Share
A fost târnosită Catedrala istorică din Baia Mare

A fost târnosită Catedrala istorică din Baia Mare

Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu Vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat, duminică, slujba de târnosire a bisericii cu hramul “Adormirea Maicii Domnului” din Baia Mare (Catedrala istorică), în fruntea unui sobor de preoţi şi diaconi.

Această biserică a fost ridicată între anii 1905-1911, sub îndrumarea preotului Alexandru Breban, din darul material al locuitorilor municipiului Baia Mare. Biserica a fost împodobită cu iconostasul actual în 1930. Între anii 1931-1932 s-a pictat iconostasul şi o parte din biserică, iar în 1932 a avut loc o primă slujbă de sfinţire. În 1955, biserica a fost resfinţită de episcopul Valerian Zaharia, al Oradiei, cu prilejul unor lucrări de înfrumuseţare la exterior. Între anii 1970-1973 au avut loc lucrări de reparaţie capitală la interior şi la exterior, s-a introdus încălzirea centrală şi s-a realizat parţial pictura interioară de către Gheorghe Busuioc.

Între anii 1993-2011 au avut loc ample lucrări – refacerea încălzirii centrale, construirea porticului din faţa bisericii, finalizarea picturii interioare, refacerea acoperişului şi a exteriorului bisericii, precum și a capelei. În perioada 2016-2018 au avut loc alte lucrări necesare, ca reorganizarea Sfântului Altar, împodobirea bisericii cu mobilier şi obiecte de cult noi, montarea unui sistem de sonorizare performant, recondiţionarea totală a acoperişului turnului bisericii, precum şi a crucii de pe acesta, renovarea integrală a capelei, renovarea totală a interiorului casei parohiale şi a sălii de repetiţii pentru corul bisericii.

În această biserică, în 11 noiembrie 1990 a avut loc instalarea Preasfinţitului Justinian Chira ca Episcop titular al reînfiinţatei Episcopii Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului.

Lasă un comentariu