Share
Hramul primei biserici ortodoxe din Baia Mare (GALERIE FOTO)

Hramul primei biserici ortodoxe din Baia Mare (GALERIE FOTO)

Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat joi Sfânta Liturghie Arhierească la biserica Parohiei “Sfântul Nicolae” din Baia Mare.

Episcopul Iustin le-a vorbit credincioşilor despre viaţa plină de sfinţenie a Sfântului Ierarh Nicolae, de la naşterea sa până la trecerea la Domnul, cu sublinieri asupra minunilor făcute pentru ajutorarea celor nevoiaşi.

“Să ne ajute Dumnezeu să-l cinstim pe Sfântul Nicolae, să-i urmăm pilda vieţii lui şi să ne rugăm ca să ne ocrotească şi să ne întărească în bisericile care sunt sub ocrotirea lui, dar şi poporul nostru român să rămână şi să mărturisească dreapta credinţă a lui Dumnezeu cu demnitate, cu libertate şi cu fermitate”, a spus episcopul Iustin.

Biserica cu hramul “Sfântul Ierarh Nicolae” din Baia Mare este prima biserică a creştinilor ortodocşi din Baia Mare, când aceştia au fost transferaţi, în 1922, dintr-o capelă într-un spaţiu amenajat ca biserică dintr-o fostă sală de sport a fostului gimnaziu din apropiere, donată de Consiliul oraşului Baia Mare Bisericii Ortodoxe. Se întâmpla la nici patru ani împliniţi de la Marea Unire. Acea biserică amenajată cu turn şi cupolă de preotul paroh Alexiu Latiş, protopopul Băii Mari, a fost târnosită de  episcopul Nicolae Ivan al Clujului în 1929.

În 1980, în plin regim comunist, pe acelaşi spaţiu mic, biserica a fost refăcută din temelii, sub pretextul consolidării, încât a ajuns la forma în care se află azi, după planurile arhitectului Constantin Pena, o biserică de o frumuseţe deosebită.

 

Lasă un comentariu