Share
Pomenirea aflării cinstitului cap al sfântului proroc Înaintemergător şi Botezător Ioan

Pomenirea aflării cinstitului cap al sfântului proroc Înaintemergător şi Botezător Ioan

Azi, 24 februarie, se face pomenirea aflării cinstitului cap al sfântului proroc Înaintemergător şi Botezător Ioan sau Sâmbăta Sfântului Teodor – Pomenirea morților.

Regele Irod Antipa a poruncit uciderea lui Sfântul Proroc Ioan, mustrându-l pentru legătura sa cu Irodiada, soția fratelui său Filip, zicându-i: „Nu-ți este îngăduit să ții pe femeia fratelui tău!” Pentru că a îndrăznit să-i ceară socoteală lui Irod, a fost închis în cetatea Sevastia din Samaria.

Când Irod și-a sărbătorit ziua de naștere, fata Irodiadei și-a făcut apariția și a început să danseze. Irod, tulburat i-a spus: „Cere de la mine orice vei voi și îți voi da, până la jumătate din regatul meu.”Irodiada s-a sfătuit cu mama sa și, în cele din urmă, a cerut capul Sfântului Ioan Botezătorul, pe tipsie. Deși s-a întristat, regele a poruncit să se îndeplinescă dorința acesteia. Când au ajuns soldații în temniță, el se ruga. După moartea sa, capul i-a fost luat de Irodiada și îngropat în curtea sa, într-un loc ascuns. Doar soția economului lui irod, aflase. Noaptea, l-a dezgropat de acolo și l-a pus într-un vas de lut, apoi l-a îngropat în muntele Eleonul, la Ierusalim. Pe vremea Sfinților Mari Împărați Constantin și Elena ,cinstitul cap a ajuns în Siria, într-o peșteră locuită de monahi. În jurul acesteia s-a ridicat o mănăstire.

După mulți ani, cinstitul cap a fost dus la Constantinopol, fiind cea de a treia și cea din urmă aflare a cinstitului cap.

Lăcrimioara ZOTA


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu