Share
La Mănăstirea Rohia: Sfânta Liturghie şi Parastas la mormântul ÎPS Arhiepiscop Justinian Chira (FOTO)

La Mănăstirea Rohia: Sfânta Liturghie şi Parastas la mormântul ÎPS Arhiepiscop Justinian Chira (FOTO)

Vineri, 28 mai, s-au împlinit 100 de ani de la naşterea Înaltpreasfinţitului Părinte Justinian, fost Întâistătător al Eparhiei Maramureşului şi Sătmarului, între 1990-2016, când a trecut la Domnul, fost Episcop Vicar la Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului (1973-1990) şi stareţ al Mănăstirii „Sfânta Ana” Rohia (1944-1973).

Momentul aniversar a fost marcat prin Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, oficiată, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, de Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar, la care au asistat Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, şi Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului.

Sfânta Liturghie Arhierească

Soborul a fost alcătuit din Arhim. Dr. Ioachim Tomoiagă, Vicar Eparhial al Arhiepiscopiei Sibiului, fiu duhovnicesc al Rohiei, Arhim. Dr. Macarie Motogna, exarhul mănăstirilor şi schiturilor din Eparhie şi stareţul Mănăstirii Rohia, Arhim. Dr. Casian Filip, consilier eparhial social-filantropic şi misionar şi mare eclesiarh al Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, Pr. Emil Andrei Pop, inspector eparhial, fost diacon al Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Justinian, Pr. Daniel Tirean, inspector financiar intern, fost diacon al Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Justinian, Pr. Dr. Florin Stan, protopopul Lăpuşului,  Pr. Ioan Socolan, protopopul de Satu Mare, Pr. Prof. Dr. Ioan Chirilă, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, Pr. Prof. Dr. Ştefan Iloaie, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, Pr. Mihai Tira, preşedintele Fundaţiei „Justinian Arhiepiscopul”, nepot al Preasfinţitului Justinian, Arhid. Gherasim Nap, şeful cabinetului Arhiereului Vicar, Arhid. Dumitru Botiş, inspector eparhial social.

La ectenia pentru morţi, Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul a oficiat pomenirea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Justinian, în faţa portretului al celui care şi-a îngemănat rugăciunile şi nopţile de veghe, împreună cu Maica Domnului, pentru Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul Psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu.

Un număr impresionant de stareţi şi stareţe, monahi şi monahii, peste 100 de preoţi de mir şi sute de credincioşi au venit din Maramureş, Sătmar, Cluj, Bistriţa şi Sălaj ca să-i aducă un omagiu de ziua sa de naştere regretatului ierarh al Maramureşului şi Sătmarului Justinian Arhiepiscopul, pe care credincioşii îl poartă viu în sufletele lor.

Parastas la mormântul Părintelui Justinian Arhiepiscopul

După Sfânta Liturghie Arhierească, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin şi Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar, au fost urmaţi, cu lumânări aprinse în mâini, de întreg soborul de preoţi, monahi şi monahii şi poporul drept credincios la mormântul Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Justinian, unde a fost oficiată slujba Parastasului. A fost un moment înălţător, de sinceră cinstire, când din sufletele tuturor s-au înălţat către cer, într-un cor, parcă îngeresc, rugăciunile pentru cel care a fost ctitorul duhovnicesc şi material al Rohiei, de la amvonul căreia a zidit suflete al căror glas să se înalţe către Dumnezeu, către Maica Domnului. Glasul său inconfundabil de predicator cu mare forţă a cuvântului parcă răsună şi azi peste codrii din jur a rugă şi dojană, a îndreptare şi căinţă pentru păcatele săvârşite. Pentru toate, cei prezenţi i-au mulţumit în gând marelui Ierarh Justinian.

Gânduri la un veac de la naştere

Înaltpresfinţitul Părinte Mitropolit Andrei a ţinut să spună câteva cuvinte despre Părintele Justinian Arhiepiscopul, sub titlul „Părintele duhovnicesc al unui ţinut”.

„Eram încă copil pe când el era stareț la Rohia, a spus Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei. Nici nu știam că există și alți stareți. Cei ce aveau nedumeriri și necazuri se duceau la starețul de la Rohia și acela, fiind omul lui Dumnezeu, le ajuta să și le rezolve. Desigur, lucrul acesta se întâmpla cu oamenii sinceri în căutările lor… Secole îndelungate, când noi, românii transilvăneni, nu aveam nici voievozi, nici dascăli, nici nobili, el, preotul Bisericii lui Hristos, ne-a fost de toate: și îndrumător, și părinte, și învățător, și mângâietor. El niciodată nu ne-a părăsit. S-a născut dintre noi, a crescut și a trăit cu noi. A gustat împreună cu noi bucuriile și necazurile, a mai spus Părintele Mitropolit. Toți intuiam că avem de a face cu omul lui Dumnezeu, cu un părinte care are îndrăzneală să mijlocească pentru noi, ca un îndrumător duhovnicesc care ne limpezea nedumeririle. Nevinovăția „copilărească” pe care i-o conferea viața de rugăciune ne fascina pe toți. Vlădica Justinian a fost un veritabil „voievod” al Maramureșului, venit din alte vremuri, grele, dar frumoase, și un reprezentant al unei lumi inefabile. S-a mutat la Domnul pe 30 octombrie 2016, fiind regretat de către noi, toți cei ce l-am iubit și l-am admirat… Multe lucruri bune se pot spune despre Arhiepiscopul Justinian. Eu mă voi opri doar la trei: a fost un mărturisitor pentru Domnul Hristos și pentru Biserica Ortodoxă; a fost omul dragostei și al îngăduinței; a fost un om în jurul căruia a adiat zefirul sfințeniei.”

Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a vorbit, apoi, despre personalitatea Înaltpreasfinţitului Justinian Arhiepiscopul, despre realizările pe care le-a obţinut ca Întâistătător al Eparhiei, despre ceea ce edifică Eparhia ca să îi cinstească memoria prin purtarea numelui: Fundaţia „Justinian Arhiepiscopul”, moştenitoarea de drept a bunurilor spirituale şi materiale legate de personalitatea sa, biblioteca Mănăstirii Rohia, pe care a întemeiat-o şi al cărui nume îl poartă acum, sala de la Centrul Eparhial, în care primea colindătorii şi personalităţi de seamă ale culturii îi poartă numele, Domeniul Teologie Ortodoxă al Centrului Universitar Nord din Baia Mare şi apoi Sala Bizantină de la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, ambele se numesc „Justinian Arhiepiscopul”. Între lucrurile care au menirea de a-i păstra memoria şi recunoştinţa se numără reabilitarea casei în care s-a născut şi a crescut în tinereţe, devenită casă memorială, prin grija Fundaţiei „Justinian Arhiepiscopul”, preşedinte de onoare Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin,  preşedinte executiv Pr. Mihai Tira, amplasarea unei statui din bronz lângă casa memorială, care vor fi binecuvântate mâine, sâmbătă 29 mai 2021, turnarea Ordinului „Justinian Arhiepiscopul” pentru clerici, a Ordinului „Justinian Arhiepiscopul” pentru mireni, precum şi Medalia omagială „Justinian Arhiepiscopul”, acestea în parteneriat cu Mănăstirea Bârsana.

Tot sâmbătă va fi resfinţită biserica cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, în care a fost botezat şi s-a rugat în tinereţe, biserică restaurată, consolidată și pusă în valoare cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin, proiect iniţiat de preotul paroh Daniel Vasile Pop, acum finalizat.

“Să arătăm iubirea pe care ne-a arătat-o dumnealui, să preţuim moştenirea pe care ne-a lăsat-o şi să o păstrăm intactă de acum înainte”, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.

După încheierea Sfintei Liturghii, Părintele Mihai Tira, preşedintele Fundaţiei „Justinian Arhiepiscopul” a prezentat cartea „Colo′n sus în vremea aceea”, ediţia a II-a revăzută, cu o prefaţă de Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin, apărută sub egida Fundaţiei, în capitolele căreia se găsesc mărturisiri ale Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Justinian, ecouri din pridvoarele Rohiei, însemnări din cartea de Aur, de pe Sfânta Evanghelie, prezentări din volumul manuscris „Comoarea mea”, însemnări şi mesaje de la cei mai importanţi oameni care au adăstat la Rohia, o colecţie mare de autografe şi nenumărate poze din timpul şederii la Rohia, Cluj şi Baia Mare. O  carte care este bine să fie citită de cât mai mulţi oameni, că au ce învăţa din ea.

Mulţumirile pentru cei care s-au implicat în acest eveniment aniversar au aparţinut Părintelui Arhimandrit Dr. Macarie Motogna, stareţul sfântului locaş de închinare, care a s-a adresat tuturor oaspeţilor, informează Andrei Fărcaş, redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu