Share
Moșii de iarnă sau Sâmbăta Morților

Moșii de iarnă sau Sâmbăta Morților

Moșii de iarnă sau Sâmbăta Morților este sărbătorită de credincioșii ortodocși pe 9 martie. În această zi se fac parastase și se dă de pomană pentru cei răposați.

Moșii de iarnă 2024 sunt trecuți în calendarul orotodox în data de 9 martie, zi în care sunt şi Moşii de primăvară 2024. Această dată este fix înainte de Duminica Înfricoșătoarei Judecăți, cunoscută și sub numele de Lăsatul Secului de Carne pentru intrarea în Postul Paștelui, serbată anul acesta pe 10 martie 2024.

Moșii de iarnă marchează începutul sâmbetelor morților, în număr de șapte, care se vor încheia sugestiv cu Sâmbăta lui Lazăr, înainte de Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor.

În tradiția ortodoxă, în ziua praznicului se aduc la biserică, pentru a fi sfințite, coliva, prescura și o sticlă de vin.

De asemenea, se sfințesc vase cu mâncare și pachete cu alimente pe care rudele celor adormiți le împart după slujba de pomenire.

Prima pomenire din anul 2024, numită și Moșii de iarnă, are loc pe 9 martie, urmând ca Moșii de primăvară să fie prăznuiți pe durata întregului Post al Paștelui, în timp ce Moșii de Vară vor fi pomeniți pe 22 iunie, iar Moșii de toamnă pe 2 noiembrie 2024.

Cuvântul „moși” provine de la „strămoși”, si se referă la persoanele trecute la cele veșnice. Cu apelativul „moși”, sunt numiți nu doar morții, ci și principalele sărbători ce le sunt consacrate, precum și pomenile făcute pentru ei.

Zilele de Moși sunt: „Moșii de primăvară” (de Măcinici), „Moșii de vară” (sâmbăta dinaintea Rusaliilor), „Moșii de toamnă” (în prima sâmbătă din luna noiembrie), „Moșii de iarnă” (sâmbăta de dinaintea Duminicii lăsatului sec de carne).

Lăcrimioara ZOTA


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu