Share
Despre Marea Unire, la Catedrală, în prima duminică a Postului Crăciunului (GALERIE FOTO)

Despre Marea Unire, la Catedrală, în prima duminică a Postului Crăciunului (GALERIE FOTO)

Duminică, 18 noiembrie, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească la Catedrala Episcopală “Sfânta Treime” din Baia Mare.

În timpul Sfintei Liturghii, Părintele Arhimandrit Dr. Ioachim Tomoiagă a dat citire Pastoralei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la prima duminică a Postului Naşterii Domnului din acest an privind însemnătatea Anului omagial al unităţii de credinţă şi de neam şi a Anului comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918 în cuprinsul Patriarhiei Române.

“În anul Centenarului Marii Uniri trebuie să subliniem în mod deosebit că  România Mare este și o lucrare a Bisericii Ortodoxe Române, care, în toată istoria ei, a apărat unitatea de credință a românilor și, implicit, a cultivat conștiința unității de neam”, se spune în Pastorală.

„Românii – scria marele istoric Nicolae Iorga – au trăit într-o comunitate religioasă, care a avut drept consecință o comunitate culturală de cel puțin 300 de ani, și aceasta a produs, în ceea ce privește sentimentul general de unitate românească, cel mai mare efect”, se citează în Pastorală.

În încheierea Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin le-a vorbit credincioşilor despre marele eveniment ce va avea loc duminica viitoare: Sfinţirea Altarului Catedralei Mântuirii Neamului.

“La nivel naţional, Sfinţirea Altarului Catedralei Mântuirii Neamului este un proiect care subliniază în mod deosebit faptul că a fost un vis de peste 100 de ani al marilor noştri înaintaşi”, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. ”Inclusiv Mihai Eminescu vorbea despre un simbol al Catedralei noastre naţionale. Şi Regele Carol I a dorit să construiască şi ctitorească el personal această Catedrală, dar n-a mai avut timp”, a mai spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.

Lasă un comentariu