Share
Rata de infectare: Baia Mare, aproape de 4,5 cazuri la mia de locuitori. Municipiul și patru comune în top 5. Vezi situația actualizată pe localități

Rata de infectare: Baia Mare, aproape de 4,5 cazuri la mia de locuitori. Municipiul și patru comune în top 5. Vezi situația actualizată pe localități

Numărul cazurilor de COVID-19 în Maramureș a înregistrat o nouă creștere față de raportarea săptămânii trecute. Iată cifrele aferente zilei de 18 ianuarie, cele mai recente publicate de DSP Maramureș! În total, s-au înregistrat 1.403 cazuri de COVID-19 în județ, din care 18 în focare, în Baia Mare și Sighetu Marmației. Asta înseamnă o incidență de 2,64 fără focare și 2,68 cu focare, însă cea fără focare este cea luată în considerare.

În ceea ce privește numărul de cazuri, municipiul Baia Mare se menține, logic, pe primul loc, întrucât are și cea mai mare populație. Urmează, evident, Sighetu Marmației, respectiv, în ordine, orașele Baia-Sprie, Târgu Lăpuș, Vișeu de Sus, Tăuții Măgherăuș, apoi comuna Recea și orașul Seini și comunele Șișești și Groși.

Referitor la incidența cazurilor la mia de locuitori, vorbim despre reședința de județ a Maramureșului și alte patru comune pe primele cinci locuri ale clasamentului. Acestea sunt, în ordine, comunele Leordina și Groși, care au trecut de pragul de 6 cazuri la mia de locuitori, respectiv municipiul Baia Mare, care închide podiumul, cu aproape 4,5. Vin, apoi, Vima Mică și Săpânța, în top 5, care au tot peste 4. Urmează, în ordine, comuna Dumbrăvița, cu incidența tot peste 4, respectiv comuna Oncești, orașul Baia-Sprie, comunele Șișești, Ieud, Poienile Izei, orașul Tăuții Măgherăuș și comunele Recea, Copalnic Mănăștur și Coltău, cu incidența peste 3, dar sub 4.

Așadar, avem două unități administrativ-teritoriale cu incidența de peste 6 cazuri la mia de locuitori, alte patru cu incidența de peste 4, dar sub 5, respectiv nouă cu incidența de peste 3, dar sub 4. Acest lucru înseamnă un total de 15 UAT-uri în care incidența este mai mare de pragul de 3 cazuri la mia de locuitori. Totodată, mai avem și 23 UAT-uri cu incidența de la 1,5 la 3 cazuri la mia de locuitori, considerate praguri de scenariu. Avem doar patru UAT-uri în care nu s-a înregistrat niciun caz (sau nu a fost raportat) în ultimele două săptămâni. Acest lucru înseamnă o scădere față de săptămânile anterioare, când numărul UAT-urilor aflate într-o situație bună era mai mare.

Ca atare, dată fiind tendința de creștere a numărului de cazuri de COVID-19 și, implicit, a incidenței cazurilor la mia de locuitori în județ, nu sunt excluse noi restricții în intervalul următor. Foarte important de spus este faptul că, pentru a reduce considerabil răspândirea virusului, pe lângă campania de vaccinare, care a ajuns în faza a doua, autoritățile reamintesc cele trei reguli de aur care trebuie respectate pentru a reduce numărul de cazuri, și anume: o igienă exemplară, purtarea măștii de protecție și evitarea aglomerației. Depinde numai de noi.

C.Ț.

 

Lasă un comentariu