxa fie ea de orice fel. Nu mai judecati ….sa fim mai buni si mai increzatori in Dumnezeu nu in ucenici diavolului care scornesc aceste minciuni. Doamne ajuta si iertare daca am suparat pe cineva.

    Răspunde
    • Ciocu mic și nu mai lua apărarea cu cuvinte frumoase.. Nu mai suntem orbi sa știți toți acești cerșetori.. De ce domnul bărbos nu își al 2lea job? P șantier,sa se ducă cu ziua prin comuna ssmd.. Sunt atâtea exemple.. Nu sa stea ca putorile sa cerșească

      Răspunde
      • Zi și Noapte parintele este la dispozitia credinciosilor .si se sacrifica ptr ei .Tu participi la sfintele slujbe si activitati bisericesti ? Ce faci tu ptr slava Atotbunului Dumnezeu ?Esti un pagin inconstient plin de ura fata de parinti preoti car si ptr.tine se lupta …

        Răspunde
    • Teodosia, ai fff mare dreptate!
      Mulți nu conosc ce ai scris tu. Este fff adevărat ca exista și uscăciune ca peste tot dar sa nu generalizam.
      Preotul din satul meu este de milioane, nu a cerut bani la înmormântare, nici la noi și nici nu am auzit sa o facă prin împrejmuire, la pomana de 6 săptămâni ne-a adus lumânări și tămâie ce trebuiau plătite plus taxa de cult care este pt toată lumea, CV corect mi se pare.
      În satul nostru care este la 10 km de oraș toți când au nunti și botezuri fug la „oraș” popa în sat e bun la înmormântări și atât!

      Răspunde
    • Este adevarat ca cer sa platesti in rata daca ai restanta pentru ca si eu am patit acelasi lucru De ce alte religii nu cer nici o taxa si te lasa sa dai cat vrei Din pacate religia Ortodoxa te cam obliga sa fii ortodox daca nu in caz de o inmormintare nu inmorminteaza daca nu ai platit contributia bisericii la zii Si asta se intampla si in orasele mari nu numai sate sau comune Rusineeee!!!!

      Răspunde
      • Cultele celelalte au sponsorizari din strainatate si au rolul sa dezbine Romnia . Fara ortodoxie, nu mai existai tu acum, nici Romania si nici cei ce scriu ea pe aci

        Răspunde
      • Constiinta ta trebui sa iti spuna sa contribui .ce faci tu ptr Atotbunul Dumnezeu ?Mergi la sfintele slujbe ? Practici sf credinta sau doar ai pretentii?

        Răspunde
    • Eu zic sa nu mai dăm niciun ban la preot pentru înmormântare, că să i băgăm în șomaj pe preoți și să nu aibă cine sa ne mai îngroape morții. E bine așa, nu?

      Răspunde
      • Parintele preia banul din contributie dar nu i apartine . Este ptr bugetul SF Biserici Se administreaza in conditiile legii

        Răspunde
    • Maria Iacob

      Draga doamna , Teodosia , ori are , ori nu are preotul salariu ?
      Noi nu avem de platit taxe si mipozite ?
      Nu le mai tineti palma.
      Nu toata lumea are bani cu sacul.
      Ei nu se uita ca omul e sarac si vai de mama lui.
      TREBUIE SA FACI PE DRACU IN PATRU , SA TE IMPRUMUTI SI SA-I UMPLI LUI BUZUNARUL , CA ALTFEL E JALE .

      Răspunde
      • Preotii slujesc in localitati izolate si de abia reusesc sa si intretina familia ,Au fugit atitia de sate dar ei rezista fiind marturii ale culturii si civilizatiei romanesti Fara acestia voi nu mai existati

        Răspunde
      • Cu scuzele de rigoare , domnu’ ”hfbsdhfb” (câteodată ”hsvc”, altă dată, 44gg), alias Tudor, vă rugăm mai schimbați placa și apoi adoptați un limbaj mai civilizat. Orice idee – chiar și când nu există – se poate exprima în limbaj respectuos și civilizat. Dacă nu vă revizuiți limbajul, vom fi obligați să vă stopăm (citiți Termenii și condițiile de utilizare a site-ului). Și nu mai acuzați de propagandă, că ar însemna să vorbiți de funie în casa spânzuratului.

        Răspunde
    • Dar noi cu salar minim pe economie cum trăim ?

      Răspunde
      • Preoti cu inalta pregatire cu sotiile d lor vin in comunitati izolate ,sarace si se jertfesc ptr. comunitate avind venit ceva maruntis . Pun in slujba comunitatii capacitatea lor ca sa lumineze si sa ajute persoane ca tine care nu stiu sa pretuiasca ce este de pretuit: VALOAREA. NU ai cum sa fii egal cu d-lor .Veziti lungul nasului.Mai multi bani primesti tu decit multi preoti Si ce au dau celorlalti Dinsii se sacrifica inclusiv pentru unii ca tine.

        Răspunde
    • Stimata doamna ai vz tu preot sărac, ca eu nu am vz asa ceva, nu mai bateți campii

      Răspunde
  12. De ce ati sters replica mea de la articolul d-tra ? Oare nu am si eu dreptul de a-mi spune opinia …..adevarul DOARE.

    Răspunde
    • Nu insinuați neadevăruri, replica dvs. e cu două postări mai sus. Ăsta e adevărul, nu știm și dacă vă doare!

      Răspunde
  13. Iauzi, dacă nu sunt ajutati de enoriași????
    Duduie dar pe enoriaș cine îl ajuta????
    Cand au mers pe drumul asta trebuiau să se gândească la aceste aspecte, dar ei nu… ei sau gândit să facă averi pt tot neamul lor și să facă burțile cât casa pe când enoriașii își duc zilele de pe o zi pe alta , oare este corect????

    Răspunde
    • Nu genealiza .este vorba de coparticipare 99% din preoti sint exemplu de sacrificiu si pentru unii ca tine.

      Răspunde
  14. Toată ortodoxia de la patriarh în jos știe cu subiect și predicat că se iau bani pentru înmormântare. Despre ce vorbim?
    Despre bani nefiscalizati. Punct.
    În altă ordine de idei vă relatez un caz nefericit dintr-o comună a județului Bacău.
    O familie dezorganizata de viciul alcoolului a avut două fete : 17 și 16 ani. Săptămâna asta au murit amândoi soții (38 și 37 de ani) – ciroză – și hipotermie, cred la soț, după ce a stat în frig o noapte întreagă în casă. Fetele de la 13-14 ani nu au mai fost la școală. Pe rând când au împlinit 15-16 ani au plecat în străinătate. La muncă. În fine, am înțeles că acum au fost efectiv jupuite de bani!
    Pe lângă banii de inmormantare au trebuit să achite și contribuția bisericească a părinților decedați, ce se plătește anual și care era restantă de multi ani. Copii minori, loviți de soartă care trebuie ajutați cu un start bun în viața – jecmaniti. Se poate așa ceva?
    Unde este milostenia bisericii, unde?

    Răspunde
    • Ion Mihaela

      Noi ne am cununat în august anul trecut iar preotul dintr o comuna din județul Buzău i a cerut nasului nostru 800 de lei. Menționez ca odată cu nunta am făcut și botezul băiețelului nostru, dar chiar și asa mi se pare excesiva suma

      Răspunde
    • Dan Ciolompea

      Mare dreptate aveți!
      Ar trebui publicat numele acelui „preot ortodox” și cerută replica Patriarhiei, Mitropoliei etc.

      Răspunde
      • Nu v-a cerut, v-a adus la cunostinta ce a stabilit consiliul parohial ptr asigurarea bugetului minim al parohiei ptr a plati taxele la stat si a putea functiona .Consiliul il aleg cei credinciosi din care voi nu faceti parte. pe mincare bautura ,ptr lautari, ptr burta cite zeci de milioane ati dat? Suflet nu aveti?

        Răspunde
    • ar minti propagandistule. La 15 16 ani nu te primeste nimeni la munca doar ilegal sau in retelele de prostititie i Daca nu te cumintesti te gasim …

      Răspunde
  15. Blidar Romulus

    Eu cred ca depinde de situatie. Daca este preot? , va respecta decizia superiorilor, daca este popa ? va lua in continuare taxa.???

    Dar, ce parere aveti de un popa care face reclamatie unui dascal sa fie dat afara din functie si din sistem, desi copiii lui nu sunt elevi ai scolii iar popa nu este angajatul respectivei unitati de invatamant. Probabil ca asa se pregateste de slujba de diminica.

    Răspunde
  16. Nu mai avei ce scrie si o dati pe zvonistica?Pai daca ati fi „duse la biserica”,ati sti cum ca:preotii nu au salarii de la stat,ca au „dari” impuse de mai marii lor(,protopop,episcop,arhiepiscop,patriarh)ca au impuse contributii,reviste,carti(tiparituri)tot de catre episcopul locului,seminariile sunt intretinute cu o cotizatie ,tot de ei,au in grija cantine sociale ,copii,batrani,cazuri sociale,sunt proprii lor contabil si administratori ai cimitirelor si nu numai,ce vreti sa va mai faca>Nu mai vb de diferenta uriasa a traiului unui preot de tara si a unuia de oras.Cel de la tara risca sa moara de foame,asa ca isi cauta reazam in alte activitati….Nu mai judecati,nu va impovarati cu unsii Lui Dumnezeu,iar daca intr-adevar aveti unele aspecte neclare ,pai luati-va de capii Bisericilor,ca de acolo se impute treaba!

    Răspunde
  17. Ion Mihaela

    Noi ne am cununat în august anul trecut iar preotul dintr o comuna din județul Buzău i a cerut nasului nostru 800. Menționez ca odată cu nunta am făcut și botezul băiețelului nostru, dar chiar și asa mi se pare excesiva suma

    Răspunde
  18. In 2012 era 700 ron o inmormantare! Acum cat mai este stie cineva ? ??

    Răspunde
    • Am fost la o înmormântare in 2012 in București. S-a plătit 600 de lei taxă de înmormântare, 100 de lei taxă de curățenie și preotul a primit 400 de lei ca să meargă la cimitir. Celalalt preot a luat două seri la rând câte 100 de lei pentru că a venit acasă la mort ca să citească. In afară de asta, sunt biserici care nu te primesc cu lumânări de acasă, trebuie musai să cumperi din biserică. Ar fi multe de scris, mai las și pe alții sa scrie

      Răspunde
      • …Daca nu ar fi Sf.biserica cine ar mai fabrica luminari ?Fabricarea luminarilor este dreptul Sf Biserici in interesul celor credinciosi si necredinciosi. Daca sint luminari produse de altii este ilegal . Ei saboteaza pe Atotbunul Dumnezeu.

        Răspunde
    • Mergi la sf slujba in duminici si sarbatori ? Fiecare consiliu parohial stabileste contributii contributii nu taxe benevole la sfintele slujbe ptr ase asigura bugetulminim al parohiei ptr a si plati taxele la stat si a functiona.

      Răspunde
  19. În com Cotofenii din fața, Dolj. Preotul mi-a cerut 500 lei pt înmormântarea lui tata și 300 lei pt pomana de 6 săptămâni

    Răspunde
    • Majoritatea preoților ortodoxi nu se pot numi preoți ci excroci de prima clasa fomisti și nesătui de bani, periodic trimițând cerșetori , așa numiti consilieri parohiali,din casa în casa sa adune bani cu diverse motive,iar preoți adunând averi fără a plăti nici o taxa scutiți de impozite și taxe.

      Răspunde
    • Nu ti a cerut ti a adus la cunostinta hotarirea consiliului parohial votat de cei credinciosi din care tu nu te incadrezi .SI <nu te a fortat. Te ai topit contribuind la Bugetul Bisericii ? Cu ce bani sa faca activitati specifice de caritate etc biserrica daca nu are buget? Cereti dar nu dati nimic.Statul inca nu a restituit cea mai mare parte din proprietatile Bisericii .Daca le-ar primi inapoi v-ar da si voua dusmanilor si mai mult sa va saturati burtile de fiare.

      Răspunde

Lasă un comentariu